16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialEchipa Austriei, in centrul unui scandal de dopaj

Echipa Austriei, in centrul unui scandal de dopaj

Bariere ale politiei sparte, atleti disparuti si injectii misterioase sunt cateva din ingredientele unui scandal de dopaj de amploare care a cuprins echipa olimpica a Austriei, informeaza revista germana Der Stern. Apele se tulbura din ce in ce mai tare in scandalul legat de descoperirea cazurilor de dopaj la echipa olimpica a Austriei. Antrenorul Walter Mayer a incercat pe drumul de intoarcere de la Torino sa se sustraga controlului politiei si a spart o bariera ridicata de aceasta in zona Paternion (Carinthia Superioara/Austria), intrand intr-o masina a politiei parcata transversal pentru a-i bloca drumul.
In cursul spectaculoasei razii initiate de politia italiana la cartierul general al echipei austriece de biatlon si ski de fond de la Torino s-a deschis un nou capitol in cadrul actiunii de combatere a dopajului la Jocurile Olimpice. In timp ce 30 de carabinieri perchezitionau cantonamentul si pe locatarii sai, zece sportivi au fost obligati de controlorii Comitetului International Olimpic (CIO), in cadrul unei actiuni concertate fara precedent a autoritatilor sportive si a statului italian, sa efectueze un test de doping. „Este un foarte bun exemplu de repartizare a muncii”, a spus vicepresedintele CIO, Thomas Bach, aflat la Torino.
Cel care a provocat banuieli cum ca in tabara echipei olimpice austriece se gaseste ceva ascuns a fost cotidianul sportiv italian „Gazetta dello Sport”, care a povestit ca un sportiv a aruncat pe fereastra un saculet cu seringi si substante. Saculetul a fost recuperat, fiind actualmente analizat. La o zi dupa scandal, doi dintre sportivi au parasit regiunea Torino, asa cum a anuntat Comitetul olimpic austriac.
In vizorul inspectorilor de stat s-au aflat mai putin sportivii si mai mult antrenorul lor, Walter Mayer, care in urma „afacerii pungilor de recoltare” (manipularea pungilor de sange recoltat de la sportivi pentru a altera rezultatul analizei antidoping) de la Jocurile de iarna din 2002, de la Salt Lake City, a fost exclus de CIO, inclusiv de la Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver, din 2010. Cu toate acestea, el a mers la Torino, pentru Olimpiada de iarna de acolo. „Politia italiana l-a cautat pe el, si nu pe sportivii nostri”, a spus secretarul general al Comitetului olimpic austriac, Heinz Jungwirth.
Cei mai afectati de razie au fost sportivii austrieci, privati, in urma socului provocat de venirea inopinata a politiei si de impunerea testului antidoping, atat de somn, cat si de concentrarea necesara cursei cu stafeta 4×10 km. Urmarea a fost ca echipa a cedat duminica, inainte de vreme, fara vlaga. „Nu am dormit. Ne-am simtit ca niste criminali periculosi”, spunea Martin Tauber, membru al stafetei, referitor la perchezitii. „Modul in care s-a procedat a fost de neimaginat. Deodata, patul meu a fost inconjurat de 15 carabinieri si am fost obligat sa departez picioarele, pentru a fi perchezitionat”. Si presedintele Comitetului olimpic austriac, Wallner, a criticat procedura politiei italiene: „Procedurile sunt diferite de la tara la tara, dar unele ca aici nu exista in Austria”.

Cele mai citite

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...

Ghid complet pentru îngrijirea dinților după aplicarea fațetelor dentare

Fațetele dentare reprezintă una dintre cele mai bune soluții la care se poate apela atunci când se dorește o transformarea spectaculoasă a aspectului...

Recviem în Klaus bemol – Academia Catavencu

La Cotroceni a avut loc recent ceremonia de decorare a sportivilor români. Președintele României, domnul Klaus Werner Johannis, i-a felicitat și le-a spus...
Ultima oră
Pe aceeași temă