Postul public ne bombardeaza cu festival dupa festival ca sa-si umple programul. Gogoasa festivalurilor nu aduce insa audienta visata, dar toaca fondurile televiziunii de stat. In acelasi timp se simte pe mai toate posturile TV febra alegerilor din toamna, in special la canalele de nisa si in buletinele informative ale "generalistelor" nationale. Mai sunt insa si exceptii…
Ia vedeta, neamule!
Televiziunea publica crede ca toata suflarea natiei nu mai are alta pasiune decat muzica usoara si ne-a turnat festival dupa festival. Pentru nea Gheorghe din Vintiu de Jos s-a gandit sa ofere si un festival folcloric. De la Festivalul Mamaia Copiilor de la Constanta, s-a trecut la Callatis de la Mangalia, s-a ajuns apoi la Mamaia la cea de a 38-a editie a Festivalului national de muzica usoara. S-a pastrat locatia si, de astazi, joi 28 august, a inceput Festivalul Cantecului si Dansului Popular Romanesc. Iar din 3 septembrie, televiziunea publica ne deplaseaza la Brasov, la Cerbul de Aur "cel mai celebru festival de muzica usoara"! Pentru Cerb s-au investit 1.138.000 de euro, celelalte nu stim cat au costat, dar mare audienta n-au castigat. Chiar daca la cea de a 38-a editie a Festivalului de muzica usoara de la Mamaia concurentii de la interpretare si compozitie erau mai acatarii decat cei de la editiile anterioare, manifestarea degaja un prost gust fara de margini, prin prezentare si regie, cat si un aer batranesc, vetust. Dan Alexandru Teodorescu in loc sa se ocupe de formatia sa "Taxi" sau sa prezinte personal festivalul a trecut in culise, a scris scenarii pe care prezentatorii nici macar nu au avut bunul simt sa le invete pe de rost. O actrita stimata Maia Morgenstern a trecut de la regia lui Gibson la cea a prestatorilor de servicii de la Mamaia si, alaturi de Marius Bodochi, un alt actor apreciat, s-au fandosit in compania unui cuplu tanar de la TV Neptun, Madalina si Angelo, doi actorasi amatori. Scenaristul le-a incropit niste personaje reprezentand mentalitati diferite, pe care le-au schimbat cuplurile intre ele in cea de a treia seara jalnica a concursului. Trist e ca "tanti Maia" era afectata, falsa ca si "nenea Marius". Dar si dansii ca si concurentii de la interpretare au beneficiat de unele tinute inspirate, datorate unor tineri de la Cluj. Prezentarile erau lungi, plictisitoare, cu pretentii de minischeciuri. In cea de a patra zi a festivalului a plouat cu multumiri si discursuri penibile. Fireste, multumirile de baza erau adresate judetenei de la Constanta. Ele au culminat cu discursul aprig al politicianului Nicusor Constantinescu care n-a uitat sa multumeasca si celor care l-au votat si directorului-presedinte al postului public. In ciuda ambalajului "trandafriu" unii laureati au dovedit vocatie pentru muzica usoara. Din prezentarea plina de cuvantul "cool", am retinut la gala o intrebare naiva a Maiei "Cate spectacole de teatru pot fi vizionate pe scenele de pe litoral?", ce o putea completa cu… "dar cate spectacole de teatru se mai pot viziona astazi pe TVR 1?", caruia ii platim obligatoriu o taxa si ne distreaza cu festivaluri peste festivaluri. Nici un spectacol de teatru n-a produs TVR, ca nu e "cool" sa investesti in cultura, ci in muzica usoara si politichie. Motto-ul acestui Festival putea fi "Ia vedeta, neamule ca noi si ai nostri colaboratori nu mai avem ce-ti oferi, decat muzica usoara"!
Procente si… pacaleli
Monitorizarea stricta a audientelor arata ca Pro TV detine suprematia, "Stirile" sale fiind preferate de cei mai multi telespectatori. Se pare ca multi s-au desteptat si nu mai suporta buletine informative sufocate de interesele imbarligate ale politicienilor. si intr-adevar Stirile Pro TV au tinuta, au echidistanta, informatiile sunt complex prezentate, cu amanunte esentiale. La acest post nu ai sansa sa intalnesti analisti care sa le disece si sa le manipuleze. Totodata de la Pro TV poti afla multe informatii explicate pe intelesul tuturor si absente din buletinele informative ale celorlalte surate cu pretentii nationale. De pilda, Pro TV a explicat concis, clar masurile luate de BNR in privinta creditelor si de cand intra ele in vigoare. Tot Pro TV a explicat si de ce se inghesuie multi la sesiunea bacalaureatului din august, unde se prezinta si "catindati" mai varstnici care lucreaza in strainatate si au descoperit ca au nevoie de patalamaua studiilor absolvite. Nici o televiziune n-a sesizat acest aspect. stirile senzationale – accidente, crime etc. – au inceput sa aiba o discreta tenta sociala, o morala ca intr-o trista fabula. Mai suntem informati si despre deciziile luate de sedintele guvernului pe care iar nu le descoperim pe alte posturi. Politicul este redat pe scurt cu declaratii seci fara imagini multe cu mutrele politicienilor. Culmea, la Pro TV intalnesti intotdeauna si stiri culturale pe care nimeni nu le baga in seama, nici macar postul public in buletinele sale informative. Aceste "altfel de stiri" din care nu lipsesc nici reportajele profesionist realizate au drept rezultat o audienta majora si invidia celor care au uitat sa fie neutri cand prezinta o informatie. Calitatea Stirilor Pro TV a adus ca acest important segment dintr-un program TV sa fie nominalizat a doua oara la Premiile Emmy pentru reportajele din campania "Tu stii ce mai face copilul tau?".
CNA (Consiliul National al Audiovizualului) arunca amenzi minore catre alte posturi tv, dar se face a nu observa cum continua desantat manipularea prin SMS cu raspunsuri la intrebari stupide. Am zarit la Antena 3, fireste, la "stirea zilei" intrebarea: "Dosarele lui Nastase sunt politice?", cu Nastase invitat la o tacla cu Gabriela Vranceanu Firea si cu 91% procente "Da"! Nu se lasa mai prejos nici Realitatea TV, unde Andreea Cretulescu intreba inocent "Va ajunge Geoana premier?". Zilnic intalnim aceasta pacaleala numita SMS, iar CNA se face ca nu vede nimic. Cum nu vede nimic nici din dezbaterile isterice cu tot felul de atitudini politice urat mirositoare in care se improasca anumite personalitati cu noroi. Campioni la acest capitol raman televiziunile de nisa!