11.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialErdogan către italieni: Lăsaţi-mi fiul în pace!

Erdogan către italieni: Lăsaţi-mi fiul în pace!

Secretarul general al Consiliului Europei se află în vizită la Ankara, pe fondul declaraţiilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa statelor occidentale.

Simplu şi brutal, preşedintele turc ameninţă europenii cu ruperea acordului asupra refugiaţilor. Faceţi ce vrem noi, altfel veţi fi invadaţi de refugiaţi sirieni, acesta este mesajul lui Erdogan. „Dacă nu se concretizează liberalizarea vizelor (pentru cetăţenii turci – n.r.), vom fi forţaţi să facem un pas înapoi în ce priveşte acordul asupra refugiaţilor”, a avertizat şi guvernul de la Ankara. Cu alte cuvinte, lăsaţi turcii să călătorească în Europa, faceţi ce vă cerem sau veţi fi invadaţi de refugiaţi sirieni şi afgani.

Un şantaj perfect exercitat de Erdogan, mai puternic  pe poziţii după eşecul puciului din 15 iulie. Inaccep-tabil, răspunde pentru moment UE, care credea că a găsit cu ajutorul Turciei soluţia-miracol la principala sa problemă – criza refugiaţilor. După patru luni şi un puci ratat, edificiul ameninţă să se prăbuşească şi Europa este dezarmată în faţa noilor exigenţe ale Ankarei.

Criticat de europeni pentru brutala represiune lansată în Turcia după dejucarea loviturii de stat, Erdogan nu pare decis să dea înapoi. A criticat Germania şi s-a legat de SUA, cerând extrădarea imamului Fethullah Gülen. Un joc în forţă, având în spate susţinerea lui Vladimir Putin, cei doi având programată o întâlnire la Sankt Petersburg pentru 9 august.

Liderul turc a suscitat şi iritarea premierului Matteo Renzi după ce i-a somat pe judecătorii italieni să se ocupe de mafie şi să-i lase în pace fiul, Bilal Erdogan, care face obiectul unei anchete judiciare în Italia. Renzi a replicat că „în această ţară, judecătorii urmează legea şi Constituţia”. Ancheta a fost deschisă la Bologna, ca urmare a plângerii unui antreprenor turc, opozant în exil, care a susţinut că Bilal a fugit în Italia „cu o mare sumă de bani” şi o echipă de bodyguarzi înarmaţi care au folosit paşapoarte diplomatice.

Cele mai citite

Ciolacu, la congresul PES. Va fi ales candidatul pentru președinția Comisiei Europene

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, participă astăzi şi mâine la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), care are loc la Roma, în contextul alegerilor pentru...

El Comandante Florinel o salvează pe FCSB. Roș-albaștrii s-au impus la Voluntari

FCSB s-a impus cu scorul de 2-1 pe terenul celor de la FC Voluntari, grație „dublei” lui Florinel Coman, și a refăcut diferența de...

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă