Anul 2013 a fost considerat cel mai bun an din istoria aviaţiei. Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aeriană a subliniat că anul trecut s-au petrecut mai puţine accidente aviatice decât în oricare alt an din istoria acestei industrii, conform Air Cargo World. Cu toate acestea, anul trecut au murit în accidente aviatice 220 de oameni.
La nivel mondial, în ultimii zece ani a existat o medie de aproximativ 27 de accidente pe an. În 2013, acest numar s-a redus la 17, în condiţiile în care anul trecut au fost efectute 6 milioane de zboruri.
„Europa continuă să deţină recordul de siguranţă a zborurilor. Totusi, aceste cifre nu pot fi luate de-a gata. În timp ce traficul aerian se înteţeşte pe masură ce trec anii, noi trebuie să continuăm să facem eforturi pentru a menţine această stare”, a afirmat Patrick Ky, director executiv al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Aeriană.
Cel mai grav accident aviatic din 2013 a avut loc în Tatarstan, pe 17 noiembrie, un Boeing 737 a explodat pe aeroportul Kazan. 44 de pasageri şi şase membri ai echipajului au murit atunci.
Cele mai grave dezastre aviatice
În noiembrie 2013 un avion al companiei naţionale din Mozambic, LAM, care zbura spre Angola s-a prăbuşit în nord-estul Namibiei. Accidentul s-a soldat cu moartea celor 33 de persoane aflate la bord. Ulterior s-a descoperit că pilotul ar fi prabuşit intenţionat avionul. Pilotul s-a încuiat în cabină şi şi-a lăsat copilotul în afară. I-a permis să intre abia atunci când avionul se prăbuşea şi mai avea câteva secunde până la impactul cu pământul.
Baloteşti, 31 martie 1995: 60 de oameni au murit atunci când un avion Airbus al Tarom s-a prăbuşit pe un teren agricol din localitatea Baloteşti.
Aeronava Airbus 310 „Muntenia”, fabricată în 1987, cu peste 31.000 de ore la bord, care trebuia să efectueze un zbor de la Bucureşti la Bruxelles, s-a zdrobit în localitatea ilfoveană.
25 iulie 2000, Franţa: Un avion Concorde al Air Frances-a prăbuşit în Gonesse, Franţa, omorând toţi cei 100 de pasageri, 9 membri ai echipajului şi 4 persoane aflate la sol.
A fost singurul accident cu victime al acestui tip de avion. Potrivit anchetei oficiale dezastrul a fost cauzat de o lamela de titan, căzută de la avionul DC-10 al companiei Continental Airlines, ce decolase cu circa 4 minute mai devreme.
Acest fragment metalic a cauzat explozia unui cauciuc al trenului de aterizare stâng. O bucată din cauciucul explodat a lovit rezervorul de combustibil şi a rupt un cablu electric. Impactul a cauzat o undă de şoc hidrodinamică care a fisurat rezervorul în apropierea zonei de impact.
Aceasta fisură a provocat o pierdere masivă de combustibil, care s-a aprins de la cablurile avariate, ce produceau scântei. Piloţii au oprit motorul numărul 2, dar nu au putut să ridice trenul de aterizare, îngreunându-se astfel ascensiunea aparatului.
Astfel, avionul a intrat în picaj, prăbuşindu-se peste un hotel din Gonesse.
În urma acestui accident, aparatele Concorde, cele mai rapide aeronave supersonice au fost scoase din circulaţie.
Spania, 21 august 2008: Peninsula Iberică a înregistrat cea mai gravă catastrofă aeriană din ultimii 25 de ani după ce un avion al companiei Spanair a fost implicat într-un accident, pe aeroportul din Madrid, care s-a soldat cu moartea a 153 de persoane şi rănirea altor 19.
Unul dintre motoarele aparatului a luat foc în cursul decolării, în pe aeroportul Barajas.
Aparatul MD 82, care avea 172 de persoane la bord, asigura o legătură între Madrid şi Las Palmas, în arhipelagul Canare, o renumită destinaţie turistică.
În avion se aflau 162 de pasageri, printre care 22 de copii, şi zece membri ai echipajului.
Oceanul Atlantic, 2009: Un avion al companiei Air France s-a prăbuşit, fără niciun motiv evident, direct în ocean şi toţi cei 228 de pasageri au murit. Pentru că nu a fost efectuat niciun apel de urgenţă, autorităţile aviatice şi-au dat seama că avionul a avut un accident abia după câteva ore, atunci când piloţii nu au contactat turnul de control, aşa cum fusese stabilit.
Doi ani mai târziu, autorităţile franceze au angajat o echipă privată şi, după o săptămână, au descoperit cele două cutii negre, precum şi peste 100 de cadavre.
Potrivit anchetei, accidentul a fost produs de o eroare de pilotaj.
Rusia, septembrie 2011: 44 de persoane, majoritatea hocheişti ai echipei Lokomotiv Iaroslav, au murit după ce avionul în care se aflau s-a prabuşit în apropiere de oraşul rusesc Iaroslav, la 200 de kilometri depărtare de Moscova.
Două persoane au supravieţuit, însă sunt grav ranite.
Aeronava, un Yakovlev Yak 42, a luat foc la impactul cu solul şi a explodat, la aproximativ 500 de metri de pista aeroportului.
Citeşte şi VIDEO. UPDATE. Şeful Blue Air: Avionul prăbuşit în Rusia nu a avut probleme de siguranţă
Namibia, noiembrie 2013: Avionul companiei naţionale din Mozambic, LAM, care zbura spre Angola s-a prăbuşit în nord-estul Namibiei.
Accidentul s-a soldat cu moartea celor 33 de persoane aflate la bord. Ulterior s-a descoperit că pilotul ar fi prabuşit intenţionat avionul.
Pilotul s-a încuiat în cabină şi şi-a lăsat copilotul în afară. I-a permis să intre abia atunci când avionul se prăbuşea şi mai avea câteva secunde până la impactul cu pământul.
Personalităţi care au murit în accidente aviatice
În ziua de 10 aprilie 2010, o aeronavă de tip Tupolev Tu-154 din cadrul Regimentului 36 al Aviaţiei Speciale poloneze s-a prăbuşit în apropierea aeroportului de la Smolensk, Regiunea Smolensk, Rusia.
În accident au murit toţi cei 88 de pasageri şi cei 8 membri ai echipajului.
În aeronavă se aflau preşedintele Poloniei Lech Kaczyński, membri ai Guvernului şi ai ramurii legislative, comandanţi ai Forţelor Armate, precum şi alţi demnitari polonezi.
Aceştia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyń.
Pe 16 iulie, 1999, John Kennedy Jr.,fiul fostului preşedinte al SUA, John Fitzgerald Kennedy, a murit într-un accident de avion, în apropierea coastei din Massachusetts. La bordul aparatulu, pilotat chiar de el, se mai aflau soţia sa, Carolyn Bessette Kennedy, şi sora acesteia, Lauren Bessette.
Cei trei au murit la impactul cu Oceanul Atlantic.
Pe aceeaşi listă neagră se află:
Roald Amundsen, explorator norvegian (1928, Marea Norvegiei)
Baron Carl-August von Gablenz, fondatorul companiei Lufthansa (1942, Germania)
George Edmund, duce de Kent (1942, Scoţia)
Joseph P. Kennedy, fratele preşedintelui american, John F. Kennedy (1944, Marea Britanie)
Kathleen Kennedy, sora preşedintelui John Kennedy (1949, Franţa)
Alexander Onassis, fiul lui Aristotel Onassis (1973, Grecia)
Natalie „Dolly” Sinatra, mama lui Frank Sinatra (1977, SUA)
Džemal Bijedić, premierul Iugoslaviei (1977, Sarajevo)
Philippe Cousteau, fiul lui Jacques Cousteau (1979, Portugalia)
Sanjay Gandhi, fiul Indirei Gandhi (1980, accident Dehli, India)
Francisco Sá Carneiro, premierul Portugaliei (1980, Lisabona, Portugalia)
Jaime Roldos Aguilera, preşedintele Ecuadorului (1981, Ecuador)
Samora Machel, preşedintele Mozambicului (1986, Africa de Sud)
Cyprien Ntaryamira, preşedintele Burundi şi Juvenal Habyarimana, preşedintele Rwandei (1994, Rwanda)
Carlos Menem Jr, fiul lui Carlos Menem, preşedintele Argentinei (1995, Argentina)
Boris Trajkovski, preşedintele Macedoniei (2004, Bosnia Herţegovina)
John Walton, fiul lui Sam Walton, fondatorul reţelei de magazine Wal-Mart (2005, SUA).