7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Scandal la o școală din Pitești. Elevii și părinții protestează, de...

FOTO. Scandal la o școală din Pitești. Elevii și părinții protestează, de trei zile, împotriva primirii unui copil cu presupus ADHD. Băiatul a fost diagnosticat cu cancer şi i s-au dat 1% şanse la viaţă

UPDATE 14:15: Drama din spatele agresivităţii elevului considerat „problematic”

Mama elevului din cauza căruia, elevii unei clase refuză să mai meargă la ore, a vorbit, pentru prima dată despre drama prin care trece familia sa. Rodica Rizoiu este asistent medical la un cămin de bătrâni, iar din cauza unui program pe schimburi nu-şi poate însoţi copilul, în fiecare zi, la şcoală pentru a-l supraveghea.

Soţii Rizoiu nu au putut avea copil, astfel au trecut prin toate procedurile pentru a-l înfia pe George, scrie Curierul de Argeş.

„Cînd l-am luat, nu mergea şi nici nu vorbea. Noi îl iubeam ca pe copilul nostru şi i-am acordat toată atenţia, astfel că, încet, încet, a mers şi a vorbit ca un copil normal”, a declarat mama băiatului.

O nouă lovitură a încercat familia Rizoiu. În clasa a III-a, George a fost diagnosticat cu cancer, iar medicii i-au mai dat doar 1% şansă la viaţă. 

„În clasa a III-a, am primit o nouă lovitură de la viaţă. A fost diagnosticat cu limfom malign (n.r. – o formă de can­cer a sistemului limfatic). A avut şanse la viaţă 1%. A stat internat aproape 6 luni la Spitalul Fundeni şi a făcut şedinţe de chimioterapie. Cu ajutorul lui Dumnezeu, a mers foarte bine, a răspuns la tratament. După ce am venit acasă cu el de la spital, a făcut apendicită cangrenoasă… Apoi l-am operat de hernie inghinală. În total are patru operaţii! Vă daţi seama ce înseamnă pentru el patru intervenţii chirurgicale cu anestezie, care nu face bine organismului, mai ales după chimioterapie! Într-adevăr a fost diagnosticat cu ADHD, dar acasă nu are un comportament violent. Am stat cu el la şcoală cît am putut, dar serviciul nu îmi permite să stau tot timpul. Pînă să vină domnul director Vlad, totul a fost bine, apoi, nu am găsit întotdeauna înţelege­re nici la domnul director Vlad, nici la unii dintre profesori. Cînd nu am mai putut să merg la şcoală, i-a fost scăzută nota la Purtare la 6, iar domnul director i-a spus că tot îl va muta de la şcoala aia. Dumnealui este foarte vulcanic şi uneori vorbeşte urît“, a mai spus Rodica Rizoiu. 

UPDATE. Miercuri este a treia zi în care orele la clasa a VII-a de la Şcoala I.L.Caragiale din Piteşti s-au ţinut cu un singur elev, respectiv cel considerat foarte agresiv. Ceilalţi 29 de elevi, sprijiniţi de părinţi, au refuzat să participe la cursuri, pentru protestul lor fiind penalizaţi cu absenţe.

După primele două zile de protest, elevii au primit câte patru absenţe, iar dacă protestul va continua, după ziua de vineri (în condiţiile în care colegul lor stă la şcoală doar două ore), ei vor acumula câte zece absenţe şi vor avea nota scăzută la purtare cu un punct. La 20 de absenţe într-un semestru, vor avea nota 8 la purtare şi, conform legii, vor pierde alocaţiile, scrie Ziarul de Argeş.

Oricum, comitetul de părinţi a decis continuarea protestului, până când elevul respectiv va fi mutat în altă parte. A fost creată pagină pe Facebook „29 de copii în pericol„, în care părinţii elevilor în cauză au postat următorul comentariu: „Vă invit să judecaţi singuri cum se numeşte… Profesorii de la primele două ore au intrat în clasă având un singur elev, iar ceilalţi au primit absenţe. ISJ Argeş a cerut acest lucru, precum şi ca la zece absenţe să li se scadă nota la purtare. Cum se numeşte?!”

Pe aceeaşi pagină, aceştia precizează că, de fapt, nu se ştie dacă băiatul agresiv suferă de ADHD pentru că familia nu a prezentat documente de la medic.

„Am citit pe site-ul Digi24 ca „respingem” un copil cu ADHD. Sa fim bine intelesi: niciodata familia Rizoiu nu a pus la dispozitia scolii un document cu scest diagnostic.”

–––––

La o şcoală din Piteşti unii elevi de clasa a VII-a şi părinţii acestora au protestat, luni şi marţi, faţă de acceptarea unui copil diagnosticat cu ADHD. Marţi a fost a doua zi în care elevii au refuzat să intre la cursuri şi au cerut, alături de părinţii lor, ca băiatul, pe care îl acuză că ar fi agresiv, să fie transferat la o altă şcoală. Conducerea instituţiei de învăţământ şi a Inspectoratului Şcolar spun că elevul poate fi integrat în comunitate. Până la găsirea unei soluţii, copiii care lipsesc de la ore vor primi absenţe, relatează DIGI24.

Pentru a doua zi consecutiv, elevii din clasa 7-a, au refuzat să stea la ore alături de colegul lor diagnosticat cu ADHD. Conducerea şcolii dezaprobă ferm protestul.

ALIN VLAD, directorul Şcolii nr. 16 din Piteşti: „Trebuie să-l integrăm, noi trebuie să-l primim la şcoală, să-l educăm. Drept urmare, orele s-au ţinut şi ieri şi azi şi s-au pus absenţe pentru elevii care nu au venit la ore.”

La fiecare 10 absenţe nemotivate, copiilor li se va scădea un punct din nota la purtare. Cu toate acestea, părinţii nu vor să renunţe la demersul lor.

Iuliana Pârvu, preşedinta comitetului de părinţi: „Cu nota scăzută la purtare îşi vor pierde bursele, dar asta este, ne vom asuma şi asta.”

Elevul respins de colegi merge deja la psiholog.

Narcis Sima, psiholog: „În momentul actual nu prezintă o întârziere în dezvoltarea cognitivă. În opinia mea, minorul nu prezintă un pericol social.”

Colegii de clasă spun însă că băiatul este agresiv cu ei, fizic şi verbal.

Irina Gruia, psiholog: „Respingerea este trăită cu multă tristeţe, cu multă agresivitate în interior, cu tensiune, cu sentimentul de nedreptate. În cazul copiilor cu ADHD, acest dezechilibru este trăit mult mai intens.”

Inspectoratul şcolar a încercat să medieze conflictul, dar fără rezultat.

Dumitru Tudosoiu, inspector general la ISJ Argeş: „Mă deranjează extrem de mult atitudinea pe care o imprimă părinţii către odraslele lor. Nu cred că este corect să-i înveţe pe copii să nu fie, responsabili, cuviincioşi, cu îngăduinţă faţă de colegul lor.”

Din păcate, şcoala românească nu este pregătită să gestioneze astfel de situaţii. O recunosc şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei: „Din păcate, nu toţi profesorii au competenţele necesare pentru a gestiona astfel de situaţii, şi pentru a gestiona într-un mod cât mai pedagogic şi firesc cu putinţă integrarea copiilor în învăţământul de masă. Pentru că trebuie spus foarte clar: aceşti copii trebuie să îşi găsească locul într-o clasă.”

Potrivit părinţilor, protestul elevilor de clasa a VII-a B a Şcolii nr. 16 din Piteşti împotriva colegului lor va continua…

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la formarea Executivului şi va vota în Parlament un Guvern de dreapta Marcel Ciolacu a...

Schimbările climatice afectează migrarea păsărilor: Tot mai multe rămân pe timp de iarnă în România

Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra comportamentului păsărilor migratoare, tot mai multe dintre acestea alegând să nu mai plece din România în sezonul...

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...
Ultima oră
Pe aceeași temă