» Pentru BET si BET-C minimele anului au fost depasite inca de marti, iar BET-FI isi facea incalzirea pentru 48.500 de puncte.
» Efectul presiunilor inflationiste: BCE ar putea majora, inca din 3 iulie, dobanda de politica monetara pentru moneda europeana.
» Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul Cocor de anulare a majorarii de capital de la SIF Transilvania. 500 milioane de actiuni SIF3 abia asteapta sa intre in piata.
Sub efectul pietelor externe, BVB a ajuns marti la minimele anului, cel putin in ceea ce priveste BET si BET-C (indicele SIF-urilor avea mai putin de 700 de puncte pentru a reusi o "performanta" similara). Astfel, corectia cumulata in prima jumatate a anului ajunsese la 37% in cazul SIF-urilor, fiind de "numai" 28,6% pentru BET-C.
Cresterile realizate in urma cu o luna la bursa s-au dovedit prea fragile pentru a fi conservate, mai ales pe o piata dominata in prezent de investitori autohtoni, cu un profil speculativ pronuntat (iar in cazul unor societati de pe RASDAQ, precum Imotrust, Prospectiuni etc., putem vorbi chiar de ridicari fortate ale cotatiilor, strainii ocolind, in acest an, societatile de buzunar din piata secundara). Miscarea descendenta a venit pe fondul temerilor din pietele externe (indicii burselor mari sunt, in acest caz, la 4-5% de minimele anului), investitorii anticipand majorari ale dobanzii de politica monetara, scumpirea finantarilor urmand sa afecteze profitul companiilor listate. Scaderea indicelui PMI (Purchasing Managers Index) pentru zona euro, in luna iunie, sub 50 de puncte, pentru prima data din 2003, arata ca regiunea este afectata de majorarea pretului petrolului, aprecierea monedei unice europene, majorarea ratelor dobanzii si incetinirea ritmului de crestere economica. Inflatia din zona euro, aflata la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, de 3,7 procente, depaseste cu mult tinta BCE care vizeaza o rata de aproximativ 2%. Din acest motiv, analistii previzioneaza ca sunt sanse mari ca Banca Centrala Europeana sa urce dobanzile cu 0,25%, la 4,25% inca din 3 iulie. Un gest similar ar putea adopta spre finalul anului si FED, inflatia depasind in SUA dobanda de politica monetara cu aproximativ 2%.
Recursul Cocor Bucuresti pentru anularea majorarii de capital a fost respins – surprinzator – pentru netimbrarea cererii! In cazul in care actiunile provenite din majorarea de capital intra in piata, actiunile SIF Transilvania pot suferi corectii semnificative pe fondul presiunii mari la vanzare (vorbim totusi de 500 milioane de actiuni). In urma cu o saptamana, speculatiile ca demersul Cocor ar putea fi admis, iar majorarea de capital anulata au dus pretul actiunilor la 1,89 lei pe 18 iunie (in aceasta ipoteza, numarul de actiuni se injumatatea, iar cotatiile aveau loc sa se dubleze). Dupa numai cinci zile, actiunile se corectasera cu 20%. Se plange cineva de lipsa senzatiilor tari la BVB?
Iar daca bursa nu ne ofera satisfactii in aceasta perioada, macar sa furnizeze produse noi. Un pas timid in aceasta directie s-a facut in aceasta saptamana prin decizia de a introduce, de la 1 iulie, doi noi indici. BET-XT va reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile, iar BET-NG va fi un indice sectorial pentru energie si utilitati.
Pentru a asista la o revenire a pietei va trebui sa vedem o retragere a pericolului inflationist, coroborat cu un sistem financiar functional lipsit de blocaje, intr-o prima faza, si imbunatatirea sentimentului consumatorului, in faza a doua."
Serban Florea, director de operatiuni WBS Romania