1 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSănătateVapatul afectează funcția vasculară și saturația de oxigen

Vapatul afectează funcția vasculară și saturația de oxigen

Un studiu recent arată că vapatul afectează funcția vasculară și saturați de oxigen ale, chiar și în absența nicotinei.

Vapatul afectează funcția vasculară și saturația de oxigen

Cercetarea, realizată de Dr. Marianne Nabbout la Universitatea din Arkansas, a demonstrat că utilizarea țigărilor electronice, indiferent dacă conțin sau nu nicotină, afectează semnificativ funcția vasculară și saturația de oxigen, scrie CNN.

Aceste efecte sugerează că vapatul poate afecta capacitatea plămânilor de a absorbi oxigen și poate contribui la probleme vasculare pe termen lung, precum tromboze sau accident vascular cerebral.

Studiul a implicat 31 de participanți care au utilizat țigări electronice cu și fără nicotină, comparându-i cu 10 persoane care nu fumau sau vapau.

Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a fluxului sanguin și a oxigenului în sânge după utilizarea țigărilor electronice.

Deși lichidul din țigările electronice nu conține aceleași substanțe cancerigene ca fumul de țigară, vaporii pot include substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi plumbul, nichelul și formaldehida.

Aceste descoperiri aduc în atenție riscurile vapatului, chiar și în absența nicotinei, și sugerează că produsele de acest tip nu sunt o alternativă complet sigură față de țigările tradiționale.

În ciuda percepției că țigările electronice ar putea fi mai puțin dăunătoare, studiul subliniază importanța reglementării și a cercetărilor suplimentare pentru a evalua impactul pe termen lung al acestor produse asupra sănătății.

Vapatul este adesea considerat o alternativă mai sigură la fumat, dar efectele sale asupra sănătății nu sunt lipsite de riscuri. Deși nu conține substanțele toxice din fumul de țigară, vaporii inhalati pot afecta plămânii, provocând iritații ale căilor respiratorii și risc crescut de infecții pulmonare.

Substanțele chimice din lichidele pentru vaporizatoare pot, de asemenea, afecta inima și crește riscul de probleme cardiovasculare pe termen lung.

În plus, vapatul poate crea dependență din cauza nicotinei, având efecte negative asupra stării generale de sănătate, mai ales în rândul tinerelor. Este important să fim conștienți de aceste riscuri și să adoptăm măsuri de prevenire.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă