26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialEuropa ne obliga sa investim in sporturile de iarna

Europa ne obliga sa investim in sporturile de iarna

Adunarea generala a comitetelor Olimpice Europene (EOC), care are loc la Istanbul, a atribuit Romaniei gazduirea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013, editia de iarna, competitie care va deveni cea mai mare intalnire sportiva organizata in Romania, reunind aproximativ 4.000 de sportivi din peste 40 de tari.
Reprezentantii EOC vizitasera in aceasta vara zonele unde se vor desfasura diferitele probe si au apreciat ca locatiile alese au sanse ca in foarte scurt timp sa indeplineasca toate cerintele internationale, astfel incat sa se poata organiza aici, in cele mai bune conditii, acest eveniment de anvergura.

Orasului Busteni ii revine organizarea probei de schi fond pe Valea Cerbului. Probele de slalom urias vor fi organizate pe partiile din Azuga, iar la Sinaia se vor desfasura probele de slalom special si snowboard pe partia Carp. Unele dintre probe se vor desfasura si in judetul Brasov. La Predeal se vor tine probele de mare dificultate – slalom Super G pe partia Clabucet, precum si concursul de biatlon –, iar la Rasnov vor avea loc probele de sarituri cu schiurile.
Organizatorii sustin ca din punctul de vedere al cazarii exista un numar suficient de locuri in hotelurile si pensiunile din zona. In schimb, va mai trebui lucrat la partiile de schi, la constructia noului patinoar de dimensiuni olimpice din Brasov si la realizarea a doua trambuline pentru sarituri in zona Rasnov.

Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), crede ca tara noastra va reusi sa organizeze fara cusur competitia. "Este un proiect de anvergura nationala in care sunt angrenate Guvernul si primariile localitatilor care urmeaza a gazdui competitia, COSR si Agentia Nationala pentru Sport. Indiferent de persoanele ce se vor perinda, in cei cinci ani care ne despart de FOTE, la conducerile institutiilor implicate, datoria lor va fi sa duca la bun sfarsit acest proiect. Chiar daca, in momentul de fata, sporturile de iarna la noi sunt in impas, gazduirea unei competitii de asemenea anvergura va fi, daca nu singurul, cu siguranta cel mai bun prilej de revigorare a acestora. Va fi vorba nu numai despre crearea unei infrastructuri de ultima generatie, ci si de un prim pas catre organizarea altor intreceri internationale de nivel inalt", a precizat Dobrescu.

Ideea organizarii Jocurilor Olimpice de iarna din 2022 pare a fi in continuare una ce tine mai degraba de domeniul fanteziei, dar ceea ce e clar este faptul ca vom fi gazdele FOTE 2013. Unii pot spune ca acesta e deja primul pas.

» FOTE este organizat de Asociatia Comitetelor Olimpice Europene, sub patronajul Comitetului International Olimpic. La aceasta competitie pot participa tineri cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani. Romania a participat la acest festival inca de la prima editie, in 1993. Anul trecut, tara noastra a fost reprezentata de 19 sportivi, care au participat la biatlon, schi alpin, schi fond si snowboard.

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă