5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialFRAUDĂ BAC 2013. ŞOCANT: Subiectul la Limba şi literatura română s-ar fi...

FRAUDĂ BAC 2013. ŞOCANT: Subiectul la Limba şi literatura română s-ar fi cunoscut cu o zi înainte de examen!

FRAUDA BAC 2013.

 ŞOCANT: Subiectul la Limba şi literatura română s-ar fi cunoscut cu o zi înainte!

Mai precis, mulţi elevi de la mai multe colegii , profil real, din Bucureşti ar fi ştiut că cel puţin  la subiectul al treilea de la examenul de Limbă şi literatură română  se va cere un eseu de două -trei pagini în care să se prezinte „tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga”, spun surse extrajudiciare. Această informaţie, dacă se confirmă oficial, implică în scandal atât Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi Inspectoratul Şcolar General.

Inspectoratul Şcolar Sector 5, implicat

Deocamdată, scandalul este focalizat doar pe Liceul Bolintineanu şi pe directoarea acestei instituţii, Costica Vărzaru, arestată preventiv pentru trafic de influenţă. De asemenea, pe un inspector şcolar – Iuliana Costeniuc-  de la Inspectoratul Sectorului 5 al Capitalei, pe raza cărei se află liceul, însă nu este exclusă posibilitatea ca ancheta să se extindă şi către alte instituţii din învăţământ , spun surse judiciare.

Într-o interceptare, directoarea de la „Dimitrie Bolintineanu” îi cerea  inspectorului şcolar Iuliana Costeniuc numele membrilor comisiei, nominalizând persoanele preferate.

„Costica Vărzaru (director Bolintineanu): Vezi ce te-am rugat, te rog. Ziceti-mi cu vice si membrii.
Iuliana Costeniuc (inspector şcolar Bucureşti): Am vorbit. S-a aranjat.
Costica Vărzaru: Da.
Iuliana Costeniuc: Şi primul şi membrii şi la mine, lânga mine şi am aflat şi…

Inspectoratul Şcolar Bucureşti a anunţat că inspectoarea Iuliana Costeniuc (fostă profesoară de chimie la Liceul Bilintineanu) a fost demisă din funcţia de inspector şcolar pentru implementarea descentralizarii instituţionale la Inspectoratul Scolar al sectorului 5 din Capitala.

Cum s-au adunat banii pentru şpăgi

Potrivit referatului prin care procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au obţinut arestarea preventivă, fosta directoare de la Liceul Bolintineanu, Costica Vărzaru, şi-a ales comisia de bacalaureat şi supraveghetorii de sală, fiind ajutată inspectorul şcolar Iuliana Costeniuc.  Profesorii care au refuzat mita  erau repartizaţi să supravegheze holurile şcolii.

In perioada mai – iunie 2013, la propunerea unor părinţi, directoarea Vărzaru  a fost de acord să adune 12.900 lei pentru a mitui comisia de bacalaureat. Preşedintele comisiei urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele- 3.000 de lei, iar ceilalţi membri ai comisiei câte 1000 lei.

Citeşte şi BAC 2013. Peste 174.000 de elevi susţin, miercuri, proba obligatorie a profilului la bacalaureat

După finalizarea probei scrise la Limba şi literatura română, peste membrii comisiei de examen, elevi şi supraveghetori au intrat echipele mixte de poliţişti şi procurori care au făcut percheziţii, inclusiv corporale. Au fost găsite, în unele săli de clasă, obiecte interzise deţinerii ( copiuţe, telefoane etc) în timpul examenului şi diverse sume de bani, susţin procurorii.

Şpaga, ascunsă între şerveţele

Astfel, în sala I de examen s-a găsit asupra numitei Elena Macasoi Berbec suma de 820 de lei ţinută în sutien, în sale a II-a de examen, în sertarul catedrei, între şerveţele, s-a găsit suma de 410 lei, în sala a VI-a s-a găsit  asupra asistentului care supraveghea sala suma de 440 de lei ascunsă într-un pachet de şerveţele, în sala a XII-a s-a găsit, în sertarul catedrei, între  şerveţele, suma de 410 lei.

Tot în sala  a XII-a s-a găsit asupra unui elev suma de 200 de euro şi 1950 de lei.

Asupra vicepreşedintelui Centrului de examen de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Maria Mimoza Vulcu, a fost găsită o listă cu elevii care trebuiau ajutaţi. La audieri, Vulcu a declarat că lista cu cei 16 elevi a primit-o de la directoarea Costica Vărzaru

De altfel, la audieri şi directoarea a recunoscut că a primit de la diriginţii claselor a XII-a suma de 12.900 de lei pentru a fi oferită comisiei de examen.

Deocamdată, procurorii au  acuzat-o pe directoarea Vărzaru de trafic de influenţă.

Profesorul de religie, implicat atât în adunarea şpăgii cât şi în racolarea unei profesoare de română care să rezolve subiectul pentru elevii care au dat şpaga-surse

Din interceptările anchetatorilor reiese că au fost efectuate demersuri pentru a fi introdusă în şcoală o persoană care să soluţioneze subiectele. La referatul de reţinere preventivă a lui Vărzaru este prezentă şi discuţie din 30 iunie, ora 15.30 între Petre Leonard, profesor de religie în liceu, şi Maria Rodica Diaconescu, profesor de limba română, supraveghetor.

Leonard: Sărut-mâna. Ce faceţi? Mă iertaţi că vă deranjez la ora asta.
Diaconescu: Deloc nu mă deranjezi.
Leonard: Vă sun din partea directoarei
Diaconescu: Da.
Leonard: Mâine sunteţi ocupată?
Diaconescu: Nu. Nu neapărat.
Leonard: Aşi putea fi pe undeva la şase şi jumătate dimineaţa?
Diaconescu: Da.
Leonard: Înţelegeţi despre ce este vorba.
Diaconescu: Da, da.

 

Citeşte şi BAC 2013. Elevii bucureşteni au ÎNTÂRZIAT la examen din cauza metroului

Elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” puneau banii în pachete de şerveţele, de ţigări, reviste sau ziare, care urmau a fi puse pe catedrele din sălile de clasă, se susţine în referatul procurorilor.

Banii ajungeau la membrii Comisiei de balacaureat prin intermediul diriginţilor claselor a XII-a. Printre profesorii care strângeau banii se afla şi  profesorul de religie Petre Leonard, mai spun procurorii.

Citeşte şi Fosta directoare de la Liceul Bolintineanu, ARESTATĂ PREVENTIV pentru 29 de zile

Marţi,  fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, a fost arestată 29 de zile pentru trafic de influenţă.

Elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au strâns  12.900 de lei, sub forma unor cheltuieli de protocol, pentru a putea copia la examenul de bacalaureat.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Politia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de Limba română a examenului de bacalureat. Dupa ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută şi apoi arestată preventiv fiind directoarea liceului, Costica Varzaru. Ea a fost demisă din funcţie de Inspectoratul Şcolar Bucureşti.

De asemenea, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucuresti a schimbat Comisia de bacalaureat ( formată din cinci membri) de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, precum şi pe cei 32 de profesori supraveghetori.

Şapte candidaţi la bacalaureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi – copiute, carti cu rezolvări, telefoane mobile etc. – obiecte ce indicau tentativa de frauda la proba de limba si literatura romana.

Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiilor corporale. dovezi consemnate în procese verbale. Monitorizarea Liceului Bolintineanu a început cu o lună înainte de începerea examenului de bacalaureat.

Supravegherea operativă a fost asigurată de Serviciul Român de Informaţii, cu sprijinul Direcţiei generale anticorupţie. Percheziţiile şi audierile elevilor  au fost realizate cu sprijinul Poliţiei Capitalei sub supravegherea procurorilor de la Parchetul tribunalului Bucureşti.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă