0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialFranța și SUA concurează dur pe piața românească. Airbus cere Bucureștiului o...

Franța și SUA concurează dur pe piața românească. Airbus cere Bucureștiului o licitație transparentă pentru achiziția de elicoptere

Societatea Airbus Helicopters, filială a grupului aeronautic european, avertizează Guvernul de la București că ar trebui să organizeze o licitație ''transparentă'' pentru achiziția de elicoptere, informează agenția France Presse citată de Agerpres.

Airbus precizează, în acest context, că și compania americană Bell a făcut o ofertă României, care trebuie să-și înnoiască flota de elicoptere civile și militare.

''Așteptăm un anunț pentru organizarea unei licitații transparente, așa cum cere legislația europeană, care să ne dea ocazia să participăm cu H215'', un model de elicopter polivalent, a declarat pentru AFP directorul Airbus Helicopters România, Serge Durand.

El a mai subliniat că dorește ca, la viitoarea licitație, toți ofertanții de elicoptere "să fie tratați în mod egal".

Serge Durand a mai amintit că ''Airbus Helicopters este de 50 de ani un partener loial României și ne așteptăm să fim tratați ca atare''.

Acest subiect, al achiziționării de produse militare, se află și pe agenda convorbirilor pe care președintele Emmanuel Macron le are joi la București.

Airbus Helicopters a inaugurat o uzină la Brașov în septembrie 2016, în prezența președintelui francez de la acea vreme, François Hollande, primele elicoptere urmând să fie livrate de acolo în anul 2018.

Responsabilii acestei companii au sperat că România va fi primul client al uzinei de la Brașov, dar, la aproape un an de la inaugurare, ''încă nu am primit nicio ofertă concretă din partea României'', a spus cu regret Serge Durand în declarația acordată agenției France Presse.

Mai mult decât atât, continuă această agenție, Ministerul român al Apărării a semnat la începutul acestei luni o scrisoare de intenție pentru achiziția de elicoptere de luptă AH-12 Viper, produse de compania americană Bell Helicopter, cu riscul de a supăra Airbus.


Potrivit ministrului Țuțuianu, modelul care va fi oferit de Bell Helicopter este „modelul care este astăzi în dotarea armatei SUA și de aceea avem nevoie de un acord guvern la guvern pentru a beneficia de o asemenea tehnologie. Modelul care este cel mai bun astăzi”.

 

De asemenea, France Presse amintește că România și-a manifestat intenția de a cumpăra sisteme de rachete antiaeriene Patriot, de producție americană, în valoare de aproape patru miliarde de dolari.

Perspectivele cooperării industriale româno-franceze în domeniul apărării și programele de înzestrare a Armatei Române au fost temele abordate de ministrul român al Apărării, Adrian Țuțuianu, într-o convorbire telefonică avută marți cu omologul său de la Paris, Florence Parly, informează MApN.

"Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a avut marți o convorbire telefonică cu omologul său din Republica Franceză, Florence Parly. Miniștrii Țuțuianu și Parly au subliniat excelentele relații de cooperare dintre cele două armate, dezvoltate în cadrul Parteneriatului strategic dintre România și Franța. Temele abordate în timpul discuției au inclus și programele de înzestrare ale Armatei României, precum și perspectivele cooperării industriale româno-franceze în domeniul apărării", precizează MApN.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă