Food design este un concept nou care îmbină pasiunea de a găti cu creativitate – inovaţii, reţete noi, asocieri de gusturi cunoscute cu unele originale – şi prezentarea bucatelor acordându-se o mare atenţie detaliilor, accesoriilor şi decoraţiunilor. Nu în ultimă instanţă aranjarea festivă a mesei reprezintă componenta finală iar de aceea proiectele de food design sunt realizate deobicei de designeri care cunosc şi arta gătitului.
Food designer Floriana Dumitru (tel.: 0745.020.270, www.floridementa.ro) ne propune un desert de sărbători de iarnă cu parfum de scorţişoară şi ghimbir care merită savurat într-un cadru familial, elegant, alături de o ceaşcă cu ceai şi porţelanuri fine marca Wagner Arte.
Mai multe despre food design şi decorarea mesei de sărbătoare puteţi afla din revista Căminul, ediţia de iarnă, în reţeaua de distribuţie Imedio.
„Protagonistele“ propuse de floridementa la sărbătorile din acest an sunt tortuleţele cu dovleac, cu blaturi cleioase şi moi, care se completează perfect cu crema de brânză. Bogate în dovleac copt, ele sunt aromatizate cu prune uscate, nuci, coajă de portocală şi o grămadă de condimente (nucşoară, scorţişoară, ghimbir, cuişoare). Iar crema lor fină se potriveşte de minune cu blatul aromat.
Reţeta completă: tortuleţe cu dovleac
Ingrediente blat pentru 12 tortuleţe:
300 g zahăr
500 g dovleac copt, făcut piure
100 g merişoare
50 g prune uscate mărunţite
5 linguri de nucă coaptă, uşor mărunţită
240 ml ulei
120 ml lapte
4 ouă
376 g făină
2 linguriţe praf de copt
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
2 linguri cafea tare măcinată
2 linguriţe scorţişoară
½ linguriţă cuişoare măcinate
1 linguriţă coajă de portocală
1 linguriţă ghimbir măcinat
2 linguriţe nucşoară măcinată
1 linguriţă sare
10 g unt
Ingrediente pentru cremă:
600 g brânză cremoasă de vaci
300 g zahăr pudră
300 g smântână grasă
Mod de preparare:
Mixaţi ouăle împreună cu coaja de portocală timp de 3-4 minute, după care adăugaţi zahărul şi mai amestecaţi 3 minute. Turnaţi uleiul, laptele şi omogenizaţi încă un minut.
Într-un bol, puneţi făina cernută, sarea, condimentele, cafeaua, praful de copt şi bicarbonatul.
Amestecul obţinut adăugaţi-l treptat peste compoziţia umedă şi mixaţi până ce toată făina s-a încorporat perfect.
La final, puneţi piureul de dovleac împreună cu nucile, merişoarele şi amestecaţi bine, pentru un aluat uniform. Încingeţi cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius. Coaceţi compoziţia în forme de tortuleţe, unse în prealabil cu puţin unt, timp de aproximativ 20-25 de minute. După ce s-au copt, lăsaţi-le să se răcească şi scoateţi-le din forme.
Pentru cremă, omogenizaţi bine toate ingredientele, până ce obţineţi o cremă tare. Tăiaţi tortuleţele şi decoraţi cu merişoare şi rozmarin.