2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialFabrica de „start-up-uri“ a României

Fabrica de „start-up-uri“ a României

Clujul a devenit, potrivit prestigioasei publicații de specialitate ZDNet.com, cel mai prietenos oraș românesc cu  afacerile aflate la început. De asemenea, -statisticile întocmite de Guvernul României arată că, în mod constant, în -ultimii ani, Clujul a fost județul cu cel mai mare număr de SRL-D-uri – firme create de debutanți – din România.

Raportată la numărul de locuitori, cifra de 3.100 de SRL-D-uri create până la finalul anului trecut oferă un procentaj cu mult superior celorlalte județe și Bucureștiului. Experții în economie spun că există mai multe explicații legate de acest fenomen. Economistul Mircea Câmpean, care lucrează pentru o importantă companie britanică de consul-tanță, afirmă că „există mai mulți factori care influențează această tendință și care oferă Clujului un profil socio-economic aparte în România“. Primul este reprezentat de faptul că în Cluj există 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, care pot genera o cantitate impresionantă de idei inovatoare. În al doilea rând, există o infrastructură IT foarte bună. În al treilea rând, cultura muncii formată în universitățile clujene este deschisă spre inovare și spre noile tehnologii. Un al patrulea factor este prezența unor clustere și asociații precum ARIES Transilvania, care stimulează interacțiunea dintre tinerii antreprenori și marii jucători din domeniul tehnologic. Iar al cincilea element este prezența unor oameni de afaceri de succes, dispuși să investească în parteneriate cu start-up-urile.

Idea Challenge

Un exemplu relevant pentru modul în care interacționează la Cluj tinerii care doresc să pornească un start-up și oamenii de afaceri cu bani este reprezentat de o competiție care a început în august. „Idea Challenge by Imprezzio este o competiţie adresată persoanelor cu spirit antreprenorial care au un start-up sau o idee inovatoare şi sunt în căutarea unor parteneri sau a unei investiţii cu scopul de a-şi dezvolta start-up-ul sau ideea într-un ritm accelerat. Pe lângă posibilitatea obţinerii unei investiţii sau încheierea unui parteneriat, Imprezzio oferă echipei câştigătoare o călătorie în Statele Unite ale Americii pentru a întâlni potenţiali investitori“, au declarat organizatorii competiției. Reprezentanţii Imprezzio Global, subsidiara europeană a grupului american Imprezzio, afirmă că există posibilitatea ca mai multe proiecte să obţină investiții. „Idea Challenge este mai degrabă o competiţie cu limitele şi barierele pe care le întâlneşte start-up-ul în parcursul său, decât o competiţie între start-up-urile/ideile din concurs. Concurenţii nu trebuie să demonstreze că sunt mai buni decât ceilalţi înscrişi în concurs, ci să câştige încrederea membrilor juriului şi să îi convingă pe aceştia să investească în start-up-ul/ideea lor. De aceea, va exista posibilitatea ca mai multe echipe să aibă şansa de a negocia cu investitorii prezenţi la competiţie“, a declarat Tudor Ciuleanu, managing director al companiei de IT.

Tudor Ciuleanu a adăugat că Idea Challenge a fost creată pentru a stimula inovarea în domeniul tehnologic. Concret, grupul este dispus să participe la acoperirea unor costuri precum cele logistice, de chirie, de salarii pentru o anumită perioadă de timp, dar şi cele de dezvoltare tehnologică, distribuţie, marketing, consultanţă sau alte nevoi, dacă identifică idei/start-up-uri care să le trezească interesul.

Fostele fabrici comuniste, hub-uri IT

Această competiție nu este o inițiativă izolată, ci se înscrie într-o tendință mai largă, care a dus la transformări în domeniul economic. Cel mai vizibil fenomen este cel în urma căruia fostele fabrici ale Clujului, ridicate înainte sau în timpul perioadei comuniste, au devenit hub-uri tehnologice, cele mai multe cu o componentă foarte puternică în domeniul start-up-urilor. Exemplele cele mai semnificative sunt cele ale fostei fabrici de mobile Libertatea, azi Liberty Technology Park, fostei fabrici de tricotaje Someșul, pe locul căreia se înalță complexul de birouri The Office, sau fosta fabrică de dulciuri Feleacul, azi transformată în Cluj Business Center.

Redactorii ZDNet.com au remarcat că, în ultimii ani, numărul firmelor de IT a crescut extraordinar de mult la Cluj. Pe lângă start-up-urile pornite de informaticieni locali, care au acumulat suficientă experiență în proiecte internaționale, există și subsidiare deschise de companii internaționale. De asemenea, companiile de IT deja prezente pe piața clujeană s-au dezvoltat spectaculos în ultimii trei ani. Reprezentanții agenției de recrutare Brainspotting spun că această dezvoltare este favorizată de faptul că, pentru investitorii din domeniul IT, salariile din Cluj sunt mai mult decât rezonabile, pentru că sunt mult mai mici decât cele din Europa Occidentală și, în medie, cu 10% mai mici decât în București.

Astfel, dacă un dezvoltator software debutant câștigă 450 de euro pe lună, un „senior“ ajunge să câștige 3.000 de euro pe lună. Pe de altă parte, Clujul a reușit să atragă noi investitori deoarece în oraș au apărut jucători importanți care au oferit consultanță de înaltă clasă investitorilor. Un exemplu în acest sens este dat de liderul pieței mondiale de audit și consultanță, Deloitte, care și-a deschis la Cluj un birou regional, condus chiar de unul dintre partenerii companiei, Adriana Lobdă. În domeniul IT, Deloitte realizează clasamente internaționale care evidențiază companiile cu cea mai rapidă creștere. Aceste clasamente au arătat, în ultimii ani, performanțele notabile obținute de firme precum AROBS Transilvania Software, condusă de unul dintre cei mai vizionari antreprenori români, Voicu Oprean. De altfel, acesta din urmă a încurajat dezvoltarea start-up-urilor și spiritual antreprenorial.

Un alt exemplu în acest sens este cel al omului de afaceri Bogdan Herea, care conduce compania Pitech+Plus și care este și președintele Clubului Francofon de Afaceri. Acesta a investit în numeroase afaceri de debut, precum FastOrder, Younify, Parking+Plus sau Vel Travel. De asemenea, Bogdan Herea a fondat Academy+Plus, o școală privată de IT, creată în urma unui parteneriat cu Școala 42 din Paris, unde cei care vor să se califice sau recalifice profesional în domeniul informaticii pot să facă acest lucru gratuit.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă