Una din frustrările principale ale unui blogger este că trebuie să poarte mereu în rucsac mai multe dispozitive electronice: un aparat foto compact, un reportofon, o cameră video care să capteze imagini la o rezoluţie destul de bună… şi, la final, laptopul (transformat între timp, din raţiuni de spaţiu şi greutate, în netbook). Sunt cam multe aparate, nu-i aşa? La asta s-au gândit şi unii producători de telefoane mobile atunci când s-au apucat de dezvoltat dispozitive multimedia complexe. Dacă anul trecut piaţa era invadată de telefoane cu ecrane cât mai mari şi cu capacităţi senzitive (full touchscreen) şi cu camere foto destul de performante (de până la 5 megapixeli), anul 2010 înseamnă o calitate sporită a imaginilor – fie ele fixe sau video. Degeaba are cineva un telefon de pe care poate scrie direct pe blogul său sau încărca poze ori clipuri video pe diverse site-uri, dacă aceste materiale nu au o calitate foarte bună. Aşa că, noile telefoane mobile se transformă încetul cu încetul şi în camere foto performante – de la 8 MP până la 10 MP – dar şi în camere video cu capacităţi HD (high definition) care pot bate multe dintre camerele video existente pe piaţă.
Sony Ericsson Vivaz
Este primul telefon HD care mi-a picat în mână. Reticent un pic (din cauza carcasei colorate într-un magenta extrem de lucios) în a-l folosi în public, am uitat această problemă în momentul în care am făcut un clip de test pe una dintre cele mai aglomerate artere bucureştene – Calea Victoriei. Între un telefon care permite înregistrarea în sistem VGA şi Vivaz-ul de la Sony Ericsson, acesta din urmă ieşea victorios. Telefonul a devenit apoi un companion permanent – am filmat nişte decolări de avioane senzaţionale, am luat un mini-interviu video cu el… dar am şi făcut poze cu nemiluita. Per total, calităţile foto şi video ale modelului Vivaz sunt impresionante şi vor putea satisface şi pe cei mai pretenţioşi utilizatori. Un alt plus este că telefonul are butoane separate – unul pentru funcţia de cameră foto şi unul pentru funcţia de cameră video. Însă, există şi câteva lucruri care nu mi-au plăcut. Cel mai deranjant lucru este viteza de răspuns la comenzi, utilizatorul trebuind să apese mai „cu forţă” atunci când navighează prin meniul telefonului. Telefonul se regăseşte în oferta Vodafone, la un preţ de 149 euro, pentru abonamentul Complet 1000 plus opţiunea de internet mobil.
Samsung Omnia i8910
Un amic şi-a cumpărat recent acest model de telefon şi am hotărât să ieşim la o plimbare „de filmat HD” prin Bucureşti. Am avut astfel ocazia să văd ce poate primul concurent al lui Vivaz şi… am rămas plăcut impresionat. La capitolul cameră foto, i8910 nu bate modelul de la Sony Ericsson, asta din cauză că este dotat cu o cameră de 5 MP (faţă de cei 8,1 ai Vivaz), însă la calitate video HD, poate fi un adversar periculos, clipurile arătând ceva mai bine pe ecranul Samsung (asta şi datorită tehnologiei AMOLED, care oferă culori mult mai vii, tehnologie care lipseşte la Vivaz). Însă, atunci când clipurile sunt vizualizate pe un televizor full HD, calitatea celor filmate cu Vivaz este un pic mai mare decât a celor realizate cu i8910 de la Samsung. Telefonul se regăseşte în oferta Orange.
Urmează: iPhone 4 şi Nokia N8
Lansat în urmă cu o lună, noua versiune a telefonului Apple, iPhone, a impresionat prin capacităţile sale multi-tasking (permite rularea mai multor aplicaţii în acelaşi timp, şi trecerea de la una la alta extrem de rapid), dar şi prin capacitatea de a înregistra clipuri video high definition. După ce a fost lansat în Statele Unite şi, de curând în Marea Britanie (unde tot stocul a fost epuizat în numai câteva zile), telefonul va ajunge şi în România, prin Orange, în decurs de câteva săptămâni. Nu am pus încă mâna pe acest gadget, însă review-urile online sunt pozitive când vine vorba de multimedia. Când, însă, vine vorba de alte funcţii, iPhone 4 întâmpină critici: antena telefonului este poziţionată în partea de jos a telefonului, iar când mâna utilizatorului atinge acea zonă, convorbirea poate fi întreruptă.
În cel de-al treilea trimestru va ajunge şi în România primul telefon Nokia care poate filma HD – Nokia N8. Telefonul va avea o memorie internă de 16GB, va rula noul sistem de operare Symbian 3.0 şi un slot HDMI (care permite conectarea aparatului direct la un televizor HD, pentru a putea reda filmele înregistrate).
Microsoft nu stă cu mâinile în sân şi se pregăteşte de ofensivă… Nu, nu o să lanseze un telefon sub brand propriu, dar lucrează îndeaproape cu parteneri importanţi. Astfel, zvonurile din piaţă dau mai mult ca sigur un model de telefon care să filmeze HD de la HTC. HTC HD 3, în afară de un ecran de 4 inci pe diagonală, ar putea include şi versiunea mobilă a Windows 7, noul sistem de operare al Microsoft. Zvonurile indică şi faptul că telefonul ar putea avea o cameră foto de 8 MP care ar putea să capteze şi imagini HD. Cert este că numărul telefoanelor care vor include această opţiune video creşte vertiginos, la fel de repede cum a crescut şi numărul de terminale cu ecran senzitiv în ultimii doi ani, de când Apple a impus, prin iPhone, touchscreenul ca un „must” pentru smartphone-urile de ultimă generaţie.
Pentru a edita filmele HD realizate cu telefonul veţi avea nevoie de un software. Cel mai uşor o să fie pentru utilizatorii iPhone 4, deoarece aceştia vor putea descărca din iTunes App Store aplicaţia iMovie (versiunea mobilă) care costă 4,99 dolari. Astfel, clipurile vor putea fi editate direct de pe telefon şi apoi încărcate pe YouTube (dacă utilizatorul doreşte acest lucru). Utilizatorii modelelor care nu au posibilitatea de a edita imediat clipurile vor trebui să cumpere şi să instaleze un software pe calculator. Pe site-ul download.com se pot găsi multe astfel de software-uri.