20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialFrământări politice în Ardeal

Frământări politice în Ardeal

O serie de seisme politice s-au produs în mai multe judeţe din Transilvania şi Banat.

În ultimele zile, situaţia politică „dă în clocot”. Partidele din opoziţie sunt mai motivate ca oricând să câştige alegerile locale, iar acest lucru devine posibil doar dacă au candidaţi extrem de buni. USL a ajuns la concluzia că dacă nu-i are, îi poate lua de la PDL. Aşa a venit la PNL Sorin Frunzăverde, prim-vicepreşedinte PDL, alături de 38 de primari, dar şi zeci de primari din toate judeţele din Ardeal. Există şi treceri în sens invers, din partea unor lideri ai USL, care nu pot să candideze la funcţiile pe care le visează de patru ani şi acum vor să meargă în alegeri sub flamura PDL ori a PPDD.

USL pune „tunurile” pe Ardeal

USL caută candidaţii cei mai buni care să-i învingă pe cei ai democrat-liberalilor, aflaţi acum în funcţie.

Seismul s-a produs în Caraş-Severin: Sorin Frunzăverde, prim-vicepreşedinte al PDL şi preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a decis după două decenii să renunţe la partidul pe care l-a reprezentat şi să treacă la opoziţie. Frunzăverde a fost un pion important al PDL, de trei ori ministru, europarlamentar, preşedinte de Consiliu Judeţean. El a plecat la USL alături de 38 de primari, iar şansele USL de a câştiga un judeţ „portocaliu” sunt foarte mari. O altă lovitură, tot la Caraş-Severin a fost dată de USL şi cu candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Reşiţa. Independentul Mihai Stepănescu, actualul primar, a devenit membru PSD şi candidat USL, iar la lansarea candidaturii sale a fost prezentă conducerea centrală a PSD, în frunte cu Victor Ponta.

Nici la Timiş cărţile nu sunt tranşate. Nicolae Robu, deputat PNL, rector al Politehnicii Timişoara, a fost nominalizat drept candidat la Primăria Timişoarei. Robu, au decis cei de la USL, este cel care-l poate învinge pe ţărănistul Gheorghe Ciuhandu, primar de patru mandate. În schimb, la Consiliul Judeţean Timiş, USL caută un candidat care-l poate învinge pe democrat-liberalul Constantin Ostaficiuc. Deşi în sondajele realizate anul trecut de PSD a fost creditat cu 48% din intenţiile de vot, Ostaficiuc este unul dintre „dalmaţienii” partidului, lucru confirmat chiar de Agenţia Naţională de Integritate. Titu Bojin, cel pe care PSD intenţiona să-l arunce în lupta electorală, nu pare a fi cel care l-ar învinge pe Ostaficiuc. USL urmează să nominalizeze candidatul, dar surse din rândul social-democraţilor timişoreni spun că acesta va fi chiar socrul lui Victor Ponta. Ilie Sârbu are o imagine bună în judeţul Timiş şi şanse mari de a fi viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

La Arad, deşi candidatul pentru Primărie a fost conservatorul Gavril Popescu, USL a considerat că este nevoie de un candidat cu şanse mai mari care să-l învingă pe primarul Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu. Astfel, în urmă cu doar două săptămâni, Lia Ardelean a fost nominalizată candatul USL la Primăria municipiului Arad. Lia Ardelean a fost deputat PC, a fost preşedintă a femeilor conservatoare, vicepreşedintă a partidului. La Consiliul Judeţean a fost anunţat Ioan Cristina, preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Arad. USL a recurs la alte strategii pentru ca Aradul să nu mai fie judeţul cu cei mai mulţi primari PDL şi în ultimele săptămâni negociază cu primarii democrat-liberali care au şanse pentru un nou mandat. Surprizele sunt multe şi, deşi unii dintre ei au fost prezentaţi în conferinţe de presă la PDL ca viitorii candidaţi ai partidului, ei sunt în realitate deja oamenii opoziţiei. Însuşi Gheorghe Falcă a declarat că a fost contactat să treacă la PNL, deci la USL, numai că membri marcanţi ai acestui partid au explicat că nici vorbă acest lucru şi că nu vor să mai fie asociaţi cu corupţia. „Având în vedere faptul că Gheorghe Falcă este exponentul unui sistem corupt patronat de Traian Băsescu nu dorim ca numele nostru să fie asociat cu numele acestuia”, a declarat Ioan Cristina, preşedinte al PNL Arad.

PDL mai speră în minuni

În condiţiile în care primarii partidului negociază pe „rupte” cu opoziţia, PDL mai speră în minuni. Gheorghe Falcă, unicul primar de două mandate din istoria post-decembristă a Aradului, nu pare a fi afectat de faptul că asupra sa planează acuzaţii de corupţie. DNA a ridicat în urmă cu o săptămână dosare de la mai multe primării din judeţul Arad, inclusiv de la Primăria municipiului Arad şi de la Consiliul Judeţean Arad.  

Treceri de la USL la PDL

Există şi cazuri în care aleşi locali ai USL au trecut la PDL. În judeţul Cluj, viceprimarul PNL al comunei Ciucea a decis să meargă alături de democrat-liberali la alegerile din iunie. De asemenea, primarul comunei Mărgău ar putea deveni democrat-liberali. În plus, există trei judeţe din Transilvania, respectiv Clujul, Sălajul şi Bistriţa-Năsăud în care PC a declanşat o adevărată frondă în interiorul USL, nemulţumit de numărul mic de locuri eligibile pe care le-au primit conservatorii. Un alt partid spre care s-au îndreptat liderii USL este UNPR. Cel mai cunoscut caz de acest fel este cel al primarului din Deva, Mircia Muntean, care a fost ales din partea PNL şi acum reprezintă UNPR. Acest partid a atras zeci de primari de commune ori de orăşele în Transilvania de Nord, astfel că ar putea, în zone precum Maramureşul, să reprezinte marea surpriză la alegerile locale.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă