Fara indoiala, fascinatia spatiilor mansardate se datoreaza faptului ca acestea sunt foarte diferite fata de incaperile obisnuite ale apartamentelor si caselor care, in comparatie cu mansardele, par monotone si terne. Tavanul inclinat, libertatea alegerii compartimentarii (pentru care deseori se poate apela la solutia open space, functionala si foarte la moda astazi), precum si volumul extrem de diferit fata de o incapere dreptunghiulara fac aceste spatii deosebit de dinamice. Pe de alta parte, aici se pot regasi o multitudine de materiale de constructie naturale si antice care curatate, revigorate si finisate ofera originalitate si spectaculozitate. Ne referim la grinzile si, eventual, capriorii din lemn care, impreuna cu pardoseala (dusumeaua putand fi cea mai buna solutie, dar si parchetul din lemn masiv) ofera acea caldura specifica numai acestor spatii. Este de remarcat ca se poate opta cu succes si pentru varianta lasarii materialului lemnos natur, dupa o prealabila curatare. Cei care au fost la Carturesti in mansarda devin probabil si adepti ai acestei solutii. Intre alte materiale naturale care se pot regasi aici se pot enumera caramida, metalul (fierul forjat) si varul.
Desigur ca o tema importanta este cum se pot compartimenta aceste spatii si ce functionalitate li se atribuie. Din fericire, solutia compartimentarii cu pereti din gips-carton este atat comoda (fiind o tehnologie uscata) cat si functionala (fiind usoara nu pune in pericol structura de rezistenta a cladirii).
Orice functiune se poate preta pentru amenajare la mansarda, de la living, la birou si bucatarie, asa cum se poate observa si din exemplele date. Desigur ca datorita spatiului special, livingul este de obicei si cea mai uzitata varianta, succesul in acest caz fiind practic asigurat. O nota speciala de romantism o pot avea amenajarile de dining, dormitor si chiar baie. Nu se exclude nici varianta de zona de relaxare si sport.
Atentie! In marea majoritate podurile vechi nu se bucura de un aport mare de lumina naturala. Spatiul locuibil, indiferent de functiunea atribuita, are nevoie de multa lumina naturala. De aceea este recomandata apelarea la specialist care va decide asupra numarului de ferestre de mansarda care trebuie montate.
Orice stil se poate aborda la mansarda, de la cel clasic, la cel modern minimalist. Datorita abundentei lemnului stilul rustic poate fi o optiune interesanta, in acest caz putandu-se apela la lambriuri. In situatia abordarii stilului clasic, trebuie avut in vedere ca spatiul sa nu fie aglomerat si sa nu se anuleze astfel senzatia de spatialitate si fluiditate. O alta solutie de succes poate fi stilul eclectic, amestecandu-se obiecte si accesorii noi, moderne cu altele vechi, vintage care, eventual se pot gasi depozitate si uitate in podurile vechi.
Finisaje vintage si stil eclectic la mansarda
1. Podul unei case vechi de un secol din centrul Bucurestiului a fost amenajat astfel incat s-au pastrat la vedere cat mai mult din abundentele suprafete antice din lemn si caramida. S-a mers pe ideea unui open space, insa, deoarece spatiul era foarte mare, in final s-a optat pentru un living de 100 mp, un dormitor, un birou, spatiul pentru baie si bucatarie fiind separat printr-o diferentiere de nivel. Ambientarea si decorarea spatiului s-a realizat cu ajutorul mobilierului stil, accesoriilor antice si operelor de arta, carora le-au fost adaugate piese si accesorii moderne.
Locuinta de lux dintr-un pod vechi
2. Nedorind o casa conventionala, proprietarul a cumparat un pod vechi intr-o cladire din centrul Sibiului pe care l-a amenajat cu ajutorul arhitectului, implicand numeroase lucrari de constructie. Efortul, insa, a meritat, rezultand un luxos apartament de doua camere cu baie si bucatarie, de 160 mp. De decor s-a ocupat insusi proprietarul. Pentru pardoseala s-a ales parchet din lemn de teck (rezistent la umiditate), aceeasi solutie fiind folosita pentru baie si bucatarie. Barnele au fost imbracate in lemn masiv. Livingul este vast si inundat de lumina, iar mobilierul facut pe comanda din cauza formei spatiului.
O mansarda cu caracter
3. In spatiul de 60 mp rezultat in urma renovarii podului unei case vechi din centrul Bucurestiului s-a amenajat holul, un dormitor si baia. Structura sarpantei a fost proiectata astfel incat sa ofere cat mai mult lemn, aparent, fara a obtura spatiul. Grinzile din lemn au fost lasate la vedere si vopsite intr-o nuanta inchisa, aleasa si pentru mobilier, in contrast elegant cu zugraveala alba. La randul ei, dusumeaua din lemn are o culoare calda si mai deschisa, in ton cu ramele ferestrelor Velux. Pentru mobilier (in principal de la IKEA) s-a optat pentru linii ferme, cu un design clar, care sa nu concureze cu structura de lemn a mansardei.
Ambient tineresc si romantic
4. Deoarece casa tip nu dispunea de spatii prea generoase, proprietarii au luat decizia transformarii podului intr-un apartament de 60 mp pentru fata lor, studenta, astfel incat aceasta sa aiba parte de intimitate si confort. Moderna si functionala, mansarda se evidentiaza prin cromatica inedita, proprietara alegand pentru vopsirea grinzilor culoarea roz. Ca si compartimentare, la intrare s-a amenajat un mic bar prelungit de o minibucatarie, urmand un dressing inzidit cu usi glisante. Pe cealalta parte a mansardei este situat biroul cu o mica biblioteca si o masuta de toaleta. Spatiul de odihna este intim gratie dispunerii grinzilor ce incadreaza patul, iar locul de relaxare cu doua canapele si o masuta este locul preferat.
Intreaba un specialist
Care sunt caracteristicile principale ale spatiilor mansardate si ce impartire ar putea fi si cea mai indicata?
Caracteristica principala consta in planul inclinat dat de acoperis si volumul de aer diferit, ceea ce genereaza dinamism, miscare si fascinatie. In functie de suprafata, se prefera ca spatiile sa fie libere, sa comunice vizual intre ele. Este bine ca zonificarea sa se faca la nivel de pardoseli.
Ce stil considerati ca s-ar potrivi cel mai bine acestor spatii?
Mansarda permite adoptarea oricarei variante, ca factori majori putand interveni dorinta beneficiarului si structura acoperisului.
Ce functionalitate considerati ca s-ar preta cel mai bine?
Printre cele mai frecvente utilizari ale mansardei sunt cele in care spatiul este folosit ca un apartament independent, cu autonomie proprie sau varianta celui de-al doilea living, posibil o zona de relaxare. Comparat cu livingul aflat la parter (cu tavanul drept), cel de la mansarda se bucura de unicitate, fiind si mult mai spectaculos si cu posibilitati multiple de exprimare si decorare.
Cum ar trebui sa fie mobilierul? Dar culorile folosite?
Mobilierul trebuie sa fie minimalist, planul inclinat al tavanului facand ca mobilierul masiv sa anuleze senzatia de spatialitate si fluiditate a spatiului. Culorile sunt de obicei deschise (albul este foarte folosit), peretii fiind scaldati in penumbra.
Ce recomandari puteti da celor care isi amenajeaza o mansarda?
Mansarda nu trebuie tratata ca un spatiu anexa. Printr-o amenajare corecta poate deveni cea mai spectaculoasa zona a casei.
arh. Gabriel Georgescu
0722.414.867
ntd_arhitect@yahoo.com