2.3 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV RL: Dialogurile care-l îngroapă pe deputatul Alin Trăşculescu

EXCLUSIV RL: Dialogurile care-l îngroapă pe deputatul Alin Trăşculescu

 UPDATE Exclusiv : De ce este flagrant  in cazul deputatului Trasculescu

Inainte de prinderea in flagrant a complicelui deputatului, toti trei – denuntatorul Mircea Vintilescu, complicele Marian Calota si deputatul Alin Trasculescu – s-au intalnit intr-un restaurant din Focsani, iar dialogul a fost inregistrat.

Din dialog ar rezulta ca deputatul ii cerea denuntatorului restul de bani datorati- circa 1.100.000 de lei-, nu inainte de a intreba cat a dat si cat mai are de dat. I-a spus denuntatorului sa-i dea lui Calota banii ca va interveni pentru obtinerea si a altor contracte.

Interventiile promise erau pentru obtinerea de contracte ( de fapt subcontractari-surse) in domeniul infrastructurii ( drumuri) la autoritatile locale, la Ministerul Dezvoltarii, precum si la firma SC Vega ’93 SRL, castigatoare a numeroase astfel de contracte in Vrancea, unde Marian Oprisan este presedintele Consiliului Judetean (institutie care organizeaza licitatii sau chiar ofera incredintari directe de lucrari).

Tot din dialogurile inregistrate de anchetatori la restaurant ar rezulta ca denuntatorul Vintilescu ar fi urmat sa merga imediat dupa o transa -50.000 de lei – din banii datorati, ca apoi sa se intalneasca cu Marian Calota in parcarea de la Carrefour Focsani, unde sa-i dea banii, unde de altfel au si fost prinsi. 

De asemenea, din inregistrari mai rezulta ca parlamentarul, dupa intalnirea din restaurant, s-a dus la biroul sau de parlamentar, pentru a astepta un semnal de confirmare a primirii banilor, spun surse judiciare, confirmate in mare parte si de avocatul complicelui Marian Calota, Ion Panaitescu care a avut acces la referatul procurorilor DNA.

Cum  explica  legea aplicarea regulii flagrantului pentru parlamentari

Potrivit Codului de procedura penala ( al doilea paragraf din articolul care reglementeaza flagrantul), se considera flagrant si pentru persoana care se afla in apropierea flagrantului, in aceasta cauza fiind vorba de intalnirea din restaurant, unde s-a aflat si parlamentarul, care ar fi determinat si ar fi stabilit cum si unde se vor preda banii. Apoi, s-a considerat ca parlamentarul a fost si in apropierea flagrantului cel mai probabil in masina, motivul pentru care procurorii l-au perchezitionat atat pe el cat si masina si l-au retinut 24 de ore.

Potrivit legii, un parlamentar NU poate fi perchezitionat, retinut sau arestat fara aprobarea Camerei parlamentare din care face parte. Exceptie face prinderea in flagrant. La Trasculescu a fost flagrant, deci NU era nevoie de avizul Parlamentului pentru retinere si perchezitie.

Invinuitii prinsi in flagrant  ar mai fi primit  in alte patru transe suma totala de  364.000lei

Avocatul Panaitescu ne-a mai declarat ca denuntatorul ii mai datora clientului sau Calota doar suma de 1.100.000 lei in cadrul unui contract de asociere in participatiune intre firmele denuntatorului Marian Calota si Mircea Vintilescu.

Insa, potrivit documentelor DNA si a altor probe ( inregistrari telefonice) Calota ar mai fi primit de la Vintilescu, in patru transe, alte circa 364.000 de lei.

 

Marian Oprisan (USL) i-a luat apararea deputatului si candidatului PDL Trasculescu la B1TV

Marian Oprisan, lider USL, ar fi trebuit sa puna tunurile pe Trasculescu pentru ca e din opozitie . In plina campanie electorala pentru alegeri parlamentare, Oprisan i-a luat apararea in declaratiile date la B1TV, unde a sustinut ca regreta ce i se intampla acestui tanar deputat, ca trebuie i se acorde prezumtia de nevinovatiei pana ce lucrurile se vor clarifica in favoarea deputatului.

 Macovei-impotriva candidaturii lui Trasculescu

Ar mai fi de precizat ca europarlamentarul Monica Macovei, presedintele comisiei de etica a PDL, a dat aviz negativ candidaturii lui Alin Trasculescu, dar fiind in minoritate votul ei n-a contat. Acum, NU se mai pot opera modificari pe listele electorale, motiv pentru care Alin Trasculescu va ramane candidat, deocamdata al PDL. Daca va fi arestat, el va fi demis din PDL si nu va mai putea folosi sigla aliantei la alegeri.

 

 Citeşte şi Băsescu cere BP al Camerei să discute cazurile Dobre şi Borbely odată cu cel al lui Trăşculescu

 

Potrivit comunicatului DNA ca si documentului trimis de anchetatori la  Ministerul Justitiei si apoi de la minister catre Parlament , în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Vrancea, deputatul Alin Trasculescu ar fi pretins de la martorul denunţător Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, în patru tranşe – de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei şi 200.000 de lei – cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei.

Ulterior, Trăşculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei.

„Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin Silviu ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu SC Aquaform SRL, administrată de martorul denunţător Vintilescu Mircea Alexandru”, scriu anchetatorii în documentul trimis de Ministerul Justitiei la Parlament si obtinut de Mediafax.

De asemenea, în 6 noiembrie, Trăşculescu l-ar fi determinat pe Calotă să falsifice un contract între SC Aquaform SRL şi firma lui Calotă SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit în scopul efectuării plăţii şi a justificării în evidenţele contabile ale celor două societăţi.

Camera Deputaţilor se va reuni, luni, în şedinţă de la ora 16.00, pentru a lua act de informarea ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, privind reţinerea şi percheziţia deputatului PDL Alin Trăşculescu, a anunţat, luni, după Biroul Permanent, secretarul Camerei Georgian Pop.

Comisia Juridică a Camerei va avea o şedinţă înaintea plenului pentru a discuta această informare a ministrului Justiţiei.

În documentul semnat de Mona Pivniceru se arată că informează Camera Deputaţilor în legătură cu faptul că „în cadrul anchetei derulate în dosarul 336/p/2012 al parchetului de pe lângă ICCJ, DNA – Secţia de combatere a corupţiei, privind o infracţiune flagrantă de trafic de influenţă, prev. De art. 251 alin (1) din Codul penal rap, la art 6 din legea nr. 78/2000, comisă de către deputatul Trăşculescu Alin Silviu din cadrul Camerei Deputaţilor – Parlamentul României, procurorii au procedat la percheziţionarea domnului deputat (corporală şi a autoturismului) în data de 10.11.2012 între orele 21,08 şi 22,25, iar ulterior, la reţinerea acestuia pentru 24 de ore, în data de 11.11.2012 începând cu ora 05.40”.

Potrivit informării, din actele comunicate de procurori rezultă, între altele, că „în dosarul respectiv prin rezoluţia din 09.11.2012 ora 08:00, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de deputatul Trăşculescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sun semnătură privată, comisă în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de spălare de bani. De asemenea, a fost începută urmărirea penală şi faţă de Calotă Marian Valeriu pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, precum şi sub aspectul comiterii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

Trăşculescu, reţinut de procurorii anticorupţie, a fost eliberat luni dimineaţă din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a expirat ordonanţa emisă pe numele lui.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi complicele lui Trăşculescu, Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, după ce a fost prins în flagrant delict când lua 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Trăşculescu.

Instanţa supremă a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Calotă, la solicitarea procurorilor DNA.

 

 

Cele mai citite

Giovani Ghimfuș, al doilea transfer realizat de Sepsi în 2025

În prima zi a anului 2025, Sepsi a realizat două transferuri importante, consolidându-și astfel echipa pentru perioada următoare. Giovani Ghimfuș, al doilea transfer realizat de...

Justin Baldoni acționează în instanță publicația The New York Times

Blake Lively și Justin Baldoni au intentat procese legale în legătură cu filmul It Ends With Us. Acțiunea federală a fost depusă la câteva...

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia Agenția Internațională pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă