13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialETA a fost decapitata

ETA a fost decapitata

Presupusul lider al gruparii separatiste basce ETA, Francisco Javier López Peña, zis "Thierry", a fost arestat la Bordeaux, impreuna cu alti trei membri marcanti ai organizatiei.

» La Bordeaux au fost gasite doua automobile furate, pregatite pentru atentate.

"Aceasta nu este o operatiune ca oricare alta. A fost arestata persoana cu cea mai mare greutate din punct de vedere politic si militar din banda terorista", a declarat ministrul de Interne spaniol, Alfredo Pérez Rubacalba, felicitand jandarmeria franceza si fortele de securitate spaniole.

Verificarea amprentelor a confirmat ca unul dintre cei patru arestati marti seara intr-un apartament din centrul orasului Bordeaux este Francisco Javier López Peña, zis "Thierry", despre care se crede ca a preluat conducerea ETA dupa arestarea, in octombrie 2004, tot in Franta, a fostului lider, Mikel Albizu, alias "Mikel Antza". Impreuna cu "Thierry" au fost retinuti Ainhoa Ozaeta Mendiondo, partenera fiului unui membru important al organizatiei separatiste, Jon Salaberria, fost parlamentar din partea aripii politice a ETA, partidul Batasuna, scos in afara legii, si Igor Suberbiola, fost militant al unei asociatii de tineret afiliate ETA, identificat de politie in august 2004 ca suspect in pregatirea unei campanii de atentate impotriva unor obiective turistice.
In apartament fost gasite materiale informatice si documente, inclusiv acte de identitate false, si patru pistoale. Perchezitia a continuat ieri.
Autoritatile spaniole au anuntat ca ieri dimineata a fost arestat si fostul primar al localitatii Andoain, membru al organizatiei politice ce a precedat Batasuna, care s-ar fi intalnit in Franta cu cei patru arestati.

 

 

Eficienta
» Felicitari de la Sarkozy
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a salutat ieri "succesele importante" obtinute de tara sa in lupta impotriva terorismului international, prin arestarea liderului ETA si anihilarea unei retele de finantare a unui grup fundamentalist islamic din Uzbekistan. Sarkozy le-a transmis politistilor, jandarmilor si magistratilor "felicitari pentru eficienta" si si-a exprimat aprecierea pentru "cooperarea stransa cu Spania, care permite contracararea planurilor membrilor organizatiei separatiste basce ETA". Importanta arestarilor din Franta este indicata si de faptul ca ministrul de Interne spaniol, Alfredo Pérez Rubacalba, si-a intrerupt un turneu in Africa, revenind urgent la Madrid.

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă