Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât cu trei trepte ratingul Greciei, de la „B+” la „CCC”, cel mai mic nivel acordat vreunei ţări de pe glob, apreciind că falimentul ţării reprezintă o „posibilitate reală”, relatează Bloomberg, citat de NewsIn.
Retrogradarea operată de Fitch reflectă „absenţa unui nou program, finanţat în întregime şi credibil” al Fondului Monetar Internaţional şi al Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al agenţiei, precum şi „amplificarea incertitudinilor privind rolul creditorilor privaţi în orice viitoare finanţare, ca şi degradarea perspectivei macroenomice a Greciei”.
Fitch este a treia agenţie de evaluare care coboară ratingul Greciei – pe baza îngrijorărilor privind negocierile unui nou ajutor financiar şi pierderile investitorilor – după Moody’s, care a stabilit, pe 1 iunie, ratingul Caa1 pentru Grecia şi Standard & Poor’s, care a retrogradat ţara, pe 13 iunie, la nivelul CCC.
Fondul Monetar Internaţional a aprobat săptămâna trecută deblocarea ultimei tranşe, în valoare de trei miliarde de euro, din împrumutul contractat de Grecia anul trecut.
Grecia s-a împrumutat în 2010 de la FMI şi Uniunea Europeană cu 110 miliarde de euro pentru a evita intrarea în faliment.
Ultima tranşă din împrumut – crucială pentru Atena – a stat sub semnul îndoielii până când Parlamentul grec nu a adoptat – cu emoţii şi în condiţiile revoltelor de stradă – un nou pachet de măsuri de austeritate.
FMI a transmis că Grecia a continuat să facă „unele progrese” introducând reforme economice. Fondul şi-a exprimat încrederea că Grecia ar putea reveni la creştere pozitivă în primul semestru al anului viitor.
„Programul de salvare dă rezultate importante: deficitul fiscal se reduce, economia se reechilibrează, iar competitivitatea se îmbunătăţeşte treptat”, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, într-un comunicat. „Totuşi, cum multe reforme structurale importante rămân încă de implementat, persistă provocări politice semnificative”, a avertizat Lagarde.