22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialEduard al III-lea, in premiera, la Teatrul National

Eduard al III-lea, in premiera, la Teatrul National

» Piesa "Eduard al III-lea", o superproductie cu 35 de personaje pusa in scena pentru prima data in Romania, in regia lui Alexandru Tocilescu va avea premiera in acest week-end la Teatrul National din Bucuresti.

» "Eduard al III- lea" este una dintre cele mai controversate piese ale lui Shakespeare, timp de secole expertii contestandu-i autorul. Regele Angliei, Eduard al III- lea va fi interperetat de Ion Caramitru.

Alexandru Tocilescu a ales acest text al lui Shakespeare fiind atras, dupa propriile-i marturisiri, de forta valorilor morale din drama "Eduard al III- lea". "Am vrut neaparat sa aduc in circuitul public un text in care problema onoarei si a moralei sa fie foarte puternice, sa mai trezim putin constiintele noastre", a declarat regizorul pentru agentia de presa Newsin. Tocilescu spune ca, asa cum face cu toate piesele sale, si cu acest spectacol ar vrea sa transmita publicului mesaje importante din punct de vedere social. De altfel, piesa atribuita recent marelui dramaturg englez, abordeaza clasicele teme shakespeariene: onoarea, simtul datoriei, iubirea patimasa.

Rolul titular al piesei va fi detinut de actorul Ion Caramitru. Directorul TNB revine pe scena teatrului la 44 de ani de la debutul sau si spune ca acest rol reprezinta o mare provocare artistica. "Este un personaj usor atipic intre toate personajele lui Shakespeare. Are ceva si din Richard al III-lea, uneori, si are momente de poezie profunda, cum sunt in "Romeo si Julieta", spune Ion Caramitru.
Decorurile spectacolului, semnate de Dragos Buhagiar, sustin viziunea moderna asupra piesei shakespeariene. Efectele multimedia sunt concepute de artistul Daniel Gontz. Din distributie mai fac parte, printre altii, Crina Muresan, Simona Bondoc, Constantin Dinulescu, Liviu Lucaci si Dragos Stemate.
Piesa se va juca in premiera, astazi si maine, de la ora 18.30 la Sala Mare a Teatrului National.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă