22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Invinuiţii pentru delapidarea de la Realitatea Media: două grupări, una a...

EXCLUSIV. Invinuiţii pentru delapidarea de la Realitatea Media: două grupări, una a lui Maricel Păcuraru, cealaltă a lui Elan Schwartzenberg

UPDATE

EXCLUSIV

In dosarul insolvenţei Realitatea TV de la DNA sunt suspectate  mai multe persoane între care acţionarul majoritar Maricel Păcuraru (partenerul de afaceri al lui Cosmin Guşă); doi avocaţi: Mircea Mirel Amariţei şi Gabriel Baciu; Madi Daniela Ionescu, acţionar minoritar ( o apropiată a lui Păcuraru), precum şi apropiata lui Elan Schwartzenberg, Monica Hoffman.

Fratele lui Elan Scwartzenberg, Fabian, director general al Realitatea, ar fi fost găsit şi dus la DNA.  El ar fi fost pus sub învinuire.

Sursele RL spun că ar exista două grupări cu două tipuri de infracţiuni şi anume o grupare a lui Elan Scwartzenberg ( din care ar face parte, între alţii, fratele său, Fabian şi apropiata sa, Monica Hoffman) care s-ar fi erijat în patronii Realitatea ca deţinători a circa 52 % din acţiuni. Operaţiunea s-ar fi făcut  nelegal, printr-o firmă de tip off-shore.

A doua grupare ar fi a lui Maricel Păcuraru, apăruta ca acţionar minoritar în aprilie 2012 în Realitatea Media. Această grupare, cu ajutorul unor avocaţi, ar fi făcut contracte fictive tot prin societăţi comerciale, pentru a îndatora Realitatea  şi a se înscrie astfel la masa credală cu o sumă cât mai mare.

 Avocaţii ar fi suspectaţi   de fals deoarece i-ar fi ajutat să încheie contractele fictive de îndatorare a Realitatea.

Totalul creanţelor astfel umflate ar fi de circa 104 milioane de lei noi.

Cine a fost învinuit oficial 

Oficial, luni au fost  învinuite nouă  persoane din eşaloanele doi şi trei din cele două grupări, spun specialiştii, respectiv  Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, precum şi interpuşii  Radu Adrian, Vîlsan Adrian,Tamara Bătrânache,Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe, Carmen Stăncescu.

Neoficial,  ar fi fost învinuiţi atât şefii grupărilor Maricel Păcuraru, respectiv  Elan Scwartzenberg (în lipsă), cât şi cei care i-au învăţat cum să procedeze pentru a da aparenţa de legalitate acţiunilor.

Potrivit DNA, “până în acest moment al cercetărilor, procurorii au  început urmărirea penală faţă de:  SCHWARTZENBERG FABIAN, IONESCU DANIELA MADI,  HOFMAN MONICA, RADU ADRIAN, VÎLSAN ADRIAN MARIAN, BĂTRÎNACHE  TAMARA, NADOLU IOANA, NEAGOE GERALDINA, STĂNCESCU CARMEN, referitor la implicarea acestora în fapte care se circumscriu infracţiunilor de spălarea banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată”

 Cum s-a procedat

 Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiţii (aparent acţionari majoritari sau  acţionari minoritari) au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse,  în scopul influenţării  deciziilor referitoare la SC „Realitatea Media” SA şi preluării controlului asupra acestei.  

 

Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea  controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei,  astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri.

 Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat că demersurile infracţionale au fost derulate pe două paliere:

Gruparea lui Elan s-ar fi folosit de 5 milioane de euro din evaziune pentru creditatrea Realitatea

          Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă ( gruparea lui Elan-nn) . Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC „Realitatea Media” SA  şi, sub pretextul finanţării acesteia, prin mărirea succesivă a creanţei ( prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate) a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanţelor cu 52% din totalul creanţelor  şi a urmărit înstrăinarea Realitatea.

Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC „Realitatea Media” SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut.

 

Gruparea lui Păcuraru-contracte fictive

           Pe un alt doilea palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane – acţionari minoritari – care, în  complicitate cu persoane  fizice şi persoane juridice, au  falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin  interpuşi, au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfăşurate în acelaşi scop al obţinerii unor foloase băneşti.

 În cauză se efectuează cercetări penale şi faţă de alte persoane, în legătură cu fapte similare , dar şi cu alte fapte.

 

Intre aceste “alte persoane” ar figura şi Codruţ Marta, fost şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fost şef ANAF, care ar fi făcut trafic de influenţă pentru finanţarea Realitatea.

De altfel, din dosarul de evaziune fiscală şi de dispariţie a lui Marta de la DIICOT  a apărut şi acest nou dosar penal al DNA deoarece exista indicii de acte de corupţie ( trafic de influenţă)

 UPDATE

Continuă percheziţiile la casa lui Maricel Păcuraru, deţinătorul pachetului majoritar de acţiuni de la Realitatea alături de partenerul său, Cosmin Guşă. Chiar dacă Păcuraru este bolnav, va fi dus la DNA.

Surse judiciare nu exclud reţinerea lui Maricel Păcuraru. Acuzaţiile ar fi de spălare de bani, evaziune fiscală, delapidare, bancruta frauduloasă. El este al doilea învinuit după Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar , ex-şeful ANAF. Marta este  dat dispărut şi căutat internaţional cu mandat, spun sursele noastre.

Se continuă percheziţiile şi la imobilele deţinute de Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg şi de cel al Monicăi Hoffman, apropiata lui Elan Schwartzenberg, care a fost şi audiată azi de procurori. Se pare că şi ea a fost învinuită de spălare de bani.

 Elan Schwartzenberg a părăsit România înainte de începerea urmăririlor penale în acest dosar. Acum se fac investigaţii pentru a depista locaţia acestuia, spun sursele României Libere. 

Cosmin Guşă, partenerul de afaceri al lui Maricel Păcuraru,  s-a mutat cu familia la Oradea, după ce DNA a declanşat cercetările “in rem” ( fără a fi pusă vreo persoană sub învinuire) în acest dosar. El a fost audiat ca martor în urmă cu două luni.

Reamintim că Sorin Blejnar şi dispărutul Codruţ Marta sunt judecaţi, alături de alţi învinuiţi,  la Tribunalul Braşov, într-un dosar instrumentat de DIICOT. Cei doi sunt acuzaţi de că au sprijinit firme cu profil de comerţ cu produse petroliere pentru a nu plăti accize, prejudiciul fiind de peste  21 milioane de lei.


UPDATE

SURSE: Dosarul, în care s-au făcut, luni, 35 de percheziţii şi au fost duse la audieri 16 persoane, are legatură cu vânzarea Realitatea TV şi cu implicarea în trafic de influenţă pentru finanţarea acestei societăţi a lui Codruţ Marta, pe vremea când acesta era şeful de cabinet al şefului ANAF, Sorin Blejnar.

Marta, din poziţia sa de înalt funcţionar al ANAF, a protejat şi interesele financiare ale altor societăţi, anchetate tot în acest dosar.

Acuzaţiile pentru Codruţ Marta şi complicii săi sunt de trafic de influenţă, spălare de bani, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, delapidare, prejudiciile fiind de peste 1,2 milioane de euro.

Codruţ Marta, dispărut fără urmă, a fost  dat în urmărire generală şi internaţională după ce a fost pus sub învinuire, în absenţă, pentru mai multe nelegalităţi, intre care si un segment de infracţiuni conexe celor de corupţie, cum ar fi traficul de influenţă în favoarea intereselor financiare ale unor societăţi comerciale, între care şi Realitatea TV.

Surse Realitatea : Procurorii anticorupţie s-au dus acasă la Păcuraru pentru a-l anunţa că a fost pus sub învinuire

In cauză urmează să fie audiaţi, printre alţii, Sorin Ovidiu Vântu şi cei doi copii ai săi, Ionuţ  şi Ioana, Cozmin Guşă, iar Codruţ Marta, Elan şi Fabian Schwartzenberg, Maricel Păcuraru şi Monica Hoffman ar urma să fie puşi sub învinuire, alături de paravanele lor.

Maricel Păcuraru a fost audiat acasă deoarece este bolnav de circa două luni. După audiere a fost anunţat că a fost pus sub învinuire, spun surse din conducerea Realitatea TV.

 Citeşte şi: Guşă:Procurorii DNA m-au întrebat de Marta, Schwartzenberg, Vîntu şi Ghiţă, în dosarul Realitatea TV

În dosar este investigată  o susccesiune de tranzacţii prin care ar fi fost spălate sume mari de bani. Cozmin Guşă a fost deja audiat, ca martor, de procurorii DNA, în urmă cu două luni.

Despre Codruţ Marta se bănuieşte că, în timp ce era cosilier al şefului ANAF, s-ar fi ocupat de finanţarea  Realitatea Media. El a fost şi şef al NewsIn, agenţie de ştiri ce aparţinea grupului ce deţinea şi Realitatea TV. 

Surse din actualul patronat al Realitatea TV au declarat pentru România libera că Marta, în timp ce era consilier al lui Blejnar, făcea vizite dese la conducerea televiziunii şi că aceste vizite ar fi putut avea  legatură cu finanţările ilegale cercetate în prezent de DNA. 

Citeşte şiSorin Ovidiu Vîntu, audiat la DNA în dosarul Realitatea TV

Cozmin Guşă, aflat la Oradea, a declarat, pentru Realitatea TV, că este martor în acest dosar. “În urma discuţiei cu doamna procuror, în urmă cu 2 luni când am fost la DNA, am înţeles că acest dosar al dispariţiei lui Codruţ Marta e unul complex, iar calitatea de martor care mie şi partenerului meu ne-a fost alocată în acest dosar presupunea nişte fapte ale lui Codruţ Marta din perioada în care Elan Schwartzenberg avea controlul asupra Realitatea TV, presupuse fapte nelegale care aveau legătură şi cu o posibilă activitate infracţională ale dispărutului Codruţ Marta. Acesta a avut o perioadă calitatea de administrator al uneia dintre firmele grupului, agenţia NewsIn care nu mai există. Eu, necunoscându-l niciodată pe Codruţ Marta, am înţeles că legătura era cu preluarea Realitatea Media de către mine şi asociatul meu (Maricel Păcuraru, n. red.) după ce Elan Schwartzenberg nu a mai deţinut controlul acţionarial“, a spus Guşă.

—–

UPDATE: Surse judiciare arată că este vorba de o cauză ce are legătură cu dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta, fost şef de cabinet al fostului şef ANAF Sorin Blejnar. Toţi cei implicaţi în faptele cercetate de procurori urmează să fie audiaţi la DNA. Se pare că au fost ridicate documente şi de la sediul Realitatea Media.

—–

Procurorii DNA au făcut, luni, percheziţii la 35 de adrese din Bucureşti, printre care şi imobile ale lui Maricel Păcuraru, ale  fratelui lui Elan Schwartzenberg, Fabian,  şi la domiciliul unei apropiate a lui Elan, Monica Hoffman, într-un caz de trafic de influenţă şi spălare de bani de peste un milion de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA, în baza probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, suma care face obiectul spălării de bani este de peste 1.000.000 euro. In cauză sunt cercetate peste 30 de persoane, se mai arată în comunicat. 

“În baza art. 183 alin. 2 din Codul de procedură penală, au fost emise mandate de aducere pentru 16 persoane fizice care urmează a fi audiate de procurori”, mai spun reprezentanţii DNA. 

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...
Ultima oră
Pe aceeași temă