Locuitorii Constantei sunt fani declarati ai depozitelor bancare. Numarul total de clienti ai bancilor comerciale este de 810.594, cifra care situeaza judetul pe locul al treilea pe tara, la aceasta categorie, dupa Bucuresti si Prahova. Raportat la cifra totala, Constanta are aproximativ 3% din clienti. Cea mai mare parte este formata din persoane fizice; statisticile Bancii Nationale a Romaniei indica un numar de 767.888 de astfel de clienti.
La nivelul judetului, la sfarsitul lunii iunie erau inregistrati 37.678 clienti din randul societatilor comerciale cu capital privat, 406 societati cu capital de stat si alti 4.622 de clienti din alte categorii, inclusiv societati de asigurare. Numarul total de conturi deschise in lei era de 1.010.103, iar numarul celor in valuta – de 142.855.
Leul, la putere
In ceea ce priveste sumele economisite in banci, constantenii nu se mai pot lauda cu o pozitie pe podium, fiind depasiti, pe langa bucuresteni, si de brasoveni si clujeni. Populatia Constantei a reusit sa agoniseasca 682,76 miliarde de lei vechi, in timp ce agentii economici din judet au plasat in banci 2.146,25 miliarde ROL. Persoanele fizice prefera insa – potrivit statisticilor BNR – depozitele pe termen in lei, in care au investit 5.624 miliarde lei, mai mult decat agentii economici, care se pot lauda cu numai 4.013 miliarde lei. Un alt instrument bancar este reprezentat de certificatele de depozit in lei. Sumele plasate de agenti economici si populatie sunt mult mai mici decat in precedentele doua cazuri: 7 miliarde lei, respectiv 471,64 miliarde lei.
Valuta, pe plan secund
Depozitele in valuta sunt pe locul secund in preferintele constantenilor. Populatia a economisit 1.296 miliarde lei in disponibilitati la vedere, 2.105 miliarde in depozite la termen si 292 miliarde in certificate de depozit. Agentii economici dispun de sume mai mari in valuta in banci, poate si datorita specificului judetului Constanta, unde se afla unii dintre marii exportatori ai tarii. Astfel, acestia au economisit 1.396 miliarde lei la vedere, 5.117 miliarde la termen si 24 miliarde in „Cenusareasa” instrumentelor bancare, certificatele de depozit.
Cardurile, ca pasarea Phoenix
Daca pana acum cativa ani parea de necrezut, numarul cardurilor a depasit, numai in judetul Constanta, 200.000 de unitati. Statisticile BNR indicau la sfarsitul lunii iunie 219.625 de carduri active, dintre care 214.168 in lei si 5.457 in valuta. Cresterea este explicata de specialistii bancari prin faptul ca tot mai multe societati comerciale platesc salariile angajatilor prin carduri. Nu sunt de neglijat – spun ei – nici facilitatile oferite de aceste moderne mijloace de plata. Numarul cardurilor este cu atat mai impresionant cu cat, de obicei, bancile comerciale nu permit ca un client sa foloseasca doua carduri de acelasi tip. Cresterea numarului de carduri in judetul Constanta va continua si in viitor. Este demn de mentionat exemplul unei banci constantene de renume, lider pe acest segment, unde se proceseaza zilnic aproximativ 1.000 de carduri.