Companiile din România nu mai vor să ia credite, deși dobânzile au scăzut. Aceasta este concluzia unui sondaj efectuat de Banca Națională a României (BNR). Firmele se bazează pe resursele interne și sunt preocupate de fiscalitate, concurență și lipsa cererii.
Cu toate că împrumuturile s-au ieftinit, 64% din firme nu ar accesa un credit în lei, iar 68% nu ar contracta o finanţare în euro, indiferent de cost. Peste jumătate din firmele cu credite în monedă naţională (55%) se finanțează cu o rată a dobânzii între 4% și 8%, iar 68% din cele cu finanţări în euro au o rată medie a dobânzii între 2% şi 6%. Chiar și granturile europene sunt neatractive, deși numărul companiilor cărora le-au fost rambursate astfel de fonduri a crescut în perioada octombrie 2014 – martie 2015 faţă de semestrul precedent.
„Structura economiei românești oferă firmelor autohtone un spațiu redus de competitivitate, cu o cerere scăzută. Avem o economie de buncăr, un lohn generalizat. Industria constructoare de mașini lucrează pentru export fiindcă nu există cerere la intern. Cât timp structura economică a țării favorizează importurile, iar producția internă nu este susținută de o politică industrială, trebuie să ne axăm pe servicii cât mai inteligente“, a precizat, pentru „România liberă“, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta reamintește rezultatele unui Eurobarometru realizat în acest an în Franța, 70% din companiile care au răspuns chestionarului susținând că nu doresc să se mai dezvolte din cauza nesiguranței mediului de afaceri.
„Concluziile acestui Eurobarometru sunt identice cu cele ale studiului BNR. Firmele românești nu au de ce să se împrumute fiindcă nu se pot dezvolta, neexistând cerere“, arată Pârvan. Iar, economistul-șef al BCR, Radu Crăciun, ne-a explicat de ce reducerea dobânzii- cheie și a ratelor dobânzilor la împrumuturi nu a determinat o reluare a creditării: „Vorbim despre lipsa apetitului pentru credite a persoanelor fizice, dar și a firmelor. În piață se simte o temere, o rezervă față de reluarea consumului și a investițiilor. Oamenii se tem că vremurile sunt tulburi și oricând se poate întâmpla ceva“.
Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile indică faptul că firmele sunt vulnerabile la o posibilă creștere a ratei dobânzilor la credite, dar există o îmbunătățire comparativ cu exercițiul anterior aprilie-septembrie 2014.
“Aproximativ o treime din companii declară că ar fi afectate de o majorare între 1 și 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât şi la euro, categoria celor care indică problematic un șoc de până la 1 punct procentual fiind în scădere“, arată rezultatele sondajului.
Companiile preferă să se bazeze pe finanțarea internă, 44% din respondenţi optând pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanțare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referință (35% din firmele în această situație).
Când vine vorba de accesarea liniilor de credit, firmele sunt nemulțumite de cerințele băncilor privind valoarea sau tipul garanţiei, de clauzele contractuale, dar și de nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor.
Analiza este realizată de BNR pe baza răspunsurilor a circa 10.500 de companii nefinanciare, perioada investigată fiind octombrie 2014 – martie 2015.
Structura economiei românești oferă firmelor autohtone un spațiu redus de competitivitate, cu o cerere scăzută. Avem o economie de buncăr, un lohn generalizat.“ Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România