„Este greu de crezut că regimul Erdogan va reuși să distrugă cu totul democrația din Turcia. Poporul turc iubește libertățile pe care le are și va reacționa dacă regimul Erdogan va continua să afecteze drepturile și libertățile cetățenilor și să continue atacul la adresa valorilor statului de drept”, a explicat ieri Ihsan Yilmaz, la conferința “Turcia, la un an de la tentativa de puci”, organizată de NewsInt și Centrul de Analiză Strategică Aplicată (CASA).
Dezbaterea a adus la aceeași masă analiști de politică externă, analiști militari, reprezentanți ai mediului academic, precum și consultanți politici, și a făcut o radiografie a situației din Turcia, dar și a modului în care schimbările de la Ankara afectează stabilitatea regională.
Una dintre ideile susținute a fost aceea că armata turcă trebuie să își reia rolul istoric, acela de garant al democrației și stabilității în Turcia, rol oferit în zorii democrației turce chiar de fondatorul republicii, Kemal Atatürk.
Majoritatea vorbitorilor au explicat că, cel mai probabil, „așa-zisa lovitură de stat din urmă cu un an a fost pusă în scenă chiar de regimul Erdogan, cu scopul de a-și justifica astfel atacul la instituțiile democratice”. “Loviturile de stat nu se dau vineri seara, când străzile sunt pline de oameni, ci în timpul săptămânii, dimineața devreme, când toată lumea doarme”, a explicat Răzvan Munteanu, președintele NewsInt.
Expertul George Rîpă a arătat, la rândul său, că acum Turcia trebuie să se întoarcă spre propriul model democratic din trecutul recent. “La începutul secolului trecut Junii Turci încercau să adopte modelul german. Chiar Atatürk a încercat să adopte modelul democrațiilor occidentale. Acum însă turcii au avantajul că se pot uita la propriul trecut, nu trebuie să mai copieze nimic”, a explicat George Rîpă, de la Centrul de Analiză Strategică Aplicată.
“Cu toții ne dorim o Turcie democratică, un avanpost al democrației occidentale în regiune și un partener al României la Marea Neagră”, a explicat, la rândul său, deputatul PNL Daniel Gheorghe. Concluzia întâlnirii a fost însă una optimistă, în ciuda faptului că mii de jurnaliști, magistrați și profesori au fost arestați de regimul de la Ankara. “Astăzi se joacă viitorul Turciei în următoarele 2-3 decenii. Cred însă că, în final, dorința de libertate va fi mai puternică decât tentațiile autoritare ale regimului Erdogan”, a punctat Rîpă.