16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFotbalTricolorii regali „s-au învins pe ei” și apoi au bătut Serbia Regală...

Tricolorii regali „s-au învins pe ei” și apoi au bătut Serbia Regală pentru a treia oară cu scorul de 4-3

Naționala Regală de fotbal a României a învins cu scorul de 4-3 Naționala Regală de fotbal a Serbiei în meciul care a aniversat 100 de ani de la primul meci de fotbal al României, duminică, pe stadionul Ilie Oană din Ploiești.

Acum un secol, Naționala de Fotbal a României disputa la Belgrad primul meci din istoria sa, în compania Naționalei Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, cu ocazia nunții regale a Principesei Mărioara (Mignon), fiica Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, cu Alexandru I, Regele Sârbilor, Croaților și Slovenilor.

Duminică, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei și Asociația pentru Regatul Serbiei (KraljevinaSrbija), având parteneri pe Primăria Municipiului Ploiești, Casa Regală a României și Federația Română de Fotbal, au organizat un eveniment de celebrare a acestui moment deosebit de important al fotbalului românesc, dar și al istoriei țării noastre.

La aniversare a luat parte și Principele Radu al României, care a și dat lovitura simbolică de începere a partidei alături de fostul căpitan al naționalei, Răzvan Raț, care a purtat din nou tricoul României după 6 ani de la retragerea de la prima reprezentativă.

La fel ca la evenimentele precedente, de la Timișoara din 2017 și Belgrad din 2018, cele două echipe au purtat tricouri cu numele jucătorilor care au evoluat pe 8 iunie 1922 la Belgrad.

Pentru spectatorii care au sosit în tribune s-a organizat o tombolă ce a avut ca premii un tricou semnat de actualii jucători ai Naționalei de fotbal a României, iar marele premiu a fost o minge semnată de Familia Regală a României.


Evenimentul a început cu discursurile celor prezenți la meci, urmate de un moment de reculegere în memoria Regelui Alexandru I al Iugoslaviei, asasinat la data de 9 octombrie 1934, la Marsilia.
Apoi s-au intonat imnurile regale ale celor două țări, „Boze Pravde” (Dumnezeul Dreptății) pentru Serbia și „Trăiască Regele” pentru România.


Accesul publicului a fost liber și s-a făcut de la ora 10.00.

Serbia Regală a făcut totul ca să evite o a treia înfrângere în fața României Regale

Serbia Regală venea după două înfrângeri cu România Regală, 5-3 la Timișoara în 11 iunie 2017 și 3-0 la Belgrad în data de 9 iunie 2018.

Parte a unei națiuni foarte ambițioase și gata mereu să-și ia revanșa, sârbii ne-au anunțat cu o lună înainte de eveniment că vor schimba echipa de la precedentele întâlniri. Lucru care a pus în gardă partea română.

Sosirea echipei Serbiei Regale la hotel, în Ploiești, sâmbătă seară ne-a confirmat temerile pe care le-am avut la începutul lunii septembrie. Sârbii nu mai voiau sub nici o formă să piardă și a treia oară în fața României Regale.

Cei care au coborât din autocar erau adevărați jucători de fotbal, nu amatori ca cei mai mulți din cei aflați în lotul României Regale. Au cinat în liniște, nu au băut decât apă plată la masă și au plecat în liniște să se plimbe, iar apoi au mers la culcare.

Dar ne luasem deja măsuri de siguranță. Pe lângă fostul mare internațional Răzvan Raț, România Regală i-a chemat la lot pe fostul internațional ploieștean, Florin Pîrvu, pe portarul Bogdan Ionuț Miron, ce a evoluat în peste 100 de partide în Liga I, dar și tinere speranțe ale fotbalului prahovean precum Alexandru Ionel Trifan(Petrolul 95), Stanciu Andrei(CSO Plopeni), Dragoș Dumitru și Claudiu Buturugă, de la Școala Chiriță, dar și studentul la Educație, Fizică și Sport, Alexandru Dumitru, de la ACSM Oltenița, din liga a IV-a.

Echipa Serbiei Regale a fost formată din jucători tineri, talentați și foarte motivați ai formației de liga a VI-a, OFK Bozdarevac, din centrul Serbiei. „Spionii” noștri au găsit și 4 jucători din liga a II-a sârbă printre cei 17 jucători aflați în lotul lor.

În primul 11 al României Regale, trimis în teren de inimosul antrenor regal român, Mister Borugă, nu s-au mai regăsit mulți dintre cei care începeau partidele anterioare de la Timișoara și Belgrad ceea ce i-a făcut pe aceștia să înghită în sec și să accepte cu greu această decizie.

Totuși, Cristian Urs, aflat în primul 11 și în meciul de la Timișoara, în iunie 2017, a jucat și în această partidă după ce le-a povestit pe marginea terenului, celor de la emisiunea „Ora Regelui”, de la TVR 1, cum Regele Mihai i-a trecut pragul casei părintești din Șinca Veche, Brașov, acum 25 de ani.

Serbia Regală a intrat foarte motivată din primul minut pe teren, dar tricolorii regali au înțeles una dintre cele mai frumoase lecții ale istoriei noastre

Sârbii nu mai erau dispuși, ca la confruntările anterioare, „ să se joace” cu noi în primele 15-20 minute, ceea ce ne-a obligat să-i avem în teren pe cei mai concentrați jucători ai noștri.

Tradiția primelor partide ne-ar fi obligat ca, în primele minute, desfășurarea meciului amical să fie una prietenoasă pentru ca și cei mai „puțin fotbaliști” dintre tricolorii regali să fie în primul 11. Lotul profesionist și determinat al sârbilor nu a permis acest lucru.

Astfel, mulți dintre cei care se antrenaseră timp de 5 ani pentru acest meci centenar nu au evoluat, „ fiind nevoiți să se înfrângă” și să respecte decizia antrenorului Daniel Paul Borugă pentru binele echipei.

Naționala Regală a României avea istoria celorlalte partide de partea ei, dar în mintea multora era vie și pilda Regelui Ferdinand de la momentul intrării României în Primul Război Mondial, ca aliați ai Antantei.

Atunci, Regele Ferdinand a spus că l-a învins pe „ Hohenzollern-ul din el” și că va merge la război împotriva propriei țări natale, Imperiul German, pentru ca România să-și vadă visul de veacuri împlinit: reunirea tuturor românilor și a provinciilor românești într-o singură țară.

Așa și acum, s-a acceptat decizia lui Mister Borugă, mulți dintre devotații lotului regal de la celelalte două partide acceptând să se sacrifice, stând pe bancă, iar echipa din teren a putut evolua la un nivel apropiat de cel al adversarului din Serbia, foarte motivat să câștige acest meci amical aniversar.

Mult mai tineri ca cei din primul 11 al României Regale, sârbii au înscris repede primul gol al partidei prin Dusan Gosic, în minutul 4, la o neînțelegere în apărarea României. Jucătorii sârbi regali au majorat scorul în minutul 34 prin Peter Miljanic.

Inițiator și organizator al acestui proiect, timp de 5 ani, Mister mă vede agitat pe margine și-mi spune că la 2-2 mă va băga în teren. Îi mulțumesc și-i spun că eu nu am ce căuta azi „în iarbă”, văzând nivelul și modul cum evoluează adversarii noștri. Să joace cei mai bine pregătiți și echipa tricoloră regală să triumfe la final este gândul meu.

Nu de aceeași părere a fost după meci și fundașul dreapta al nostru, Andrei Cătălin Galiță, ce purta pe spate numele celebrului Dan Petrescu, titular incontestabil în anii 90 al acestui post. Andrei, „bursucul nostru”, s-a pregătit ca la carte pentru acest meci, dar din păcate desfășurarea jocului nu i-a permis să bifeze nici măcar 5 minute în teren. Dezamăgirea lui de după meci era evidentă și ne aducea aminte de cea a lui Dobrin, lăsat pe bancă la toate meciurile de la Campionatul Mondial din Mexic 1970.

Răzvan Raț a fost decisiv pentru tricolorii regali, deși nici el nu a crezut că un meci amical omagial poate fi atât de dificil

Serbia Regală a intrat la pauză cu un avantaj de două goluri, 0-2, obligând formația tricoloră să-i arunce în luptă, la reluare, pe cei mai în formă jucători ai ei, în special pe cei foarte tineri.

Determinarea și experiența lui Răzvan Raț, dar și „mânjii” României Regale au arătat un alt joc în a doua repriză a partidei.
Încet, încet tricolorii regali au pus stăpânire pe meci și au intrat în careul advers tot mai curajos și des, obligând oaspeții să comită numeroase erori în apărare, arbitrul Marin Marcel dictând nu mai puțin de 4 lovituri de pedeapsă pentru naționala noastră.

Vizibil „prins” în atmosfera și emoția jocului, Principele Radu al României a coborât din lojă, alături de tricolorul regal, Daniel Nicodim, viceprimarul Ploieștiului, pentru a fi amândoi mai aproape de teren și a trăi mai ușor ultimele 20 minute din joc.

Nici Daniel Nicodim nu a mai intrat pe teren ca la Timișoara și Belgrad, rămânând la costum, alături de Alteța Sa Regală, Principele Radu al României. Desfășurarea și realizarea acestui frumos eveniment i se datorează în cea mai mare parte, alături de Primăria Municipiului Ploiești și Federația Română de Fotbal.

Primele două lovituri de la 11 metri au fost ratate de echipa României, în minutele 58 și 62, Răzvan Raț fiind generos și lăsându-i pe alții sa le execute. Următoarele două au fost fructificate de căpitanul nostru, în minutele 74 și 83, ducând scorul la 2-2, după ce toată banca de rezerve i-a cerut ca el să le execute.

Genul programului în ultimele 12 minute ale meciului: Thriller

Sârbii nu s-au lăsat și au înscris imediat dintr-o lovitură liberă, de la aproximativ 25 de metri, în minutul 84, după al patrulea 11 metri al formației tricolore, prin vedeta Uros Vasic, ducând scorul la 3-2 pentru Serbia Regală și ridicând pulsul pe stadonul Ilie Oană din Ploiești.

Meciul atingea cote palpitante, spectatorii și „înfrânții” de pe bancă trecând de la agonie la extaz precum România în timpul Marelui Război dintre anii 1916-1919, dar aici în doar câteva minute.

Când mai erau doar câteva secunde din timpul regulamentar de joc, Alexandru Dumitru a marcat cu capul din careul advers, aducând egalitatea pe tabela de marcaj, 3-3, dar și bucuria și emoția că se poate obține a treia victorie, în această confruntare, pentru suporterii noștri. Alex a venit la lotul regal cu doar o săptămână înainte de meci, la insistențele subsemnatului pe lângă antrenorul regal. Mister își dorea ca cei care s-au antrenat luni întregi pentru confruntarea centenară să prindă măcar 5 minute în teren. Lotul adus de sârbi la Ploiești a spulberat această speranță.

Zicala românească „ Nu este pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește” s-a verificat și la acest meci

Sârbii au căzut din punct de vedere psihic, formația română fiind în ofensivă în minutele de prelungiri ale jocului, iar o minge pasată prost de aceștia a fost interceptată de Ionel Trifan care a marcat pentru victoria formației tricolore cu 4-3, a treia victorie a Naționalei Regale de fotbal a României în fața reprezentativei similare a Serbiei și cea mai importantă, fiind înregistrată chiar la 100 de ani de la primul meci al României.

Memoria sportului a rămas vie pentru generațiile ce vor urma și după acest frumos meci centenar


Evenimentul s-a terminat cu premierea jucătorilor celor două formații regale, efectuată de Principele Radu al României, ajutat de managerul FRF, Florin Șari, responsabil și de aducerea cupelor, medaliilor, fanioanelor și a tricourilor aniversare pentru acest meci.

Au urmat multe poze cu jucătorii celor două formații, alături de personalitățile prezente la meci, printre care-l amintim pe Dinu Zamfirescu, urmaș al familiei Brătianu și contemporan cu mulți dintre jucătorii noștri care au jucat în primul meci de la Belgrad, în 1922.

Componenții celor două formații s-au felicitat reciproc și și-au transmis să se revadă cât mai curând posibil la următorul proiect. Nu înainte ca partea sârbă să scandeze „ Trăiască Regina”, iar cea română să le răspundă cu „Ziveo Kralj”( n.r.-Trăiască Regele în sârbă).

Cătălin Mihai, unul din fondatorii și președinții Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, este și el în teren la final, fiind responsabil cu împărțirea florilor pentru doamnele și domnișoarele ce au asistat la meci. Mai devreme alerga după mingile ieșite în afara terenului, făcându-se astfel util și înțelegând că duminică nu e rost de intrat în gazon pentru el.

Andrei Cătălin Galiță, istoric și cercetător CNSAS, unul dintre marii absenți ai acestui joc, îmi spune că echipa noastră aduce foarte mult cu personalitatea Regelui Carol al II-lea având jucători inteligenți, ambițioși, dar cărora le place să și guste din plăcerile vieții, așa cum s-a petrecut și înainte de meci când s-au ciocnit și câteva pahare de șampanie de către o parte a celor din lotul tricolor regal. Și echipa noastră a ieșit la liman cumva la finalul meciului cu Serbia Regală, precum Regatul României în timpul domniei Regelui Carol al II-lea, între 1930 și 1940, și după aceasta, când lucrurile bune le depășeau, totuși, pe cele rele, într-o perioadă de mare agitație și provocări în plan politic și militar internațional.

Memoria sportului este cea care a triumfat și la acest meci, fiind elementul generator de performanță, emoții și încredere pentru generațiile viitoare, implicate în competiția sportivă fotbalistică.

Datele tehnice ale meciului

Brigada de arbitri a fost compusă din Marin Marcel la centru, Adrian Calestru și Alice Georgiana Vasile la tușă.

România Regală i-a avut în lot pe:

Bogdan Ionuț Miron(ADALBERT RITTER)
Irina-Andreea Cristea (CRISTEA A.)
Cătălin Șerban (FERENC RONAY)
Daniel Nicodim (PAUL SCHILLER)
Radu Vlad (ILIE DUMITRESCU)
Alin Borcea (SAMUEL ZAUBER)
Valentin Dabija-Dabiani (DINU)
Laurențiu Marin (DEZIDERIU JACOBI)
Andrei Homorodean (ADRIAN ILIE)
Andrei-Cătălin Galiță (DAN PETRESCU)
Faruk Cârstică (LĂCĂTUȘ)
Mirea Viorel (Puștiu) (MUTU)
Viorel Costache(CRISTIAN CHIVU)
Bogdan Chelaru(GUGA)
Marius Mocanu (RĂZVAN RAȚ)
Cristian Urs(FRANCISC ZIMMERMANN)
Tiberiu Stanciu (PANCU)
Cristian Minea (IOAN OVIDU SABĂU)
Iulian Trică (MARICA)
George Chelaru (NICOLAE HONIGSBERG)
Dragoș Dică (SĂPUNARU CRISTIAN)
Sebi Lărgeanu (MIRCEA DRIDEA)
Cătălin Mihai (IOAN AUER)
Lucian Elgi (DOBRIN)
Marius Ghilezan (JACKIE IONESCU)
Florin Slavu (ALOIS SZILAGYI)
Andrei Volosevici (ILIE OANĂ)
Daniel Borugă (EMERIC JENEI)
Răzvan Raț (RĂZVAN RAȚ)
Alexandru Dumitru (Valentin STĂNESCU)
Alexandru Ionel Trifan (Ianis HAGI)
Stanciu Andrei
Dragoș Dumitru
Claudiu Buturugă

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă