Fostul preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răsvan Popescu, şi Christian Mititelu, membru al CNA, au fost găsiţi, miercuri, în conflict de interese, respectiv incompatibilitate în funcţie, de inspectorii de integritate. Cei doi au anunţat că vor contesta verdictul ANI.
Răsvan Popescu, fost preşedinte al CNA, a fost acuzat miercuri de Agenţia Naţională de Integritate că s-a aflat în conflict de interese în timpul mandatelor sale din 2006-2012, după ce ar fi acordat autorizaţii de licenţă pentru PRO TV şi ar fi primit de la Media Pro Pictures 15.000 euro pentru un scenariu.
Astfel, în calitate de membru al CNA, în mandatele 2006-2012 şi 2012-2018, precum şi în calitate de preşedinte, între 29 iunie 2007 şi 19 decembrie 2012, Popescu a soluţionat cereri şi a participat la luarea unor decizii în urma cărora s-au acordat autorizaţii de licenţă audiovizuală pentru PRO TV. În acelaşi timp, Popescu a beneficiat de foloase patrimoniale în cuantum de 15.000 de euro de la Media Pro Pictures, susţin inspectorii de integritate. Cele două firme au acelaşi acţionar, şi anume CME Investments B.V.
ANI arată că fostul şef al CNA a încălcat articolul 253 din Codul Penal, care interzice implicarea unei persoane în decizii prin care a realizat, direct sau indirect, un folos material, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.
Citeşte şi CONFLICT între membrii CNA. Vezi care sunt acuzaţiile
„Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”, precizează Codul Penal.
În acest sens, inspectorii au sesizat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a verifica indiciile aduse de ANI în cazul lui Răsvan Popescu.
Răsvan Popescu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris în exercitarea dreptului la apărare, spune ANI în comunicat.
Pe de altă parte, fostul şef al CNA a anunţat deja că va contesta decizia ANI şi a precizat că cei 15.000 de euro la care face referire Agenţia sunt pentru un scenariu de film, care a fost adjudecat în urma unui concurs public desfăşurat la Centrul Naţional al Cinematografiei.
„Voi contesta concluziile ANI, pe care le consider neîntemeiate. Potrivit Legii 161, care stabileşte incompatibilităţile şi conflictele de interese, am dreptul ca membru al CNA la creaţie literar-artistică, iar un scenariu literar exact asta este. Scenariul care a stat la baza filmului făcut cu Media Pro Pictures a fost adjudecat în urma unui concurs public desfăşurat la Centrul Naţional al Cinematografiei, de către un juriu independent. Presupun că ANI se referă la scenariul filmului «Ceva bun de la viaţă», pe care l-am încredinţat regizorului Dan Piţa şi acesta s-a adresat companiei Media Pro Pictures, în vederea participării la concursul de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Banii la care face referire ANI, respectiv cei 15.000 de euro pentru scenariu, au fost plătiţi ca urmare a câştigării primei de la Centrul Naţional al Cinematografiei, din care se plătesc drepturile de autor şi se intră în producţie”, a declarat Popescu pentru Agenţia Mediafax.
El a mai spus că nu există nici o legătură între colaborarea cu Media Pro şi munca de la CNA. Totuşi, atrage atenţia Mediafax, la data la care scenariul filmului „Ceva bun de la viaţă” a participat la concursul CNC, Media Pro Pictures nu era în proprietatea CME Investments B.V.
În ceea ce îl priveşte pe Christian Mititelu, membru al CNA, inspectorii ANI susţin că s-a aflat în incompatibilitate între 4 noiembrie 2008 şi 15 decembrie 2012, întrucât a ocupat, simultan, funcţia de preşedinte şi, mai apoi, de vicepreşedinte al Asociaţiei „Alianţa Civică” şi a fost membru al CNA.
Mititelu a declarat că verdictul ANI reprezintă “o interpretare excesivă a legii” şi că nu crede că este interzis să faci parte dintr-o asociaţie civică.
“Cred că este o interpretare excesivă a legii. Voi contesta decizia. Legea interzice deţinerea unei funcţii publice sau private, iar calitatea de preşedinte sau vicepreşedinte al unei asociaţii civice nu cred că este o funcţie publică în sensul juridic al cuvântului; nu eşti remunerat”, a declarat Mititelu pentru România Liberă.
El a mai spus că, deşi ANI a demarat investigaţia în luna decembrie, el a fost informat abia în luna februarie şi că va va contesta decizia „îndată ce poate”.
„Această investigaţie a ANI a început în luna decembrie, eu am fost informat abia în februarie, şi iată rezultatul soseşte în plin august, un moment în care e mai greu să găseşti un avocat”, a mai spus Mititelu, precizând că va contesta decizia „îndată ce poate”.
Precizăm că legea interzice membrilor CNA ocuparea oricărei funcţii private sau publice, în afara funcţiei didactice.