14.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialFacturi record la întreţinere, în Constanţa

Facturi record la întreţinere, în Constanţa

Administratorii blocurilor de locuinţe din Constanţa au afişat facturile pentru întreţinerea aferentă lunii decembrie. Sumele sunt mai mari decât se aşteptau majoritatea proprietarilor, mai ales că luna decembrie a fost una călduroasă.

”Locuiesc într-un apartament de două camere şi am o factură de 755 de lei pentru decembrie. Este mai mult cea mai mare factură plătită anul trecut, care a fost de 720 de lei. Nu înţeleg de ce a venit aşa de mult. Anul trecut nu aveam apartamentul izolat, între timp am investit peste 2.000 de lei şi în asta”, spune un constănţean din cartierul Inel II. Cea mai mare parte a sumei, respectiv 550 de lei, este reprezentată de contravaloarea căldurii.

Acesta este însă un caz fericit, pentru că vorbim despre un apartament mic, de puţin peste 40 de metri pătraţi. Pentru constănţeni care locuiesc la apartamente de patru camere vorbim şi de facturi de peste 1.000 de lei, până spre 1.500 de lei.

Situaţii bizare au fost întâlnite şi în cazul proprietarilor care şi-au debranşat, din diferite motive, apartamentele de la sistemul centralizat de încălzire. În funcţie de lungimea ţevilor care trec prin camere, şi aceştia sunt buni de plată, cu sume care variază de la aproape o sută de lei până la 150 de lei.

Mai puţin au avut de plată cei care au montate repartitoare de costuri. Mulţi au făcut economie, au lăsat să funcţioneze numai câte unul sau două calorifere, şi acelea pentru câteva ore. Şi în aceste cazuri apar însă facturi mari la întreţinerea pe luna decembrie, de aproape 400 de lei pentru două sau trei calorifere care au mers câteva ore pe zi.

Subvenţii pentru săraci

Primăria Constanţa a înlocuit, în anul 2011, sistemul de subvenţionare a gigacaloriei, de care beneficiau toţi abonaţii, cu unul care prevede acordarea ajutoarelor de încălzire, numai către persoanele cu o stare materială precară. Astfel, primesc ajutoare numai persoanele care au un venit mediu pe cap de familie de 1.500 de lei. Există însă şi excepţii: chiar dacă se încadrează în această sumă, constănţenii care au maşini mai noi de zece ani, o a doua locuinţă, peste 3.000 de lei în bancă, drujbă sau alte acareturi (stabilite în urmă cu mai mulţi ani de Guvernul Boc) nu primesc decât 25% subvenţie de la primărie. Subvenţia se acordă numai pentru încălzire, nu şi pentru apa caldă. Constanţa este singurul oraş din ţară care practică acest sistem. Ar vrea şi Oprescu să facă aşa în Bucureşti, dar nu a reuşit, spunea Radu Mazăre anul trecut.

„Oprescu mie mi-a spus, anul trecut, ‘Bă faci foarte bine, dar eu nu sunt în stare să fac asta în Bucureşti, nu pot. Aşa e corect, cum faci tu, dar eu nu pot să o fac în Bucureşti’.(…) De ce? Pentru că nu este în stare să se organizeze, de aia”, spunea Mazăre, anul trecut. „Părerea mea este că subvenţiile şi sprijinul financiar trebuie acordate celor săraci. Părerea mea, am mai spus-o, este că Mazăre nu trebuie să beneficieze de subvenţie. E limpede? Cel care are 40 de milioane salariu nu trebuie să beneficieze de subvenţie, asta dacă nu are cinci copii. (…) Lumea a înţeles, asta le-am explicat în campania electorală. Ăsta este sistemul de subvenţie care este în toată lumea. (…) Ai peste 15 milioane pe membru de familie, plăteşti. Nu o să iau niciodată de la sărac şi să dau la bogat, să fie limpede. (…) Ăsta e principiul subvenţionării, să-i dau săracului”, a mai explicat el.

În topul preţurilor

Preţul gigacaloriei în Constanţa a fost, în anul trecut, de 358,54 de lei. De la 1 ianuarie, preţul a crescut la 363 de lei, ceea ce înseamnă de peste două ori mai mult decât în Bucureşti. De altfel, Constanţa este oraşul cu una dintre cele mai scumpe gigacalorii din România. ”Avem zone în ţară cu preţ mai mare la gigacalorie, numai că ei au subvenţie pe total, liniară, toată lumea primeşte subvenţie. De aia apare diferenţa că la Constanţa preţul este mare”, explica Ilie Rachieru, directorul RADET, regia primăriei care furnizează agent termic.

Cele mai citite

Nordis Group își ia adio de la parteneriatul cu FRF

Nordis Group, sponsor al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) și al naționalei U21 a României, este în centrul unei investigații recente realizate de Recorder. Nordis...

Mark Rutte: Ucraina ar putea avea cea mai grea iarnă de la invazia rusă în februarie 2022

Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul secretar general al NATO,...

Gigi Becali a declarat că-l așteaptă pe Nicolae Stanciu la FCSB

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat public că îl așteaptă pe Nicolae Stanciu să revină la echipă din iarnă, după ce internaționalul român și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă