27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialFOTO Singura fabrică de reciclare a deşeurilor din echipamente de iluminat uzate...

FOTO Singura fabrică de reciclare a deşeurilor din echipamente de iluminat uzate funcţionează la Buzău

Greenlamp Reciclare inaugurează pe 30 Iunie 2011 singura fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente de iluminat uzate din România.

Fabrica este amplasată la Frasinu, la aproximativ 2 km de Buzău şi are o capacitate de tratare a deşeurilor de echipamente de iluminat uzate de peste 3600 tone/an.

Momentul inaugurării marchează intrarea într-o noua etapă de dezvoltare şi conştientizare în industria reciclării, investiţia de aproximativ 1 000 000 euro fiind o iniţiativă durabilă atât pentru Buzău, dar şi pentru România. Prin această investiţie la Buzău se închide numărătoarea celor 10 tipuri de DEEE-uri menţionate în legislaţie care pot fi reciclate.

Tehnologia utilizată permite tratarea tuturor deşeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate şi în acelaşi timp recuperarea mercurului provenit din pudra fluorescentă colectată din lămpile fluorescente, din becurile cu vapori de mercur şi din lămpile cu descărcare de intensitate înaltă (HID).

„Aproximativ 10% din totalul echipamentelor de iluminat uzate ajung să fie colectate şi apoi reciclate. E un procent foarte mic dacă ţinem cont că vorbim de deşeuri periculoase, care conţin mercur ce afectează mediul înconjurător şi, implicit, sănătatea noastră. Greenlamp Reciclare împreună cu organizaţiile colective Recolamp, CCR şi RoRec caută, crează şi implementează cele mai potrivite variante pentru că nivelul gradului de colectare să crească. Prioritatea noastră este de a oferi cele mai bune servicii disponibile pentru clienţii noştri prin gestionarea acestor echipamente, prin încurajarea reutilizarii, tratării şi reciclării acestora, contribuind astfel la protejarea mediului. Prin activitatea noastră dorim să devenim lider pe piaţa gestionării deşeurilor de echipamente de iluminat uzate, un lider axat pe tehnologii inovatoare, cu angajamentul de îmbunătăţire continuă. ” declară Marius Costache, Director General Greenlamp Reciclare SRL Buzău.

Greenlamp Reciclare este autorizată pentru colectarea, transportul şi tratarea următoarelor tipuri de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, definite conform HG nr. 1037/2010 anexele 1A şi 1B, din catelgoria 5 „Echipamente de iluminat”:

– aparate de iluminat pentru lămpi fluorescente, cu excepţia aparatelor casnice de iluminat,
– lămpi fluorescente drepte,
– lămpi fluorescente compacte,
– lămpi cu descărcare în gaze de înaltă intensitate, inclusiv lămpi cu vapori de sodiu la înaltă presiune şi lămpi cu halogen metalice,
– lămpi cu vapori de sodiu la joasă presiune, alte materiale de iluminat sau echipamente de difuzat ori controlat lumina, cu excepţia becurilor cu filament.

Greenlamp Reciclare face parte din Grupul firmelor verzi, care include alte trei unităţi în domeniul reciclării: Greenweee Internaţional- singurul reciclator integrat de DEEE-uri, Greentech- prima unitate de reciclare de PET-uri şi a recipienţilor din plastic şi Greenfiber- producţie de fibre sintetice poliesterice din fulgi de PET. Toate companiile au sediul central în Buzău, iar fiecare dispune de centre de lucru operaţionale în ţara şi în străinătate.

Cele mai citite

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...
Ultima oră
Pe aceeași temă