23 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecial"E... varza": teritorialitate si politete de Vama

“E… varza”: teritorialitate si politete de Vama

De ce sa te duci la Stufstock cand poti avea mai multa distractie la Bucuresti, la Tuborg Green Fest? Vama moare ca sa renasca cu zece capete nou-noute in Bucuresti, prin festivaluri mai pretentioase ale berii, ori prin cluburi si terase. Este si cazul unui bar (cred) proaspat aparut "E… varza", care are recuzita de acolo de la stuf, franghii, bancute de lemn la muzica si atitudini. Dincolo de ironie, trebuie remarcat ca Vama a devenit probabil cel mai de succes concept de bar din Bucuresti prin locuri unde, vorba unui fan, "se mananca bere pe paine si se bea rock". Localul-terasa se afla pe Episcopul Radu, in zona de mahala a Caii Mosilor, printre prostituate, spargatori de seminte si copii desculti.

 

Dintr-un punct de vedere, locul are potential: pavilioanele acoperite cu stuf  sau cu vita-de-vie sunt racoroase, iar 4 lei pentru berea din Banat sau 4,5 pentru cea din Cluj sunt preturi mai mult decat ok  – problema pana la urma e tot playlist-ul: porneste de la Led Zep, bifeaza Lennon si, in weekend, trage spre raggae, Bob Marley si fiii. Plus ca, in cursul saptamanii, e pitita si o seara folk (cu Tica Lumanare) si una mai rock (cu formatia Highway). Lumea de la mese e amestecata, asa cum se intampla in barurile vamaiote – de la hippioti cu copii de 10–11 ani sau rockeri cu cioc pana la studenti si tineri din cartiere afisand tricouri negre (Cobain, Metallica etc.). Bun. Dar marca locului nu o dau totusi toalele, ci expresia "e parerea ta" (subintelegandu-se "si o respect"). Sunt fanul dedicat al acestei expresii – examinati-o atent si o sa descoperiti ca de obicei o folosesc oamenii teritoriali si agresivi.

 

Pot sa-mi imaginez o conversatie cam asa– "Tipul asta de la Highway canta fals, ar trebui sa se abtina", ar spune o fata mai baietoasa, cu o voce hotarata. "Parerea ta. Eu cred ca are o voce absolut minunata", ar raspunde un rocker, pufnind scurt. "Exact. De ce le place oamenilor sa arunce cu mizerii nu o sa inteleg niciodata", ar strange buzele o fata cu o rochie sac, fara talie.  "Mai bine te-ai abtine  de la comentarii rautacioase si invidioase si ai incerca sa-i asculti", i-ar tranti-o in fine cineva. Ador politetea de Vama – oricat de tare ar urla revolta si atitudinea in tine, trebuie sa o tii pentru tine si in afara sa nu razbata nimic, nici un sunet,doar un zambet si cele trei cuvinte magice, "e parerea ta". Frica, ne invata anticii, e inceputul intelepciunii… Vama Veche e, se pare, inceputul politetii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă