19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialErdogan către italieni: Lăsaţi-mi fiul în pace!

Erdogan către italieni: Lăsaţi-mi fiul în pace!

Secretarul general al Consiliului Europei se află în vizită la Ankara, pe fondul declaraţiilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa statelor occidentale.

Simplu şi brutal, preşedintele turc ameninţă europenii cu ruperea acordului asupra refugiaţilor. Faceţi ce vrem noi, altfel veţi fi invadaţi de refugiaţi sirieni, acesta este mesajul lui Erdogan. „Dacă nu se concretizează liberalizarea vizelor (pentru cetăţenii turci – n.r.), vom fi forţaţi să facem un pas înapoi în ce priveşte acordul asupra refugiaţilor”, a avertizat şi guvernul de la Ankara. Cu alte cuvinte, lăsaţi turcii să călătorească în Europa, faceţi ce vă cerem sau veţi fi invadaţi de refugiaţi sirieni şi afgani.

Un şantaj perfect exercitat de Erdogan, mai puternic  pe poziţii după eşecul puciului din 15 iulie. Inaccep-tabil, răspunde pentru moment UE, care credea că a găsit cu ajutorul Turciei soluţia-miracol la principala sa problemă – criza refugiaţilor. După patru luni şi un puci ratat, edificiul ameninţă să se prăbuşească şi Europa este dezarmată în faţa noilor exigenţe ale Ankarei.

Criticat de europeni pentru brutala represiune lansată în Turcia după dejucarea loviturii de stat, Erdogan nu pare decis să dea înapoi. A criticat Germania şi s-a legat de SUA, cerând extrădarea imamului Fethullah Gülen. Un joc în forţă, având în spate susţinerea lui Vladimir Putin, cei doi având programată o întâlnire la Sankt Petersburg pentru 9 august.

Liderul turc a suscitat şi iritarea premierului Matteo Renzi după ce i-a somat pe judecătorii italieni să se ocupe de mafie şi să-i lase în pace fiul, Bilal Erdogan, care face obiectul unei anchete judiciare în Italia. Renzi a replicat că „în această ţară, judecătorii urmează legea şi Constituţia”. Ancheta a fost deschisă la Bologna, ca urmare a plângerii unui antreprenor turc, opozant în exil, care a susţinut că Bilal a fugit în Italia „cu o mare sumă de bani” şi o echipă de bodyguarzi înarmaţi care au folosit paşapoarte diplomatice.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă