» Lichiditatea a dat semne de revenire, dar evolutia cotatiilor n-a rupt gura targului la BVB.
» SIF Muntenia si-a vandut cu un profit de 25% actiunile Erste Bank achizitionate in martie.
» Cresterea pretului petrolului s-a dovedit rentabila pentru SNP Petrom: profit pe primul trimestru cu 150% mai mare decat in T1 din 2006.
Dupa 4 zile de repaus, investitorii au revenit luni la bursa cu un apetit mai mare la cumparare, fapt ce a impins valoarea tranzactiilor la peste 13 milioane de euro, indicii BVB avansand, la randul lor, cu 1,5-3,5%. Optimismul lor a fost generat si de evolutiile pietelor externe care urcasera sustinut in ultima parte a lunii aprilie, indicele DJIA din SUA depasind pragul psihologic de 13.000 de punte si aflandu-se la numai 7-8% de maximul istoric atins in 2007. Marti si miercuri s-a reintrat insa in normal, cu o lichiditate de 8-9 milioane euro si corectii usoare.
BNR a majorat cu 0,25% dobanda de politica monetara, la 9,75%, luandu-i oarecum prin surprindere pe analisti. Scumpirea finantarilor nu este de bun augur pentru companiile listate, care se confruntau oricum cu criza de lichiditati din sistemul bancar. Este de asteptat ca in perioada urmatoare emitentii cu rezultate bune sa aiba si grade de indatorare reduse.
SIF Muntenia (primul din familia SIF care a iesit pe pietele externe inca din 2006) a demonstrat ca se pricepe si la speculatii. Societatea a vandut cu 174 lei/actiune un pachet de 33.000 de actiuni Erste Bank achizitionate dupa listarea la Bucuresti la un pret mediu de 140 lei. Miercuri societatea a raportat la bursa ca a achizitionat un pachet de 3,5 milioane actiuni la Fondul Proprietatea, la un pret de 0,6 lei/actiune (valoarea nominala este de 1 leu).
SNP a raportat pentru primul trimestru un profit de 977 milioane lei, cu peste 150% mai mare decat in perioada similara din 2006, cifra de afaceri avansand, la randul sau, cu 35%, la 3,7 miliarde lei. O veste care le pica bine actionarilor, dar care nu incalzeste cu nimic consumatorii, pretul litrului de benzina si de motorina fiind majorat de companie, marti, cu 0,12 lei.
Dupa ce le facuse o surpriza placuta minoritarilor, alocand intreg profitul din 2007 pentru fondul de dividende (0,606 lei/actiune), actionarul majoritar al Alro Slatina a renuntat la planurile de dublare a capacitatii de productie si a alocat fondurile respective pentru finantarea unor proiecte derulate in China. Decizia a fost motivata de conditiile mai atractive pentru dezvoltare oferite de piata asiatica si de preturile mari ale energiei pe cea locala.
Piata caramizilor a crescut in primele 3 luni cu 20% fata de perioada similara din 2008, semn ca sectorul constructiilor impulsioneaza in continure economia. Din pacate, in afara de Ceramica Iasi si Prefabricate Bucuresti (pentru BCA) – ambele listate pe Rasdaq –, investitorii nu au la dispozitie emitenti cat de cat lichizi din domeniul materialelor de constructii pe care sa mizeze la bursa.