0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialFace bine bursei un acord cu FMI?

Face bine bursei un acord cu FMI?

» Bursa a avut un inceput de saptamana optimist, pe fondul informatiilor din pietele externe; sunt propuse noi reglementari prin care bancile pot amana inregistrarea deprecierii activelor etc.

» SIF-urile si Fondul Proprietatea au primit o dispensa de la Ministerul Finantelor, iar provizioanele pe care le vor face nu le vor afecta profitul.

» Speculatorii care mizau pe lansarea iminenta a unor oferte publice de cumparare pentru Rompetrol Rafinare si Well Services, Ardaf si Sicomed au primit vesti proaste
de la emitenti.

Cum subiectul zilei este acordul cu FMI, multi se intreaba ce inseamna asta pentru bursa. Pai, nu e tocmai o veste buna. Asta, pentru ca austeritatea ce o impun reprezentantii Fondului duce la scaderea puterii de cumparare a consumatorilor, deci la profituri mai mici pentru companii (dividende reduse, cotatii mai mici). O oarecare usurare pot simti societatile foarte indatorate in euro, volatilitatea cursului de schimb urmand sa se reduca pe termen mediu (asta nu inseamna neaparat aprecierea leului). Saga ofertelor publice a continuat la BVB: sunt sau nu sunt obligati cei care au preluat, fie si indirect, controlul asupra unor companii listate sa lanseze o oferta publica de cumparare pentru a le oferi minoritarilor ocazia sa iasa din actionariat? CNVM a dat initial de inteles ca da (erau vizati majoritarii de la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, Sicomed si Ardaf), iar investitorii s-au grabit sa cumpere speculand diferenta de 30-50% dintre cotatiile la bursa si preturile medii din ultimele 12 luni.

 

Proiectul este supus dezbaterii publice, iar investitorii din piata de capital, dar si actionarii majoritari, isi pot exprima punctele de vedere inainte de a se adopta o decizie. Reprezentantii Rompetrol nu s-au aratat deloc incantati de decizie, considerand-o nociva pentru piata de capital si raporturile dintre majoritari si minoritari si adoptata la presiunile unor fonduri de investitii care inregistreaza pierderi ca urmare a achizitionarii actiunilor respective cu ani in urma. In opinia noastra, chiar daca varianta propusa de CNVM ramane definitiva, ar putea urma un meci interminabil in justitie, iar investitorii au o lunga perioada de asteptare in fata.
SIF-urile si Fondul Proprietatea au primit o dispensa de la Ministerul Finantelor in ceea ce priveste inregistrarea provizioanelor care nu se va face in contul de profit si pierdere. (Daca s-ar fi facut, ar fi dus la disparitia dividendelor pentru actionari, impactul urmand sa se mute spre capitalul propriu, care s-ar fi diminuat ca urmare a deprecierii titlurilor din portofoliile SIF.)

 

Asta face ca societatile de investitii sa poata oferi 0,03-0,04 lei/actiune, sub dividendul de anul trecut, dar mai mult totusi decat nimic. Aceeasi situatie si la Fondul Proprietatea, cu o mentiune speciala: daca SNP Petrom nu acorda dividende in 2010, FP chiar nu va mai avea ce sa ofere actionarilor, cam jumatate din dividendele fondului venind de la SNP.

Primele semne benefice ale masurilor de stimulare a activitatii financiare incep sa se vada. Reducerea concertata a dobanzilor de referinta pentru principalele monede si infuziile de capital au dus la realizarea de profituri in primele doua luni ale anului pentru banci importante aflate in dificultate, cum ar fi Citigroup sau JP Morgan. Insa pana cand circulatia capitalului nu va duce si la imbunatatirea conditiilor din economia reala, orice crestere a pietei bursiere nu va fi sustinuta si va reprezenta doar un raliu intr-o piata de tip «bear»." Serban Florea, director operatiuni WBS

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă