17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialEliza Samara, din nou pe prima pagină a ITTF

Eliza Samara, din nou pe prima pagină a ITTF

Openul Braziliei la Tenis de Masă a devenit, brusc, interesant, din două motive. Primul ţine de arbitraje, scandaloase la precedentul turneu profesionist, care acum vor fi la cel mai înalt nivel pentru că toţi „judecătorii” sunt oficiali ITTF. Al doilea, de prezenţa Elizei Samara pe tabloul feminin, românca fiind prezentată ca o veritabilă regină şi, de ce nu, imaginea turneului de la Santos. Din acest motiv, site-ul oficial al ITTF (Federaţia Internaţională de Tenis de Masă) i-a dedicat ieri un al doilea material amplu după cel premergător Campionatului Mondial de la Paris, Samara fiind „somată” să câştige primul turneu profesionist din carieră.

Fosta campioană europeană de junioare din 2007 a reuşit anul trecut o performanţă rerisimă prin calificarea în finala Cupei Mondiale de simplu, unde a pierdut la chinezoaica Liu Shiwen, dar după acest rezultat remarcabil nu a urmat explozia aşteptată de specialişti. N-a mai jucat decât o finală de simplu în turneele ITTF  şi a pierdut neaşteptat la Mondiale, fiind doar un adversar tenace împotriva „hoardelor de cotropitori” din Asia, fără însă a face pasul către elită, dar Brazilia poate fi momentul ei.

Samara deţine un record încă neegalat în tenisul de masă mondial, cu nouă titluri în circuitul mondial de juniori, şi un succes în turneul suprem al jucătorilor sub 18 ani, în 2005 la Santo Domingo. În turneele de seniori a fost o competitoare peste medie din 2004, de la debutul său la Leipzig (la 15 ani!) cu trei finale disputate în 2010 (Budapesta – înfrângere cu Tie Yana), 2012 (Poznan – înfrângere cu numărul 1 mondial, Ding Ning) şi în luna iulie a acestui an, la Las Vegas (înfrângere surpriză cu japoneza Megumi Abe). Meciul cu Ning a fost unul dintre cele mai bune făcute de o jucătoare fără sânge asiatic în faţa deja legendarei jucătoare, aceasta recunoscând la final că s-a simţit uşurată să treacă peste „cel mai sever test recent”.

La Santos, Samara trebuie să treacă peste eşecul din Nevada şi să-şi adjudece trofeul pentru a putea intra în grupul select al jucătoarelor cu victorii în circuitul ITTF. Poziţia 19 în clasamentul mondial o obligă, deşi oboseala unui drum de 13 ore dar şi faptul că va trebui să facă faţă unei pleiade de jucătoare defensive (Eliza este o ofensivă) ar putea să-i micşoreze şansele iniţiale. Samara a fost repartizată în prima grupă prelimiară, alături de Nadia Quinonez (Peru( şi Lais Toma (Brazilia) şi, teoretic, nu va juca împotriva rusoaicei Irina Ermakova, decât în finală, dar drumul până la trofeu nu va fi unul uşor.

India şi Brazilia

 La Santos, Samara va trebui să dea piept măcar cu una dintre stelele brazilience care au surorpins la Olimpiadă: Caroline Kimahara, Ligia Silva sau Gui Lin, dar şi cu o altă reprezentată cu nume a gazdelor, Jessica Yamada. Pe lângă brazilience, adversare de temut sunt indiencele Manika Bathra, Sutirtha Murkerjee (ambele folosesc palete combinate, cu feţe cu texturi diferite, extrem de enervante pentru adversari) şi Ankita Dias, dar şi rusoaica Ermankova, finalistă la ultimul turneu unde a jucat, în Maroc.

Deşi numele lor nu spun mare lucru, indiencele sunt jucătoare peste medie, iar Dias se poate lăuda şi cu un succes în faţa „minunii românce” Bernadette Szocs. Mukherjee are două titluri de junioare în carieră, iar Batra, trei finale ITTF, astfel că Samara va trebui să muncească serios pentru primul trofeu.

 

24 de ani are Eliza Samara, deţinătoarea recordului de turnee câştigate în circuitul ITTF al juniorilor

 

 

Cele mai citite

Comisarul Thierry Breton își anunță demisia cu doar o zi înainte de prezentarea noii Comisii Europene

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, a demisionat neașteptat cu doar 24 de ore înainte ca președinta Comisiei Europene, Ursula von...

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...

”Extraterestrul negru”, cel mai modificat om din lume, vine la International Tattoo Convention Bucharest

În septembrie, la cea de-a XII-a ediție International Tattoo Convention Bucharest organizată de Costi Azoiței, Berăria H devine loc de exprimare artistică pentru unii...
Ultima oră
Pe aceeași temă