4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialFood design: desert de Crăciun, cu parfum de scorţişoară şi ghimbir

Food design: desert de Crăciun, cu parfum de scorţişoară şi ghimbir

Food design este un concept nou care îmbină pasiunea de a găti cu creativitate – inovaţii, reţete noi, asocieri de gusturi cunoscute cu unele originale – şi prezentarea bucatelor  acordându-se o mare atenţie detaliilor, accesoriilor şi decoraţiunilor. Nu în ultimă instanţă aranjarea festivă a mesei reprezintă componenta finală iar de aceea proiectele de food design sunt realizate deobicei de designeri care cunosc şi arta gătitului.

Food designer Floriana Dumitru  (tel.: 0745.020.270, www.floridementa.ro) ne propune un desert de sărbători de iarnă cu parfum de scorţişoară şi ghimbir care merită savurat într-un cadru familial, elegant, alături de o ceaşcă cu ceai şi porţelanuri fine marca Wagner Arte.

Mai multe despre food design şi decorarea mesei de sărbătoare puteţi afla din revista Căminul, ediţia de iarnă, în reţeaua de distribuţie Imedio.

„Protagonistele“ propuse de floridementa la sărbătorile din acest an sunt tortuleţele cu dovleac, cu blaturi cleioase şi moi, care se completează perfect cu crema de brânză. Bogate în dovleac copt, ele sunt aromatizate cu prune uscate, nuci, coajă de portocală şi o grămadă de condimente (nucşoară, scorţişoară, ghimbir, cuişoare). Iar crema lor fină se potriveşte de minune cu blatul aromat.

Reţeta completă: tortuleţe cu dovleac

Ingrediente blat pentru 12 tortuleţe:

300 g zahăr

500 g dovleac copt, făcut piure

100 g merişoare

50 g prune uscate mărunţite

5 linguri de nucă coaptă, uşor mărunţită

240 ml ulei

120 ml lapte

4 ouă

376 g făină

2 linguriţe praf de copt

1 linguriţă bicarbonat de sodiu

2 linguri cafea tare măcinată

2 linguriţe scorţişoară

½ linguriţă cuişoare măcinate

1 linguriţă coajă de portocală

1 linguriţă ghimbir măcinat

2 linguriţe nucşoară măcinată

1 linguriţă sare

10 g unt

Ingrediente pentru cremă:

600 g brânză cremoasă de vaci

300 g zahăr pudră

300 g smântână grasă

 

Mod de preparare:

Mixaţi ouăle împreună cu coaja de portocală timp de 3-4 minute, după care adăugaţi zahărul şi mai amestecaţi 3 minute. Turnaţi uleiul, laptele şi omogenizaţi încă un minut.

Într-un bol, puneţi făina cernută, sarea, condimentele, cafeaua, praful de copt şi bicarbonatul.

Amestecul obţinut adăugaţi-l treptat peste compoziţia umedă şi mixaţi până ce toată făina s-a încorporat perfect.

La final, puneţi piureul de dovleac împreună cu nucile, merişoarele şi amestecaţi bine, pentru un aluat uniform. Încingeţi cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius. Coaceţi compoziţia în forme de tortuleţe, unse în prealabil cu puţin unt, timp de aproximativ 20-25 de minute. După ce s-au copt, lăsaţi-le să se răcească şi scoateţi-le din forme.

Pentru cremă, omogenizaţi bine toate ingredientele, până ce obţineţi o cremă tare. Tăiaţi tortuleţele şi decoraţi cu merişoare şi rozmarin.

 

 

Cele mai citite

Paris FC intră într-o nouă eră: Antoine Arnault și Red Bull pregătesc un proiect ambițios

Paris FC, a doua echipă din capitala Franței, începe un amplu proces de reconstrucție sub conducerea lui Antoine Arnault și cu sprijinul Red Bull,...

Vapatul afectează funcția vasculară și saturația de oxigen

Un studiu recent arată că vapatul afectează funcția vasculară și saturați de oxigen ale, chiar și în absența nicotinei. Vapatul afectează funcția vasculară și...

Simona Halep și un 2025 „crucial”! Optimismul persistă în ciuda dificultăților recente

După o lungă perioadă de suspendare și câteva meciuri dificile la revenire, Simona Halep se pregătește pentru un 2025 decisiv în cariera sa, fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă