21.1 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialFenomenul "Farmville" - Romania, o tara de fermieri virtuali

Fenomenul “Farmville” – Romania, o tara de fermieri virtuali

» Farmville, un joc de strategie disponibil exclusiv pe reteaua de socializare Facebook, a devenit un adevarat fenomen online, de la lansarea sa in iunie adunand 63 milioane de utilizatori activi.

» Jocul este o strategie in timp real, ce consta intr-o ferma pe care jucatorul trebuie sa o faca sa prospere, plantand si cultivand pomi si legume, precum si colaborand cu "vecini", alti prieteni jucatori.

» Romania este prinsa si ea in miscarea gravitationala a acestui joc, clasa de mijloc romaneasca alcatuindu-si agenda zilei in functie de timpul de plantare si recoltare a legumelor si fructelor.

Dupa expansiunea fara precedent a retelei de socializare hi5, a venit randul unei alte platforme sa cucereasca Romania: Facebook. Reteaua a prins in special in randul clasei de mijloc, mai exact in randul celor care isi desfasoara jobul la birou, cu acces la un calculator conectat la internet.
Foarte populare in randul membrilor retelei sunt aplicatiile care includ "quizz"-uri, teste pe diverse teme, si jocuri. La inceput a fost "Mafia Wars", un joc de strategie agresiv, cu o popularitate semnificativa. In cateva luni a venit si "Farmville", o simulare in timp real a unei ferme – dezvoltata de producatorul Zynga – ce consta in gestionarea unei ferme virtuale: jocul permite ingrijirea diverselor culturi agricole si expandarea fermei ca afacere.

O alternativa la stresul vietii de birou
De la lansarea in iunie 2009, "Farmville" a devenit cea mai populara aplicatie de pe Facebook – care, pana ieri, a ajuns la nu mai putin de 63.127.000 utilizatori activi in toata lumea. In SUA, fanaticii jocului platesc cu bani reali dezvoltarea afacerii agricole. Tot acolo s-a creat o miscare, "Farmville Art", in care participantii la joc isi aranjeaza recoltele astfel incat sa ii recompuna pe Mona Lisa si Mr. Peanut. Obsesia e asadar in extindere si ia forme din ce in ce mai elaborate.
"Nu mai pot sa ies in oras cu prietenii mei fara sa vorbim despre livezi de mere sau culturi de orez", explica un fan al jocului, student la Universitatea California, intr-o declaratie reprodusa de NY Times intr-un articol dedicat jocului.
"Trebuie sa astept ca plantatia de soia a prietenilor mei sa se coaca, pentru ca nu ne putem linisti pana nu e adunata si recoltata. As vrea sa fiu din nou capabil sa vorbesc despre lucruri tangibile, care nu au legatura cu Farmville", conchide acesta. "Conceptul «Sunt satul de lumea moderna sau stilul de viata urban si mi-ar placea sa cultiv plante si sa ma uit la ele cum cresc» are o componenta terapeutica extrem de interesanta", recunoaste Philip Tan, directorul Singapore-MIT Gambit Game Lab, in acelasi articol. Popularitatea acestui joc s-ar explica, astfel, prin refugiul sedativ pe care jocul il ofera ca alternativa la stresul vietii de birou.

"Cunosc politicieni, jurnalisti, judecatori, manageri, profesori care alunga zilnic ratonii si ciorile de pe plantatiile vecinilor"
Nici Romania nu a fost ferita de popularitatea contagioasa a acestui joc, blogurile, forumurile si post-urile de pe Facebook fiind "invadate" de referinte la acest joc. Poate cel mai bine exprima cresterea exponentiala in popularitate a jocului Cristian sutu (pe blogul sau sutu.ro): "Farmville nu e un joc, asa cum pare la prima vedere. Farmville e o obsesie. Cunosc politicieni, jurnalisti, judecatori, manageri, profesori care alunga zilnic ratonii si ciorile de pe plantatiile vecinilor si care, in loc sa-si bea cafeaua de dimineata, aduna recolte intregi de floarea-soarelui si struguri – cele mai eficiente rasaduri. Ceva nu e in regula cu treaba asta. De ce am ajuns la nivelul 28 si nu-mi vine sa renunt? De ce vecinii mei nu se plictisesc nici ei?".

"Dimineata, dupa ce imi beau cafeaua, plantez capsune"
Jocul e interactiv, permitand mici interventii pe tarlalele vecinilor cat timp ei "sunt plecati" (nu sunt conectati la joc), precum alungarea daunatorilor ori fertilizarea recoltelor, pentru aceste servicii jocul rasplatind utilizatorii cu puncte, care pot fi folosite la cresterea fermei proprii. Pe de alta parte, jocul poate sa-i irite pe cei care nu-l practica, intrucat trimite notificari nesfarsite despre joc si invitatii la alaturarea in randul practicantilor.
Cum popularitatea jocului se raspandeste ca scarlatina, notificarile devin, prin aglomerare, de-a dreptul agasante. Acesta e probabil motivul pentru care in randul asociatiilor virtuale care discuta jocul a aparut o miscare anti-Farmville ("I hate Farmville", cu 24.000 de membri), in care o persoana comenteaza: "Nu, nu o sa-ti dau nici un copac!", "Nu, nu vreau sa fiu vecinul tau!". Cum jocul se desfasoara in timp real, momentul plantarii nu e separat printr-un click de cel al recoltei, ci de un interval de timp variabil de la o cultura la alta (de la cateva ore la cateva zile). Daca recolta nu e culeasa la timp, plantele se usuca.

"Dimineata, dupa ce imi beau cafeaua, plantez capsune. Se coc repede, in cateva ore, si de fiecare data ma asigur ca voi fi la job pentru a le culege la timp. Practic, am ajuns sa-mi fac agenda dupa recoltele din Farmville", ne spune Ioana U., in timp ce bloggerita de la adresa allias.ro ne sfatuieste, glumet, sa ne ferim de acest joc: "Dragii mei, feriti-va! Daca nu ati avut motive pana acum sa va consultati ceasul din trei in trei minute, daca va veti apuca de Farmville veti pune ceasul sa va trezeasca la trei dimineata ca sa culegeti rosiile, vinetele, dovleceii sau orice altceva ati sadit.

 

Spun ca puneti ceasul sa sune la ora trei dimineata in situatia fericita in care ati apucat sa va culcati dupa ce ati ranit la porc si la vaca, ati cules ouale de gaina sau penele de la rata". stefan I., copywriter la o agentie de publicitate bucuresteana, este de asemenea un fan al jocului. El explica popularitatea Farmville prin interactiunea limitata pe care o ofera: "Interactionezi cu ceilalti, dar foarte putin, si nu trebuie sa stai pe el prea mult, doar cateva minute de fiecare data. Plus ca e domol, asa, pentru femei si gay, din cate am observat".

» Descrierea jocului
Ferma este compusa dintr-un teren pe care urmeaza sa fie plantate legumele, livada de pomi fructiferi si tarcurile cu animale domestice (cai, vaci, oi, gaini, rate, dar si elefanti). Ogorul se poate insamanta cu plante a caror durata de recoltare difera de la cateva ore la cateva zile. Avansarea pe niveluri superioare aduce accesul la mai multe plante, animale, copaci sau instrumente de lucru. Ca joc social, permite interactiunea cu alti utilizatori ai jocului – astfel, poti invita prietenii de pe Facebook sa joace "Farmville" sau, daca joaca deja, ti-i poti face vecini.

De fiecare data ma asigur ca voi fi la job pentru a le culege la timp. Practic, am ajuns sa-mi fac agenda dupa recoltele din Farmville." Ioana U.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă