1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialExplicaţiile lui Blejnar

Explicaţiile lui Blejnar

După ce numele său a fost vehiculat de mai multe ori în contextul anchetei din vămi, şeful Fiscului a trebuit să dea ieri explicaţii cu privire la relaţiile avute cu unii dintre cei arestaţi în lotul Constanţa.

 

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a fost audiat ieri de procurorii anticorupţie în dosarul „Portul Constanţa”, anchetatorii solicitându-i explicaţii în legătură cu relaţiile pe care le avea acesta cu mai multe persoane arestate: Liviu Durbac – fost şef al Biroului Vamal Constanţa Agigea Sud, Marin Dodu – om de afaceri, Sunai Cadâr şi Eugen Bogatu – fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Porturilor Maritime.

Referitor la Marin Dodu, Blejnar a spus că nu are cunoştinţă de vreo sesizare făcută de acesta din urmă la ANAF în care reclama faptul că i se cere şpagă de către oameni din Portul Constanţa pentru a putea trece de controlul vamal mai multe containere de marfă. Despre Bogatu, potrivit surselor RL, preşedintele ANAF a spus că nu îl cunoaşte şi a mai susţinut că senatorul PDL Mircea Banias nu ar fi făcut vreo intervenţie la el pentru a bloca un anume proiect legislativ.

Tot ieri, Sorin Blejnar a mai declarat că nu a călătorit în SUA împreună cu Liviu Durbac, el plecând câteva zile mai târziu. „Am răspuns întrebărilor procurorilor legate de Portul Constanţa Sud-Agigea. Am fost chemat pentru a clarifica situaţia. Eu sunt martor în acest dosar. Am explicat cum funcţionează anumite proceduri legale în statul român. Am fost întrebat dacă am mers în vacanţă în SUA împreună cu Liviu Durbac şi am răspuns că nu. Nu îmi amintesc punctual de acea discuţie pe care am avut-o cu Liviu Durbac în biroul meu sau dacă l-am certat, însă pot să spun că eu sunt foarte exigent cu angajaţii mei şi îi cert mereu”, a explicat Sorin Blejnar.

Senatorul Banias, descoperit

Pe de altă parte, senatorul PDL Mircea Banias este acuzat de procurorii anticorupţie că, în schimbul unor favoruri, i-a cerut lui Eugen Bogatu mai multe bunuri confiscate de organele vamale. În replică, parlamentarul constănţean a susţinut în permanenţă că nu a făcut nimic ilegal şi că bunurile cu pricina au fost predate cu titlu de donaţie. Potrivit unor surse judiciare, din demersurile efectuate la Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Constanţa, a rezultat că absolut toate bunurile obţinute din partea organelor vamale, cu titlu gratuit, au fost aduse la sediul asociaţiei de reprezentanţi ai Partidului Democrat Liberal – organizatia judeţeană Constanţa. Ulterior, la sediul asociaţiei s-a prezentat şi Mircea Banias, dar numai cu ocazia repartizării bunurilor către unii dintre membrii asociaţiei. Informaţiile se regăsesc în cererea procurorilor DNA depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care au obţinut în weekendul trecut prelungirea arestării pentru cele 28 de persoane din Portul Constanţa acuzate de corupţie. Potrivit documentului menţionat, Asociaţia nu deţine absolut nici un fel de documente cu privire la bunurile respective; acestea nu au fost introduse în nici un fel în contabilitatea unităţii.

„Din declaraţia inculpatului Banias Mircea din data de 14.06.2011, rezultă că nu deţine nici un fel de documente cu privire la atribuirea de către Autoritatea Naţională a Vămilor, în cursul lunilor octombrie-decembrie 2010, a unor bunuri purtând însemne de marcă înregistrată. Din rezultatele preliminare ale percheziţiei IT efectuate asupra harddisk-urilor calculatoarelor de la sediul Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea, a rezultat că, în perioada sus-menţionată, nu există nici un fel de acte prin care Asociaţia pentru Promovarea Intereselor Porturilor Dunărene şi la Marea Neagră să fi primit cu titlu gratuit bunuri purtând însemne de marcă înregistrată din partea autorităţilor vamale”, au arătat procurorii DNA.

Cele mai citite

Germania își pregătește buncărele și adăposturile pentru un eventual atac

Autorităţile germane au anunţat luni că sunt în curs de întocmire a unei liste de buncăre şi adăposturi în care populaţia s-ar putea refugia...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

UE și China nu au ajuns la un acord privind tarifele pentru vehiculele electrice

Discuțiile dintre Uniunea Europeană și China privind tarifele pentru vehiculele electrice (EV) chinezești continuă, dar nu s-a ajuns la un acord, au declarat oficiali...
Ultima oră
Pe aceeași temă