Parteneriatul intre Europa si tarile musulmane din jurul Mediteranei (Euromed), inceput in 1995 la Barcelona, a fost la un pas sa sucombe ieri, dupa zece ani, in acelasi frumos oras spaniol.
Amenintat din start de absenta in bloc a sefilor de stat arabi, summit-ul Euromed a fost salvat in extremis prin adoptarea unui cod de conduita antiterorista. De vreo declaratie finala nici nu putea fi vorba, din moment ce liderii europeni n-au avut interlocutori de acelasi rang de peste mare, cu exceptia presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, si a primului-ministru turc, Recep Tayyip Erdogan.
UE si cei zece parteneri mediteraneeni au cazut cu greu de acord asupra codului de conduita antiterorista, conform caruia „terorismul nu poate fi niciodata justificat”. A mai fost adoptat un „program de lucru” pe cinci ani, incluzand in special masuri de descurajare a imigratiei din tarile maghrebiene.
In schimb, cele 35 de state partenere Euromed nu s-au inteles in privinta definirii terorismului. UE si Israelul ar fi dorit adoptarea unui document de respingere a terorismului, „oricare ar fi cauzele acestuia”. Dar reprezentantii tarilor arabe au insistat sa fie recunoscut „dreptul palestinienilor la rezistenta contra ocupatiei”. Potrivit AFP, arabii au mai cerut ca Orientul Mijlociu sa fie declarat regiune libera de arme nucleare, insa reprezentantii Israelului s-au opus.
Sugestiv pentru divergentele manifestate este dialogul soptit – dar cu microfonul uitat deschis! – intre premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero si un colaborator apropiat. Primul spunea ca „orice-ar fi, trebuie adoptat un text final”, cel de-al doilea relata ca „israelienii nu accepta textul inca de acum sase luni, iar ceilalti (adica palestinienii) stau linistiti, declarand ca vina o poarta Israelul”. Cat despre reformele asteptate in spatiul arab, raspunsul unui ministru algerian este edificator: „Consideram umilitor ca europenii sa ne ceara reforme in schimbul a cativa euro”…