» Muzeul "Mihail Kogalniceanu" din cadrul Complexului National Muzeal "Moldova" Iasi gazduieste expozitia itineranta "Destine de martiri", organizata de Muzeul Judetean Ialomita in colaborare cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
»Este a doua dintr-o serie de expozitii demarata in 2006 care propune evocarea unor personalitati crestine care au suferit in timpul regimului comunist.
Personalitatile care fac obiectul expozitiei sunt admirate de multi, dar au starnit si nenumarate controverse. Este vorba despre "Sfantul de la Sambata", cum a fost supranumit Arsenie Boca, ori "Sfantul inchisorilor" – Valeriu Gafencu, numit astfel de catre Nicolae Steinhardt, dar si Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Sandu (Agaton Daniil) Tudor, Ioan Ianolide si Arsenie Anghel Papacioc. Legionari sau doar simpatizanti ai miscarii, dar care si-au condus intreaga viata dupa precepte crestine, acestia au fost urmariti, anchetati si arestati de regimul comunist, devenind, in timp, repere pentru multi romani.
Expozitia reuneste peste 300 de fotografii, manuscrise, publicatii, documente – sentinte judecatoresti, fise de penitenciar, foi de carcera, fotografii de filaj si note informative din timpul urmaririi informative, memorii, fise de interogatoriu, declaratii, corespondenta. "Marturia acestei generatii trebuie luata si dusa mai departe", considera Cristian Ivanuta, reprezentantul Asociatiei "Rost", care a contribuit la organizarea acestei expozitii. Vernisajul expozitiei a avut loc ieri. "Noi, la Academie, imbratisam toata istoria. Vrand-nevrand, bilantul nostru este oricand public. Ne intereseaza totul. Istoria este totala si globala. A scoate un segment, inseamna a denatura istoria, a o sili sa o coteasca intr-o anumita directie", a spus istoricul Gheorghe Buzatu.