» Piata interna a fost invadata dupa stupefiante, alcool si marfuri contrafacute, de un nou tip de marfa de contrabanda.
» Sabiile si cutite ornamentale pot provoca, in mainile unor persoane antrenate, rani grave si chiar mortale.
Captura recenta din portul Constanta a pus pe ganduri autoritatile. A trecut mult timp de cand organele vamale si politistii de frontiera au reusit o captura la un asemenea nivel, mai ales in segmentul incalcarii regimului armelor si munitiilor. Un ditamai containerul plin ochi cu peste 3000 de sageti, arbalete si arcuri, toate nedeclarate in incercarea de a le introduce fraudulos in tara i-a facut pe oamenii legii sa ia in serios ipoteza ca Romania a intrat in vizorul comerciantilor de arme.
Jucariile… mortale
Contrabandistii au folosit metoda clasica, respectiv declaratii false in documentele de provenienta. In acte containerul figura ca plic cu jucarii. Cum insa transportul venea din China, piata care este principalul furnizor de produse nedeclarate pe relatia cu Romania, iar politistii de frontiera si vamesii au devenit, gratie numarului mare de cazuri de transporturi ilegale de textile si aparatura electronica descoperite in port, experti in "mirosirea" marfurilor de contrabanda, dupa efectuarea analizei de risc s-a trecut imediat la desigilarea transportului. In loc de jucariile consemnate in declaratiile vamale oamenii legii au avut surpriza sa descopere sageti din fibra de sticla, arcuri de metal si plastic, precum si sarbacane cu munitia aferenta, inclusiv huse de protectie impotriva intemperiilor. Cum armele nu puteau fi utilizate pe cale legala la activitati de tir sportiv, cantitatea mare de "jucarii" i-a facut pe oamenii legii sa ia in calcul doua posibilitati: transportul ar fi fost vandut pe piata interna drept armament ornamental (cu potential ridicat de ranire), valorificare din care s-ar fi obtinut sume mult mai mari decat estimarea valorica facuta de vamesi, fie arcurile si sagetile ar fi fost destinate lumii interlope. Desi pare o gluma, o parte din sageti sunt dotate cu varfuri speciale din metal si aripioare de ghidaj in zbor ce se monteaza separat iar arbaletele au dispozitive de ochire. si cum conflictele intre clanurile interlope sunt la ordinea zilei iar in bataile de strada agresorii utilizeaza arme albe confectionate artizanal, piata interna are, cel putin din punct de vedere teoretic, potential de desfacere.
Destinatarul, un SRL
Valoarea totala a incarcaturii din container a fost estimata la peste un miliard lei vechi. Destinatarul transportului trebuia sa fie un SRL din Bucuresti. Este "procedura" standard in cazul importurilor nedeclarate la vama. Verificarile in aceste cazuri sunt greoaie pentru ca de obicei, la sediul declarat oamenii legii nu gasesc pe nimeni. Pana acum, destinatarul s-a ales doar cu o amenda pentru incalcarea regimului armelor si munitiilor si bineinteles cu retinerea intregului continut al containerului. In mod normal, marfa ar trebui sa fie distrusa in locurile special amenajate pentru acest lucru, insa pana acum nu s-a mai intreprins nici o operatiune de incinerare a unor astfel de bunuri. In prezent nu s-a luat nici o masura in acest sens.
Au incercat frontiera
Comisarul sef Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Politiei de Frontiera Constanta, a precizat ca este cea mai mare captura de acest gen. "Este posibil ca transportul sa fie o testare a vigilentei autoritatilor. Am mai avut astfel de "incercari", dar nu cu asemenea cantitate de arme albe", a mentionat comisarul sef. Contrabandistii cauta permanent noi piete de desfacere. si cum, o data cu intrarea in Uniunea Europeana, procentul obligatoriu de control al containerelor a scazut, in urma armonizarii legislatiei, de la aproximativ 40% la inceputul lui 2005 la 15% in prezent, porturile romanesti sunt tintele preferate ale transporturilor ilegale. Aceasta "categorie" de marfa este oarecum necunoscuta oamenilor legii, in sensul ca de obicei in containere se descopera diverse cantitati de produse contrafacute si mai putin arme.
In cautarea dealerilor
La ultimul conflict spontan izbucnit acum cateva zile in localitatea Mihail Kogalniceanu mai multi tineri au ajuns la spital injunghiati. In confruntarea sangeroasa au fost implicate doua grupuri, unul din localitate, iar celalalt din Constanta. S-au folosit bate de baseball, lanturi si arme albe. "Cand a inceput bataia, eu si prietenii mei eram in discoteca. Am vrut sa iesim afara, insa nu am fost lasati de oamenii de ordine. Unul dintre amicii mei a ajuns la spital cu plagi taiate sangerande, una in zona capului si alta in coapsa stanga. Un altul a fost internat cu diagnosticul plaga taiata profunda in zona lombara", a declarat una dintre victimele agresiunii. Oamenii legii incearca sa-i identifice pe toti cei care au participat la scandal, in baza unor informatii potrivit carora, in zona se pare ca ar exista o adevarata piata a armelor albe.
Comanda unica
Pentru imbunatatirea controlului la punctele de intrare in tara si prevenirea contrabandei, legislativul european a initiat un program de unificare a autoritatilor de frontiera in zona Europei de Est. Romania si Ucraina sunt principalele destinatii ale rutelor maritime din Orient, lucru care face ca, cel putin in cazul tarii noastre, actiunile pe linia securizarii granitei de est sa fie atent monitorizate de Occident. In viitorul apropiat se prevede ca politiile de frontiera ale statelor din est sa functioneze sub o comanda unica.