16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialEliberarea infirmierelor urmata de un scandal

Eliberarea infirmierelor urmata de un scandal

Comentariile privind rolul jucat de Cécilia si Nicolas Sarkozy in eliberarea infirmierelor bulgare si a medicului palestinian, mergand de la elogii la critici acide, domina presa europeana, alaturi de intrebarile sintetizate de "Times": "Cine a platit, ce si cui?".
propulsand-o pe sotia sa in prima linie a unei complexe negocieri internationale, seful statului (francez) a inaugurat o diplomatie de tipul trei, personala si in acelasi timp familiala", comenteaza cotidianul francez "Le Figaro" implicarea Céciliei Sarkozy in demersurile pentru eliberarea celor sase cadre medicale condamnate in Libia pentru infectarea deliberata cu HIV a peste 400 de copii. Explicabil, pentru presa din Bulgaria sotii Sarkozy sunt eroi, Cécilia fiind comparata, de exemplu, cu Jackie Kennedy. Cotidianul belgian "Le Soir" a scris despre "stralucita victorie diplomatica" a lui Nicolas Sarkozy, in timp ce in Italia "Corriere della Sera" a admirat "hotararea lui Nicolas Sarkozy si curajul vecin cu inconstienta al sotiei sale".

Nu toti au fost incantati insa de "diplomatia de tipul trei" a cuplului prezidential francez. Cotidianul italian "La Repubblica" scrie ca, "dupa parerea multora", "presedintele Sarkozy si sotia sa, Cécilia, (…) s-au amestecat in afacerea libiana, pretinzand glorie a posteriori, cand, in realitate, totul era hotarat in amanunt de cel putin 15 zile"."Der Spiegel" este si mai dur, scriind ca "giumbuslucurile" "hiperactivului" presedinte francez nu doar ca nu au ajutat, ci chiar au incurcat negocierile pentru eliberarea celor sase. "Der Spiegel" comenteaza ironic "calitatea oficiala de… mama" asumata de Cécilia Sarkozy, aratand ca prima vizita a acesteia in Libia a reprezentat pentru libieni "ocazia perfecta sa ceara mai mult".
Purtatoarea de cuvant a presedintiei portugheze a UE, Clara Borja, a declarat pentru cotidianul elvetian "Le Temps": "Guvernul portughez a actionat pe canalele institutionale. Sotia presedintelui francez nu este tocmai o institutie". Secretarul de stat francez pentru relatia cu Parlamentul, Roger Karoutchi, ii ia apararea Céciliei Sarkozy, subliniind ca aceasta a actionat "fara mandat oficial" si dand asigurari ca "ea nu va merge sa negocieze cu Rusia in privinta scutului antiracheta".
Rolul esential al presedintiei germane a UE
"Der Spiegel" a scris pe larg despre demersurile pentru eliberarea celor sase cadre medicale, subliniind ca "nu este o coincidenta ca progresele in vederea gasirii unei rezolvari s-au inregistrat in timpul presedintiei germane a UE", care a facut din aceasta o prioritate. Potrivit "Der Spiegel", cheia in negocieri a fost relatia stabilita de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, cu Saif al-Islam, fiul liderului libian Muammar Ghaddafi si favoritul la succesiunea acestuia, inca din vara anului 2000, cand Steinmeier, pe atunci seful Cancelariei germane, a fost principalul negociator cu Libia in eforturile pentru eliberarea unor ostatici, intre care si o familie de germani, detinuti de o grupare rebela din Filipine. Said al-Islam a intervenit, folosindu-se de banii unei fundatii pe care o conduce pentru a cumpara libertatea ostaticilor.
Steinmeier a castigat bunavointa fiului lui Ghaddafi, care a ajuns sa recunoasca faptul ca "Libia nu a fost fara vina in izbucnirea epidemiei de SIDA".

» Petrol si gaze

Nicolas Sarkozy era asteptat ieri la Tripoli, intr-o "deplasare politica pentru a ajuta Libia sa se integreze in concertul natiunilor". Cotidianul german "Handelsblatt" a "tradus" dur aceasta fraza diplomatica, scriind ca, din punctul de vedere al presedintelui francez, "alte interese sunt in joc: el vrea sa vanda marfuri in schimbul petrolului si al gazelor si sa se prezinte apoi drept un mare diplomat, care a reusit sa aduca Libia lui Ghaddafi pe drumul Europei".
De altfel, Sarkozy nu a facut nici un secret din faptul ca se asteapta sa se semneze numeroase acorduri de cooperare economica bilaterala, ceea ce ar insemna deschiderea Libiei pentru companiile franceze, dupa un deceniu de embargo. Purtatorul de cuvant al presedintiei franceze a declarat ca pe agenda figureaza discutii "pe toate azimuturile, din toate domeniile", inclusiv "cooperarea nucleara".

Cele mai citite

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Amenajarea terasei: Cum să alegi mobilierul potrivit? 

Alegerea mobilierului potrivit poate transforma orice terasă într-un spațiu unic de relaxare sau divertisment. Află din acest articol care sunt factorii pe care...

Ucraina se teme că Rusia spionează cu ajutorul Telegram și interzice aplicația

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale utilizate de oficiali de stat, personal militar și angajați importanți, deoarece consideră că...
Ultima oră
Pe aceeași temă