11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialTerorism în Germania: Era „lupilor solitari“

Terorism în Germania: Era „lupilor solitari“

Germania a fost ocolită în ultimii ani de terorism. Pentru prima oară, marţi, Organizaţia Statul Islamic a revendicat atacul cu topor şi cuţit comis de un tânăr refugiat afghan într-un tren, în sudul Germaniei, afirmând că autorul agresiunii era unul din „soldaţii“ săi. „El a efectuat operaţiunea răspunzând apelurilor care incită la lovirea ţărilor coaliţiei care combat Statul Islamic“, se precizează într-un comunicat difuzat de Amaq, legat de grupul jihadist, care utilizează aceleaşi calificative precum cele prin care a revendicat atacul de la Nisa, din 14 iulie (84 de morţi).

Agresorul a rănit patru persoane, din care două sunt în stare critică, şi a reuşit să fugă din tren, poliţia l-a urmărit şi a tras asupra lui, omorându-l. Rolf Tophoven, expert în probleme legate de terorism şi director al Institutului de prevenţie a crizelor din Essen, în vestul ţării, revine asupra factorilor care explică de ce Germania a fost, până acum, ferită de atacuri teroriste, spre deosebire de Franţa sau Belgia. Se pare că suntem într-o epocă a aşa-numiţilor „lupi solitari“ şi o mulţime de motive explică modul în care tinerii devin recruţii Statului Islamic. 

În cazul acestui afghan care a ajuns foarte tânăr (17 ani) în afluxul de refugiaţi, primele elemente arătau că era integrat şi nu a dat nici un semn de radicalizare. Avea un comportament normal şi nu a apărut niciodată pe radarele serviciilor secrete, poliţiei sau autorităţilor. Poate că era frustrat de situaţia sa, nu vedea un viitor. A putut vedea propaganda SI pe Internet, videouri, etc. până când s-a produs această „radicalizare rapidă“ de pe o zi pe alta. Se pare că este un caz similar cu cel al ucigaşului din Nisa, care nu a fost niciodată supravegheat de serviciile secrete, sau cu cel din Orlando, agresorul radicalizându-se singur, fără legături directe cu SI.

Pericolul pentru societatea occidentală este că aceşti agresori pot face adepţi. Putem avea cea mai bună poliţie, cea mai bună armată şi cele mai bune servicii secrete din lume, este imposibil de oprit acest tip de terorist. Germania a împiedicat 12 operaţiuni teroriste din 2001. Bombe care nu au fost detonate, indivizi arestaţi când planificau atacuri. Ultimul atac terorist datează din martie 2011, când un lup solitar kosovar a ucis doi militari care plecau în Afghanistan, pe aeroportul din Frankfurt.

Germania nu este Franţa sau Belgia. Franţa are probleme de integrare şi de asimilare complet diferite, o comunitate musulmană nord-africană cu dificultăţi în periferii, şomaj crescut, în timp ce aceea care trăieşte în Germania este esenţial turcă. Din punct de vedere al teroriştilor, Franţa constituie un teren fertil radicalizării şi planificării operaţiunilor teroriste. După 11 septembrie, serviciile secrete germane au lucrat mult pentru constituirea de ramuri specifice care au o reală cunoaştere a Islamului, Coranului, procedurilor de radicalizare şi care astăzi funcţionează bine. Oamenii se tem, dar nu fac jocul teroriştilor şi îşi continuă viaţa sub semnul valorilor occidentale.   

Cele mai citite

Mesajul lui Ciolacu pentru seniori, de ziua lor: cadou neimpozitat pentru pensii sub 3000 de lei

Premierul Ciolacu transmite că măsura se aplică tuturor pensiilor din sistemul public, dar și pentru cel de apărare și ordine publică Marcel Ciolacu susține,...

Străzi și locuințe din Constanța, afectate de inundații în urma unei ploi torențiale

În județul Constanța, marți dimineață, o ploaie torențială a provocat inundații care au afectat mai multe locuințe și străzi. Autoritățile au emis două mesaje...

Parlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur Isărescu îşi continuă mandatul

Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii...
Ultima oră
Pe aceeași temă