25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialFotbalul Ð o mizerie de spectacol

Fotbalul Ð o mizerie de spectacol

In mod evident, vorbim despre fotbalul autohton in care se manifesta golania, analfabetismul, interesele strict financiare, in detrimentul spectacolului adevarat, dar si al respectului fata de milioane de suporteri infocati.
Fotbalul este considerat o religie. Sigur, comparatia pare fortata, insa este, fara doar si poate, cel mai spectaculos fenomen mediatic. Daca fotbalul ar fi cu adevarat o religie, cine ar fi sfintii si proorocii din teren sau de pe banca? Mihai Stoica, Cristi Borcea sau Marian Rada.
Pai cu asa sfinti, drumul nostru, ca si consumatori de religie a fotbalului, duce direct catre infern. Fara nici un fel de ocolisuri sau sperante.
Personal, consider ca este o rusine ca cele mai galonate cluburi romanesti de fotbal sa aiba presedinti semianalfabeti, cu evidente veleitati golanesti, fara abilitatea de a rosti o fraza cap-coada care sa nu includa vreun dezacord.
Ma uitam zilele trecute cum seful din Ghencea ne prezenta inca o data aluatul din care este plamadit: o imbinare intre cernoziom si balega. Vrea sa ne arate ca este domn, dar nu trece de nivelul unui baietas de cartier, cu reale calitati de vanzator de seminte. Sigur, vor sari in apararea sa stelistii care isi idolatrizeaza jucatorii si conducatorii, in special prin prisma rezultatelor europene.
Nimeni nu contesta rezultatele, dar ele nu acopera suferinta fotbalului romanesc din cauza analfabetilor care il conduc. De ce trebuie ca antrenori civilizati precum Lucescu, Rednic sau Olaroiu sa fie eclipsati, chiar coborati in derizoriu de anumite persoane cu rol extrem de important in conducerea acestor cluburi?
Nu contest calitatile de sluga credincioasa ale lui Meme, fondurile investite de Butelie sau meritele sportive ale lui Rada. Fiecaruia i se poate gasi un loc in cluburile pe care le reprezinta, dar nu rolurile de creatori de imagine si opinie.
Dupa chipul si infatisarea lor, vom avea galerii si suporteri asemenea. Sa nu ne mai mire daca pe stadioanele noastre vom vedea escaladarea violentei, vom asista la manifestari triviale, scandari rasiste. Suporterii preiau din comportamentele sefilor de club si astfel se transforma pe nesimtite in memelisti si borcisti. Fanii vad cum un presedinte de club plesneste un suporter si nu i se intampla nimic, face misto de jucatorii echipei adverse infrante si, la fel, nu pateste nimic si, pe cale de consecinta, trec si ei la batai si rupt scaune.
Nu am vazut ca in Spania, Anglia sau Germania vreun presedinte de club sa aiba un astfel de comportament. Am dat aceste exemple pentru ca echipele romanesti au umilit sistematic in ultimul an mari nume din acest fotbal european, civilizat si avansat. Se pare ca, in timp ce fotbalul autohton se schimba in bine, managementul cluburilor noastre tot retrograd ramane. Nu-i putem cere lui Meme sau Butelie sa evolueze. Probabil ca sunt fixati pe rezolutia neanderthal, dar putem cere superiorilor sa-i trimita in alte zone.
Fotbalul reprezinta o adevarata rampa de lansare in viata publica pentru oricine ii trece pragul. Cu rezultate si o echipa cu multi suporteri in spate, te poti transforma peste noapte intr-o veritabila vedeta. De-aici si pana la intrarea in politica nu mai este decat un pas. Este suficient ca il avem in Parlament pe Mitica de la Liga.
Sa ne fereasca Dumnezeu ca Meme, Butelie si Rada sa intre si ei in politica. Astfel, politica romaneasca va intra in ultima faza de spurcaciune, dupa care nu mai exista decat purgatoriul.

Cele mai citite

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă