0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial"Evenimentele" sezonului...

„Evenimentele” sezonului…

Obositele programe TV, inca sufocate de canicula verii au incercat sa mai castige audienta speculand doua "evenimente". Postul public si-a investit bruma de fantezie ca sa coafeze Cerbul de Aur, iar celelalte surate au "aniversat" la stiri, si chiar in dezbateri, un an de la disparitia Elodiei, eroina unui canal TV dintr-o ghena.

Este alarmanta insistenta promovarii in buletinele informative a unor stiri asa-zise de senzatie considerate de interes national prin care se manipuleaza cetatenii. Se doreste, de multi patroni de canale TV, sa le fie amortit interesul pentru ce se intampla in realitatea mioritica si chiar cea externa. Televiziunile, majoritatea, parca vor telespectatori spalati pe creier, "educati" sa creada avalansa de promisiuni electorale care s-a pornit si sa nu mai discearna situatia reala din jur, unde lucrurile nu merg chiar stralucit.  Un post de nisa, Realitatea TV, trecut prin tot felul de transformari, incepuse sa-si construiasca o coloana vertebrala, cand S.O.V. a anuntat oficial ca ii este stapan. A fost o pacaleala pentru ca vantul schimbarii s-a dovedit a fi asezarea sa pe "nisa" intereselor. In "lupta" cu Antena 3, Realitatea TV face schimb de "analisti", aceleasi fete palide cu un CV dubios, pe care ii zaresti rostind mereu aceleasi fraze pe ambele canale de nisa. Mai mult, ahtiata dupa audienta Realitatea TV s-a infratit si cu televiziunea Elodiei. "Aniversarea" unui an de la disparitia avocatei a declansat nu numai o stire de baza la Realitatea, ci si dezbateri cu avocatii, ba chiar si cu patronul postului ce provoaca nopti albe naivilor care urmaresc "telenovela Elodia". De la inmormantarea lui Caiac a trecut la Elodia, stirile postului fiind intens preocupate si de accidente rutiere, de alte grozavii soldate cu decedati. Dezbaterile au alunecat pe panta folosirii insistente a acelorasi invitati, politicieni cu gura mare, preferabil dintr-o anumita zona politica. Postul si-a pierdut credibilitatea chiar daca audienta sa e de invidiat, dar atrage cam acelasi target ca si televiziunea debara a Elodiei. Cine isi doreste o informare corecta nu prea mai are unde sa o descopere, poate doar la… CNN!

 Niteanu Vasile (Brasov): "Televiziunea este un mijloc minunat de educare spirituala si moral-crestina a unei natiuni si, in special, a tineretului. Numai ca prin programele emise de televiziuni cu stiri care abunda in crime, jafuri si tragedii de tot felul, rezultatul e devastator. Fenomenul a luat un avant de violenta in masa in randul tineretului, a ajuns ingrijorator in scoli (…) Exemple de bine, nu. De rau, da! (…)". Cititorul nostru vorbeste apoi si despre candidatul de la Dabuleni, presedinte al unui partid care a facut sa "avem o tara de doi lei". Persoana respectiva poate fi admirata astazi pe toate canalele de televiziune! Dar nu numai stirile contribuie la sporirea fenomenului infractional si al violentei in manifestarile unor tineri, ci si filmele difuzate de televiziunile noastre generaliste.

 Kolea Kureliuk (Mariteia Mica/Suceava): "Doamne ce filme se mai difuzeaza, la ale noastre televiziuni! Sa o luam metodic. Desene animate! Aici sunt consternat. Se difuzeaza niste scalambaieli, cu urlete, tot felul de dihanii din fier si cate si mai cate. Tom si Jerry (…) sunt cah (…) Mi-e lehamite de aceste filme de desene animate sub orice critica. Tineretul de astazi nu merita sa vada filme (…) sau westernuri de calitate? (…) Am ajuns si la «tok souri» (…) Doamne ce se mai porcaiesc oamenii! (…) unele persoane n-ar trebui sa apara la astfel de emisiuni, deoarece terorizeaza vizual pe bietii telespectatori (…) De ce filmele bune se difuzeaza la niste ore inumane? (…)". Televiziunile sunt zgarcite la investirea unor fonduri pentru achizitionarea de filme de calitate, preferand pe cele din lada cu productii de duzina. La B1 TV puteti intalni un ciclu de filme romanesti selectate cu pretuire pentru regizorii importanti si marii nostri actori. Am revazut, de pilda, cu placere "D’ale carnavalului", o pelicula veche, perfect reconditionata cu Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Vasilica Tastaman si alti actori de valoare.

 Maria Magdalena Selischi (e-mail), multumesc pentru cele scrise. Din pacate, colegul pe care doriti sa-l cititi s-a retras din presa. Pentru postul public evenimentul sperat a fost transmiterea timp de sase zile (!) a Festivalului Cerbul de Aur, in care a investit o caruta de euro (1.138.000 euro). Desigur Cerbul aniversa 40 de ani de la debutul sau in care s-au derulat doar 16 editii si el a inceput sa naparleasca. Deschiderea acestui Festival maraton, de miercuri 3 septembrie avea insa, parca alta fata. A reunit nume de frunte ale genului, formatii stimate precum Iris si Directia 5. Se vedea mana profesionista a realizatorului Titus Munteanu.

 

Inceputul suna binisor. Oricum, telespectatorii sunt satui de atata muzica usoara, dupa ce toata vara postul public numai ei, si putin folclorului, i-a acordat atentie, purtand-o dintr-un festival in altul. Cand scriem aceste randuri Cerbul isi continua aventura sa muzicala pe banii publici, despre care vom mai discuta, asteptand si opiniile dvs.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă