13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFARC, invinsa fara focuri de arma

FARC, invinsa fara focuri de arma

Ingrid Betancourt si alti 14 ostatici detinuti de mai multi ani de gherila marxista FARC au fost eliberati printr-o operatiune in care nu s-a tras nici un foc de arma.

Armata si serviciile secrete columbiene au dat o lovitura dura gherilei FARC, cu atat mai spectaculoasa cu cat nu s-a facut uz de arme si nu a curs sange. Fosta candidata la presedintia Columbiei Ingrid Betancourt, care are si cetatenie franceza, capturata de FARC in februarie 2002, trei cetateni americani, angajati ai Pentagonului, agenti antidrog, ostatici din 2003, si 11 militari si politisti columbieni, dintre care unii erau captivi de peste zece ani, au fost eliberati printr-o operatiune comparata cu o "simfonie perfecta" sau cu o "epopee". Un agent al serviciilor secrete columbiene, infiltrat in primul cerc de comanda al FARC, a fost cheia succesului.

Acesta a reusit sa ii convinga pe gardienii celor 15 ostatici, impartiti in trei grupuri si detinuti in locuri diferite, de autenticitatea unui ordin emis in numele noului lider al gherilei, Alfonso Cano, de a-i reuni pe prizonieri si de a-i aduce la punctul de comanda, intr-un elicopter. Gardienii au respectat intocmai ordinul, ba chiar au ajutat la urcarea ostaticilor intr-un elicopter care era, de fapt, al fortelor armate columbiene, avand la bord, in afara pilotului si a copilotului, noua agenti ai serviciilor secrete de la Bogota, unii imbracati chiar in tricouri cu Che Guevara, pentru un plus de autenticitate.
"Am urcat in elicopter destul de greu, pentru ca aveam mainile legate. Imediat dupa ce am urcat, ne-au legat si picioarele. Usile elicopterului s-au inchis si, imediat dupa aceea, l-am vazut pe comandantul FARC, a carui prizoniera fusesem, gol, trantit la pamant (…) Dupa ce i-a neutralizat pe cei doi comandanti FARC care au urcat cu noi la bord, seful operatiunii a strigat: Suntem armata nationala! Sunteti liberi!", a povestit Ingrid Betancourt.
Operatiunea a fost 100% columbiana, sustin oficialii de la Bogota.

» Droguri, ostatici si copii combatanti
Trecuta de Departamentul de Stat al SUA si de UE pe lista organizatiilor teroriste, FARC a fost creata in anii ‘60, ca o aripa militara a Partidului Comunist Columbian, care s-a dezis de grupare in anii ‘80, dupa ce aceasta s-a implicat in traficul de cocaina pentru a-si finanta activitatile. Rapirile pentru rascumparare sunt o alta sursa de venit pentru FARC, care ia ostatici si in scopuri politice si propagandistice, Ingrid Betancourt asigurand, de exemplu, o mare vizibilitate pentru grupare. Ea si ceilalti 14 eliberati faceau parte dintr-un grup de 39 de ostatici politici importanti, in schimbul carora FARC cerea eliberarea a 500 de membri ai sai detinuti in inchisorile columbiene. FARC figureaza si pe lista organizatiilor blamate pentru folosirea in lupta a copiilor, estimandu-se ca 20 pana la 30% din membrii sai au sub 18 ani, unii (inclusiv fete supuse abuzurilor sexuale) neavand mai mult de 12 ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă