15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialEuropenii nu au reuşit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

Europenii nu au reuşit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

Republica Moldova şi Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă şi, respectiv, preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, au parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE. „Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a explicat vineri dimineaţa motivele pentru care nu s-a ajuns la un acord cu Ucraina, deşi toate statele europene au renunţat la a pune condiţii Kievului. „Ianucovici a venit la Vilnius ca la un târg. UE nu plâteşte calitatea de asociat”, a spus Băsescu.

Citeşte şi: Băsescu: Toate statele au renunţat la condiţiile pentru Ucraina

Între timp, comuniştii din Republica Moldova protestează, vineri, în faţa delegaţiei Uniunii Europene (UE) de la Chişinău faţă de parafarea acordurilor cu Uniunea Europeană, la Vilnius.

Citeşte şi: Premierul moldovean la summit-ul de la Vilnius: Trăim un moment istoric

Liderii europeni nu au reuşit, joi seară, să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zile de negocieri.

Ucraina intenţionează să semneze un Acord de Asociere cu UE într-un „viitor apropiat”, a declarat, vineri, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.

În schimb, Republica Moldova şi Georgia au parafat separat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană, joi, la Vilnius, cu puţin timp înainte de începerea summitului Parteneriatului Estic, dar o pagină din document a fost păstrată pentru a fi parafată festiv, vineri.

Citeşte şi: Summitul care clarifică apele

„Situaţia nu s-a schimbat fundamental” într-o săptămână „şi sunt puţine şanse” ca acordul cu Ucraina să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică.

„Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei, a explicat Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

Citeşte şi: Ucraina a cerut întâlnire cu UE şi Rusia. Merkel, presată de liderii europeni să renunţe la condiţia Timoşenko

„El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE şi Rusia împreună”, a subliniat ea, în timp ce Ianukovici, care oscilează între Bruxelles şi Moscova, a propus săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles şi Moscova. Această cerere a fost respinsă de UE, care susţine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

Noile state membre din estul Europei „au explicat câ în decursul ultimilor 15 ani, au făcut progrese tocmai datorită acestui gen de acorduri” prealabile intrării lor în UE în 2004, a declarat preşedinta Lituaniei.

Citeşte şi: Băsescu: România susţine eliminarea restricţiilor pentru Ucraina

În pofida acestor explicaţii şi a unei serii de întâlniri cu lideri europeni, preşedintele Viktor Ianukovici a rămas inflexibil.

Menit să contribuie la modernizarea politică şi economică a acestei ţări cu 46 de milioane de locuitori, acordul include o secţiune comercială importantă care ar permite deschiderea unei vaste pieţe europene.

Însă Kievul, care rămâne foarte dependent de Rusia pentru exporturile sale şi livrările de gaz, a preferat să renunţe la acest acord săptămâna trecută în faţa ameninţărilor ruse.

Citeşte şi: Summit-ul de la Vilnius şi problemele UE la graniţa estică

Cele mai citite

Fondurile de acțiuni au atins 125.000 de investitori. Creștere spectaculoasă de 72,5% în 11 luni

La finalul lunii noiembrie 2024, fondurile deschise de acțiuni au înregistrat 125.005 investitori, cu 72,5% mai mulți față de începutul anului. Creșterea echivalează cu 52.536...

Elevii performanți vor putea finaliza doi ani de studii într-unul singur. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Elevii din învățământul preuniversitar care demonstrează rezultate academice excepționale vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar, potrivit unui ordin publicat...

Comisia Europeană, sancționată pentru încălcarea propriului GDPR: Despăgubiri pentru un utilizator

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Comisia Europeană a încălcat regulamentul GDPR privind protecția datelor personale, obligând instituția să plătească despăgubiri...
Ultima oră
Pe aceeași temă