0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialEXPLOZIE și focuri de armă la Universitatea Americană din Afganistan. Armata a...

EXPLOZIE și focuri de armă la Universitatea Americană din Afganistan. Armata a cucerit campusul. Cel puţin 12 morţi

UPDATE 16,45:  Criza ostaticilor de la Universitatea americană din Kabul a luat sfârşit joi dimineaţă. Au murit cel puţin 12 oameni, 7 dintre ei fiind studenţi.

Criza a luat sfârșit prin pătrunderea trupelor armatei afgane în interiorul campusului.

–––––––––––––

UPDATE. 8:15. Cel puțin nouă persoane au fost ucise în atacul lansat miercuri seara împotriva Universității americane din Kabul, capitala Afganistanului, a anunțat joi dimineață un purtător de cuvânt al Ministerul de Interne afgan, citat de AFP.

"Șapte studenți au fost uciși, iar alți 30 de studenți și profesori — răniți" în atacul împotriva campusului studențesc miercuri seara, a indicat pentru agenția franceză de presă Sediq Sediqqi, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, adăugând că doi polițiști au fost de asemenea uciși. 

Anterior, șeful poliției judiciare din Kabul, Fraidun Obaidi, anunțase într-o declarație pentru AFP sfârșitul atacului împotriva Universității americane din Kabul, indicând doar că doi atacatori au fost împușcați mortal. 

UPDATE 07:00 Kabul: Sfârșitul atacului împotriva Universității americane, doi atacatori — uciși 

Atacul împotriva Universității americane din Kabul a luat sfârșit joi în zori, cu moartea a doi atacatori, după zece ore de la începerea ofensivei încă nerevendicate în care studenții au trimis mesaje alarmante din interiorul clădirii unde erau blocați. 

"Am terminat operațiunea noastră. Doi atacatori au fost uciși", a declarat pentru AFP Fraidun Obaidi, șeful poliției judiciare din Kabul, fără să precizeze numărul victimelor, dar Ministerul Sănătății afgane informase miercuri seara cu privire la un mort și 26 de răniți. 

Universitatea americană din Afganistan și-a deschis ușile în 2006 și numără 1.700. Ea a fost ținta, în mod indirect, a unui atac, atunci când doi dintre profesorii săi, un australian și un american, au fost răpiți la începutul acestei luni. 

Nu se cunoaște soarta lor, dar răpiri de străini sunt frecvente la Kabul. 

Atacul de miercuri seara împotriva Universității americane nu a fost până în prezent revendicat, însă rebelii talibani sunt în plină ofensivă estivală pe întreg teritoriul țării și și-au multiplicat atacurile în ultimele săptămâni. 

Ofensiva a început miercuri seara, la o oră când numeroși studenți se aflau în clădire pentru a asista la cursurile de seară, o practică frecventă în Afganistan, unde numeroși studenți sunt salariați. 

"Am auzit explozii și au fost tiruri în apropiere de aici. Clasa noastră este plină de fum și de praf", a declarat telefonic pentru AFP un student. "Suntem blocați în interior și ne este foarte frică", a mai spus el. 

Zeci de soldați au încercuit rapid campusul atacat la începutul serii. 

–––––

Universitatea Americană din Kabul a fost ținta unui atac miercuri, transmite AFP citată de Agerpres.

Studenții blocați în interior au anunțat că au auzit o explozie și focuri de armă.

Un oficial afgan din Ministerul de Interne a declarat de asemenea că au fost auzite focuri de armă în interiorul Universității Americane din Kabul, menționează Reuters.

Potrivit unor informații difuzate pe rețele de socializare, o explozie s-a produs miercuri seara în capitala afgană Kabul, urmată de un schimb de focuri, relatează și DPA.

"Au loc confruntări în interiorul Universității Americane din Afganistan (AUAF)", a scris pe Twitter Massud Hossaini, un fotograf afgan de la universitate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă