Autoritatile locale au solutii pentru a redresa turismul de pe litoral, dar vocea lor nu este ascultata. Consiliul Judetean Constanta, Primaria, hotelierii si agentiile de turism gandesc strategii de dezvoltare, care sunt insa impiedicate, pe criterii politice, de la centru.
„Incomingul” (aducerea turistilor straini in tara) ar trebui sa fie una dintre prioritatile guvernantilor. Nu se poate face insa incoming fara o promovare eficienta in exteriorul tarii. In aceasta privinta insa, lucrurile stau catastrofal. „Am fost in Danemarca, impreuna cu echipa de handbal a municipiului, si am vrut sa vizitez biroul de promovare turistica din acea tara. Am gasit lacatul pus pe usa, in toate zilele cat am stat acolo”, spune Nicusor Constantinescu, presedintele CJC. Seful unei agentii de turism din apropiere a confirmat ca biroul romanesc este mai mult inchis, singura promovare a Romaniei ca destinatie turistica fiind facuta de el, prin unele pliante.
Lucrurile nu stau mai bine nici in Franta. In Paris, biroul de promovare este situat foarte aproape de celebrul bulevard Champs Elysee, una dintre cele mai scumpe zone din Europa. Daca turistul roman are noroc sa-l gaseasca deschis, va gasi pliante vechi, de la inceputul anilor '90!
Si totusi se poate!
Pentru oamenii cu experienta in domeniu, solutiile sunt simple. Presedintele CJC spune ca, daca ar fi luate cateva masuri, turismul ar putea fi redresat in maximum un an de zile. Cele mai importante lucruri care trebuie facute sunt acordarea de facilitati investitorilor, aducerea TVA cel putin la nivelul concurentei externe, prezentarea ofertei turistice intr-un mod eficient in afara tarii, subventionarea transportului aerian. Sunt numai cateva din lucrurile care se pot face pentru a salva turismul. In caz contrar, declinul pare inevitabil. Nimeni nu va veni in Romania, unde TVA este de 19% la alimente, desi legea spune ca serviciile turistice ar trebuie sa aiba TVA 9% (aceasta valoare se aplica, in mod absurd, numai pentru cazare, de parca turistul vine la mare si doarme toata ziua), in vreme ce in alte state TVA este de 5%. Birourile TAROM din lume ar putea sa vanda, o data cu biletele de avion, si pachete de vacanta pentru Romania, scutind astfel cheltuiala imensa pentru ineficientele birouri de promovare de prin lume. Cat despre transportul aerian, aceasta este o problema pe care o vom trata separat, caci merita intreaga atentie.
UE nu impune restrictii
„Turismul este singurul domeniu unde Romania nu are nici o restrictie din partea UE”, adauga Nicusor Constantinescu. Cu alte cuvinte, turismul este sansa de redresare economica nu numai a regiunii Marii Negre, cu si a intregii tari. In toate celelalte domenii, tara noastra este strict restrictionata. Avem cote de productie la lapte, la zahar, nu avem voie sa producem decat vinuri de origine controlata, este interzis sa taiem porcii dupa metodele traditionale si trebuie sa inregistram denumirile produselor alimentare, ca sa nu le fure altii. Nici macar noxe nu avem voie sa producem peste un anumit prag. Turismul este singurul domeniu unde nu avem cote, restrictii sau impuneri. Este pacat sa ne batem joc de aceasta sansa.