4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialFamilia Regală a României a făcut la Alba Iulia un CentenArc în...

Familia Regală a României a făcut la Alba Iulia un CentenArc în timp

La fel ca acum 100 de ani, Familia Regală a României a ajuns la Alba Iulia, sâmbătă, 15 octombrie 2022, cu Trenul Regal, la sfârșitul unei călătorii simbolice care pornise din Cluj-Napoca, vineri, 14 octombrie 2022, pentru a serba centenarul Marii Încoronări din 15 octombrie 1922.

Sute de oameni, dar și oficialitățile județului Alba și ale municipiului Alba Iulia i-au așteptat pe peronul gării unde acum un secol coborau din Trenul Regal Regele Ferdinand și Regina Maria ai României, Suveranii Întregitori ai țării.

Familia Regală Alba Iulia
Foto CREDIT @Mihai Oprescu, Familia Regală a României în gara Alba Iulia, 15 octombrie 2022

În 1922, Ferdinand I și Maria au fost întâmpinați în gară de prim-ministrul Ionel Brătianu, de ceilalți membri ai Guvernului, de președinții celor două camere ale Parlamentului și de 40 de invitați străini, între care se afla și viitorul Rege George al VI-lea al Marii Britanii.

Acum, premierul Nicolae Ciucă, care a oferit înaltul patronaj manifestării, și-a trimis șeful cancelariei la acest deosebit moment istoric aniversar.

Bucuria a fost de nedescris, lumea scandând „ Trăiască Regina!” și afișând bannere cu „ Țara are Regină”.

Familia Regală a fost reprezentată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, Margareta a României, și Alteța Sa Regală Principele Consort, Radu al României, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia.

În Trenul Regal ce a sosit sâmbătă în gara Alba Iulia, membrii Familiei Regale au fost însoțiți de viceprimarul municipiului Ploiești, domnul Daniel Nicodim, și de reprezentantul Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, domnul Cătălin Șerban, organizatori cu șase zile în urmă ai centenarului Fotbalului Românesc, de pe stadionul ploieștean Ilie Oană, unde echipa de fotbal România Regală a învins dramatic echipa Serbiei Regale cu scorul de 4-3, în ultimele minute de joc ale partidei.

Familia Regală Alba Iulia
Foto CREDIT @Mihai Oprescu, Familia Regală a României la ieșirea din gara Alba Iulia, 15 octombrie 2022

O ceremonie militară a avut loc pe peronul gării din Alba Iulia atunci când a sosit Custodele Coroanei cu Trenul Regal. A luat parte Fanfara Centrului Cultural Augustin Bena și militari de la Inspectoratul de Jandarmi Cluj. Au fost interpretate Imnul Național și Imnul Regal.

Pe acordurile Marșului Carol I și ale marșului Luarea Plevnei, Familia Regală a fost întâmpinată cu pâine și sare. Au urat Majestății Sale bun venit primarul municipiului Alba Iulia, dl Gabriel Pleșa, președintele Consiliului Județean, dl Ion Dumitrel, și prefectul Județului Alba, dl Nicolae Albu. Au fost prezenți voluntari ai Crucii Roșii, profesori și elevi, precum și mulți locuitori din zonă.

Familia Regală a României a pășit ca și strămoșii ei în cetatea Alba Iulia pentru evenimentele ce au fost organizate aici

Manifestările dedicate centenarului Marii Încoronării au continuat pe esplanada din fața Catedralei Încoronării. Aici, Majestatea Sa Custodele Coroanei a fost salutată de autoritățile locale și de ofițerii reprezentând Garnizoana Alba Iulia.

A urmat dezvelirea unei plăci de marmură care consfințește sărbătorirea centenarului Încoronării, așezată la intrarea în ansamblul Catedralei Reîntregirii și a Încoronării, de către Custodele Coroanei și Arhiepiscopul Irineu al Albei.

Majestatea Sa a purtat pe durata evenimentelor un frumos buchet tricolor primit în Trenul Regal ce a sosit sâmbătă în gara Alba Iulia, la ora 10:30.

Familia Regală Alba Iulia
Foto CREDIT @Mihai Oprescu, cetatea Alba Iulia, 15 octombrie 2022

S-a intrat apoi în Catedrala Încoronării unde, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de înalți ierarhi, Majestatea Sa și Principele Consort au luat loc pe scaunele regale din istoricul lăcaș de cult și au ascultat Imnul Național și Imnul Regal, interpretate de Corul Arhiepiscopiei.

Oamenii umpluseră deja, până la refuz, spațiul din fața Catedralei pentru a vedea și auzi ceremonia religioasă, ca acum 100 de ani, când Suveranii Întregitori ai României, Ferdinand și Maria, au fost încoronați în afara Catedralei Ortodoxe, ridicată atunci într-un timp record.

Construcţia acesteia a început în a doua zi de Paşti, la sfârşitul lunii martie, a anului 1921, iar spre sfârşitul anului era ridicată chiar şi clopotniţa. Familia Regală şi membrii Guvernului au vizitat destul de des şantierul, fiind interesaţi de construcţia cât mai rapidă a catedralei. Tot pentru acest moment s-a făcut drumul care leagă gara de Cetate, pentru accesul mai uşor al coloanei oficiale. De asemenea, a fost dărâmată o parte din Bastionul Mihail şi o parte a fortificaţiei pentru a crea panorama vestică a cetăţii. Oraşul a fost, astfel, înfrumuseţat.

Familia Regală Alba Iulia
Foto CREDIT @Mihai Oprescu, poarta Catedralei Încoronării din cetatea Alba Iulia, 15 octombrie 2022

În 15 octombrie 1922, slujba a fost oficiată de patru mitropoliți ortodocși, printre care și viitorul Patriarh ortodox Miron Cristea. Tradiția s-a păstrat, iar slujba de acum a fost condusă de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, alături de Înalt Preasfințiile Lor Mitropolitul Laurențiu al Ardealului, Mitropolitul Andrei al Clujului și Arhiepiscopul Irineu al Albei, ierarhul-gazdă.

Familia Regală a României a participat acum la Te Deum, în fața unui numeros public, a autorităților Statului și a reprezentanților instituțiilor militare.

Familia Regală Alba Iulia
Foto CREDIT @Mihai Oprescu, Familia Regală a României în fața Catedralei Încoronări din Alba Iulia, 15 octombrie 2022

După slujba de Te Deum, Familia Regală a României a ajuns pe pietonala Mihai Viteazul. Aici, Custodele Coroanei, Patriarhul, Principele Consort și Principesa Sofia au asistat la o paradă militară în care au defilat militari purtând uniformele și însemnele Armatei Regale Române din anii 1920, Brigada de Gardă Mihai Viteazul și elevi-militari din Alba-Iulia.

S-a mers apoi la Sala Unirii unde a avut loc prezentarea volumelor regale Încoronarea de la Alba Iulia și Regele Ferdinand și Regina Maria.

În acest loc, o ceremonie care ne-a întors în timp, chiar acum 100 de ani, s-a desfășurat, refăcând momentul Încoronării Regilor Ferdinand și Maria ai României.

Atunci, Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost așezați pe tronurile împărătești, apoi președintele Senatului i-a oferit Regelui Coroana de Oțel, turnată din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna în timpul Războiului de Independență. Coroana de Oțel fusese realizată pentru Regele Carol I în 1881.

Regele Ferdinand I și-a pus singur coroana pe cap, apoi Regina Maria a îngenuncheat în fața lui. Regele i-a așezat pe cap o coroană care fusese confecționată din 1,8 kilograme de aur, donat de un proprietar de mină din Munții Apuseni. Apoi, cei doi suverani au ieșit din catedrală sub faldurile unui baldachin. Au fost aclamați de 30.000 de spectatori și de 15.000 de soldați.

Puțin mai târziu, în Piața Cetății, Custodele Coroanei și președintele Consiliului Județean Alba au dezvelit statuia în marmură a Reginei Maria, realizată în aproximativ 1000 de zile de sculptorul maramureșean Mircea Cornel Rusu, prezent la ceremonial și vizibil emoționat.

Familia Regală Alba Iulia
Foto CREDIT @Mihai Oprescu, statuia Reginei Maria a României de la Alba Iulia, 15 octombrie 2022

În cursul serii, ASR Principesa Sofia și ES domnul Andrew Popper, președintele Consiliului Regal, au participat la concertul Cameratei Regale, dirijat de Constantin Grigore, având ca soliști pe Simina Croitoru (vioară) și Alexandru Pal (nai).

De asemenea, Principesa Sofia și dl Popper au luat parte la spectacolul cu opereta Crai Nou de Ciprian Porumbescu, pe un libret de Vasile Alecsandri, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Familia Regală, prezentă la Alba Iulia, a redat speranța românilor că-și vor recăpăta demnitatea și identitatea pe deplin

Cei prezenți la Alba Iulia au simțit emoția și bucuria acestui moment, iar Familia Regală a României a fost liantul ce a unit cele două momente din 1922 și 2022 ca într-un arc peste timp ce poate fi numit CentenArc.

Familia Regală Alba Iulia
Foto CREDIT @Mihai Oprescu, Familia Regală a României pe pietonala Mihai Viteazul din cetatea Alba Iulia, 15 octombrie 2022

Senzația trăită a fost ca România a fost vreme de 100 de ani Regat și a avut Familia Regală în frunte, iar nimic din negura istoriei nu ne-a afectat. Pentru trei zile, Alba Iulia a fost din nou capitala tuturor românilor, dar și punte în timp pentru istoria României ce a părut că nu s-a oprit nici o clipă din 1922, de la momentul Marii Încoronări, încoace.

România continuă să vibreze prin astfel de evenimente și să-și păstreze vie speranța că națiunea română își va redobândi deplin identitatea și demnitatea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă