Printr-o ironie a sortii, fostul lider comunist al Lituaniei Mykolas Burokevicius a fost eliberat ieri din inchisoare, chiar in ziua in care concetatenii sai comemorau 15 ani de la masacrul comis la Vilnius de Armata Rosie. Condamnat pentru crima si alte infractiuni, Burokevicius a servit in ianuarie 1991 ca principal instrument al Moscovei in tentativa de a reprima miscarea nationala de independenta din Lituania.
Desi are 78 de ani si a ispasit o pedeapsa de 12 ani dupa gratii, compatriotii nu l-au putut ierta. „Eliberarea sa in aceasta zi este o insulta adusa memoriei celor care au murit pentru libertate in aceasta tara”, declara pentru Associated Press mama unei tinere ucise in noaptea de 12 spre 13 ianuarie 1991, cand mii de locuitori ai capitalei lituaniene au ridicat baricade in fata tancurilor sovietice. „E o coincidenta care imi lasa un gust amar”, marturisea si unul dintre eroii acelei nopti insangerate, ramas fara un picior dupa intalnirea cu un tanc.
Lituania se poate mandri ca a fost prima dintre tarile baltice care si-a proclamat independenta fata de URSS, la 11 martie 1990. In pofida intenselor presiuni exercitate de la Moscova, in Lituania s-a introdus libertatea presei, fiind programate si alegeri libere. Aceasta pana cand Kremlinul si-a pierdut rabdarea si a trimis trupele OMON si blindatele sa faca ordine. Atacul dat de fortele speciale ruse asupra turnului de televiziune din Vilnius s-a soldat cu moartea a 14 civili lituanieni, alti 110 fiind raniti. Tot pe 13 ianuarie insa sute de mii de letoni s-au adunat la Riga in semn de solidaritate cu vecinii lituanieni. Moscova a trimis alte trupe pentru a inabusi miscarea de eliberare, iar pe 20 ianuarie sase letoni au fost ucisi in atacul „beretelor negre” asupra Ministerului de Interne din Riga. Estonia a scapat de represalii in ultimul moment, dupa ce noul lider de la Kremlin, Boris Eltin, a sunat retragerea trupelor din Lituania si Letonia.
La iesirea din temnita, Mykolas Burokevicius vede o tara mult schimbata fata de cea pe care spera sa o conduca. Iar noile realitati l-ar putea determina pe batranul comunist sa opteze pentru plecarea in Rusia, asa cum au procedat alti sase tovarasi de-ai sai de crez si de detentie.