Opt luni au trecut de la aderare si Guvernul Romaniei nu a convocat euroalegeri. A organizat in schimb, in timp record, un referendum pentru demiterea presedintelui. In aceasta vara, pana si "conservatoarea" Biserica Ortodoxa Romana a aratat ca isi poate alege in termen de 40 de zile un nou conducator. si astfel pe 12 septembrie avem toate sansele sa stim numele unui nou Patriarh fara a avea macar habar de data la care ii vom putea alege pe cei 35 de reprezentanti in Parlamentul European. Guvernul PNL-UDMR nu are in planul sau pe termen scurt stabilirea acestei date, iar principalii sai sponsori din Parlament, PSD si PRM, nu fac nici o presiune in acest sens. Fiecare nou sondaj e un cosmar pentru PSD, PNL sau PRM, iar UDMR are si grave probleme interne de rezolvat inaintea scrutinului european. Dar, spre necazul celor speriati de intalnirea cu electoratul, obligatia organizarii acestui scrutin in 2007 este prevazuta totusi de Tratatul de aderare. Documentul e negociat cu toate celelalte state membre si nici macar tandemul Olteanu-Hrebenciuc nu mai poate schimba ceva. Singurul lucru pe care-l pot face este sa dea ochii cu alegatorii cat mai tarziu si mai discret posibil, intre Mos Nicolae sau Mos Craciun, inaintea datei-limita stabilite de Tratat.
Interesele politice interne ale PSD, PNL si PRM, precum si creditul acordat nechibzuit de catre europarlamentari precum socialistul Wiersma si liberalul Watson partidelor romanesti care au tergiversat euroalegerile au sacrificat cu totul logica scrutinului european. Astfel, alesii Romaniei vor avea cel mai scurt mandat din istoria Parlamentului European. Abia se vor dezmetici ei din naveta Bucuresti-Strabourg-Bruxelles, abia vor invata numele tuturor colegilor de grup, cladirile, cafetariile si restaurantele, si le va expira mandatul. Repartizati in ianuarie 2008 pe la diferite comisii care lucreaza inca din 2004, europarlamentarii romani vor fi condamnati sa faca figuratie in lunile pe care le mai au la dispozitie pana la alegerile europene din mai 2009.
Nu este deci de mirare ca putini se inghesuie sa fie cap de lista la aceste euroalegeri. In contextul unui mandat de doar 16 luni, care se suprapune pe o perioada in care in Romania vor avea loc alegeri locale si generale, plecarea la Strasbourg si Bruxelles echivaleaza cu un exil politic autoimpus, ce te poate elimina cu totul de pe scena. Apoi, logica europeana a acestor alegeri fiind inlocuita pe deplin de disperarea politica interna, cu siguranta ca vom avea parte de o campanie cat se poate de neeuropeana, pe care si-o pot permite fara mari costuri de imagine doar politicieni cu pielea tabacita in murdarele confruntari interne.
Cu exceptia PNL, partidele nu au hotarat oficial cine va fi cap de lista. La PD si PLD se vehiculeaza personaje trecute deja prin campanii grele, precum Stolojan si Frunzaverde, a caror imagine nu mai are cum sa fie afectata de lovituri sub centura, dar cu ambitii politice implinite. Monica Macovei, care a adunat un semnificativ capital politic, pare sa fi refuzat sa se angajeze in aceste euroalegeri. A ezitat chiar si Mihai Razvan Ungureanu, desemnat de PNL. Ingrijorat de perspectiva unei campanii fara manusi, Mihai Razvan Ungureanu a cerut PNL sa se abtina de la sarjele antiprezidentiale; o dorinta implinita recent de raspunsul "binevoitor" al lui Bogdan Olteanu, care si-a exprimat speranta ca Basescu nu va sfarsi ucis precum ca Ceausescu. PSD nu si-a stabilit nici pana acum omul de sacrificiu, in timp ce UDMR, dupa ce a pus in fruntea listei un candidat care face poteci la DNA, negociaza pacea cu Laszlo Tokes.
Organizat mai mult de nevoie, euroscrutinul a ajuns o simpla avanpremiera la alegerile care vor urma. Poate imprima o tendinta politica si poate da masura mobilizarii filialelor, in functie de care se vor face listele la localele si generalele din 2008. Din pacate, impins spre sfarsitul anului, euroscrutinul va fi doar punctul de plecare al unui tobogan sau al unei trambuline politice pentru alegerile locale, generale si prezidentiale, fara a mai avea vreo relevanta pentru traseul Romaniei in Uniunea Europeana.
Gelu Trandafir este publicist