21.1 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialFiica grupului de rezistenta de la Nucsoara: "Studierea istoriei recente in scoli...

Fiica grupului de rezistenta de la Nucsoara: “Studierea istoriei recente in scoli este o obligatie”

MTR gazduieste o expozitie despre grupul de rezistenta de la Nucsoara, ai carui membri au fost condamnati la moarte si executati la Jilava in 1959.  Fotografiile au fost alese de Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu, fiica lui Toma Arnautoiu, conducatorul grupului.

Grupul de fugari este urmarit timp de noua ani, stand ascuns in munti. Din 16 membri, rezista doar patru, plus fiica lui Toma Arnautoiu, Ioana Raluca, nascuta in grota de pe inaltimea Rapele cu Brazi, in care grupul a stat ascuns timp de doi ani, pana cand Securitatea a reusit sa-l captureze, loctiitorul Directiei Pitesti, viitorul general Nicolae Plesita, avand un rol important. Cum in acel moment, fetita abia de implinise 2 ani, este trimisa la orfelinat si este infiata; abia dupa 1989 afla cine sunt parintii sai biologici. "Desigur ca, descoperindu-mi identitatea, am incercat sa inteleg ce a insemnat venirea comunismului pentru oamenii cei mai independenti sau destoinici din lumea in care au trait parintii si bunicii mei; cum s-a polarizat si cum s-a schimbat aceasta lume; ce i-a determinat pe unii sa nu capituleze si sa se jertfeasca in numele unei idei, ce i-a determinat pe cei care i-au ajutat pe cei care s-au ridicat impotriva sistemului.

 

Cred ca ei sunt cei care scriu istoria, nu cei lasi, oportunisti sau apatici. Fara indoiala exista asemenea oameni si astazi, dar nu avem prilejul sa-i vedem sau sa-i auzim", marturiseste fiica lui Arnautoiu, care nu se arata multumita de modul in care a avut loc procesul comunismului in Romania: "Condamnarea comunismului la nivel declarativ nu are nici o valoare. Comunismul a fost o realitate, nu o vorba. Urmarile celor cinci decenii se vad si azi, la nivelul mentalitatilor, al lipsei de coeziune civica, al necinstei si al absentei unor modele. Cred ca studierea istoriei recente in scoli este o obligatie, care trebuie indeplinita cu seriozitate".
 
Fotografii din arhiva Securitatii
Expozitia, prilejuita de implinirea a 50 de ani de la procesul si executia membrilor grupului de rezistenta anticomunista condus de Toma Arnautoiu, "reuneste fotografii ale catorva dintre membrii grupului, ale catorva oameni care i-au ajutat si, de asemenea, fotografii ale adaposturilor pe care le-au construit  in perioada cat au stat ascunsi (1949-1958), fiind cautati permanent de Securitate. De asemenea, sunt imagini ale unor obiecte care le-au apartinut, precum si imagini cu insemnari ale partizanilor si cu documente intocmite de autoritati". Fotografiile si documentele provin din arhiva Securitatii, detinuta in prezent de CNSAS "In perioada 2000-2009, am studiat un numar impresionant de pagini de documente, iar expozitia, care va fi deschisa pana pe 7 noiembrie la Muzeul Taranului Roman, este un prim rezultat al acestei etape de studiu. Multe volume din dosarele intocmite de Securitate contin fotografii ale persoanelor urmarite sau arestate, ale scrisorilor interceptate etc.; fotografiile reprezentau si ele un fel de dovada a «muncii» Securitatii."

Dosarul de la Securitate al grupului Arnautoiu are peste 20.000 de pagini
Pe langa aceasta expozitie, Raluca Ioana Arnautoiu a scris o carte despre Grupul de la Nucsoara, "50 de ani de la procesul si executia membrilor grupului de rezistenta condus de Toma Arnautoiu", documentata in primul rand din arhive. "Dintre cei 16 oameni condamnati la moarte de Tribunalul Militar si executati, doar patru au fost efectiv membri ai grupului; ceilalti doar i-au ajutat sa supravietuiasca. Cand parintii mei au fost arestati eu aveam 2 ani, nu am amintiri din perioada aceea. Documentele sunt o sursa foarte importanta de reconstituire a evenimentelor traite de ei, a transformarilor care au schimbat viata unor oameni in anii ‘50.

Am cunoscut in schimb supravietuitori ai epocii, consateni ai familiei tatalui meu, care au facut inchisoare pentru ca au fost implicati intr-un fel sau altul in sprijinirea grupului." Dosarele de la Securitate ale grupului sunt impresionante:  "Documentele de urmarire a lui Toma Arnautoiu si a membrilor grupului acopera perioada 1949-1959; sunt stranse intr-un fond care insumeaza aproape 40 de volume, fiecare avand in medie cam 500 de pagini".

Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu despre tatal ei
"In 1944, tanar ofiter, absolvent al scolii Militare de Cavalerie, este ranit pe front in Ungaria, decorat pentru faptele sale si, apoi, dupa instaurarea regimului comunist, in 1946 este inlaturat din armata pe criteri politice. Nu a sovait sa se implice in lupta impotriva ocupatiei sovietice si a regimului comunist, cu tot ce insemna el, inca de la instaurare. Este adevarat, la inceput a crezut ca va fi o lupta de scurta durata. Dar cu toate greutatile vietii de fugar in munti, inimaginabile pentru noi, fara a mai avea speranta unei posibile rasturnari a regimului comunist, el nu s-a predat."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă