23.2 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăSpecialDupă lalele, boicot la legumele olandeze?

După lalele, boicot la legumele olandeze?

Tensiunile dintre România şi Olanda au crescut după ce preşedintele Băsescu a reclamat un abuz şi a anunţat că nu mai cumpără zarzavaturi importate din această ţară. Olanda se opune în continuare aderării la spaţiul Schengen.

 “Trebuie să recunosc că am evitat cât am putut zarzavaturile olandeze. Am preferat să cumpăr turceşti şi spaniole, dacă tot nu sunt româneşti. Şi cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze”, a spus sâmbătă preşedintele Traian Băsescu, după ce a mers la un supermarket, la cumpărături. Declaraţia sa vine după una mult mai dură la adresa Olandei pe care a făcut-o vineri, la Consiliul European, după ce a aflat de refuzul repetat al acestei ţări de a accepta aderarea României la spaţiul Schengen. „Cea care nu respectă Tratatul este Olanda, lucru pe care l-au spus şi preşedintele Consiliului şi alţi membri ai Consiliului. Este un abuz al Olandei”, a fost replica preşe-din-telui, care a mai spus apoi că nu ţara noastră a legalizat prostituţia şi consumul de droguri din neputinţă.

„Războiul” contra Olandei a continuat cu implicarea românilor într-un aparent boicot asupra legumelor aduse din Olanda, dar care nu va avea prea mari sorţi de izbândă, după cum consideră analiştii politici.

„Tehnic, declaraţia e o prostie şi e inaplicabilă pentru că majoritatea zarzavaturilor româ-neşti sunt obţinute din semin-ţe olandeze. Preşedintele Băsescu e cunoscut că face decla-raţii neortodoxe şi a vrut să iasă din poziţia de şef de ţară mică, dar e o declaraţie pentru Ambasada Olandei mai mult şi nu cred că va afecta aderarea la Schengen”, a declarat Sorin Ioniţă, analist şi membru al Expert Forum.

Fără şanse de succes

Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, crede că îndemnul lui Băsescu nu va avea succes pentru că românii nu ştiu să selecteze mărfurile în funcţie de provenienţă, iar de multe ori acest lucru nici nu este posibil, iar ceea ce contează cel mai mult este preţul. „Declaraţia preşedintelui e legată de Schengen şi are sem-nifi-caţie mai mare pentru ambasadă şi pentru comentatorii politici. Guvernul olandez nu e impresionat de asemenea lucruri”, e de părere Pârvulescu.

Cu varianta boicotului nu este de acord nici Adrian Moraru, director adjunct la Institutul pentru Politici Publice, care consideră că, dacă s-ar fi dorit acest lucru, ar fi trebuit să se acţioneze altfel. „Mi se pare puţin copilărească declaraţia, e o tentativă foarte subţire şi ridicolă de boicot. Dacă vrei să faci un boicot, trebuie să fie unul serios, ceva organizat şi ar fi trebuit ca preşedintele să pună pe altcineva să facă de-cla-raţii, pe premier sau pe ministrul Agriculturii”, a declarat Moraru.

El e de părere că vorbele grele s-au spus de către cele două părţi, iar scandalul există deja la nivel oficial. Acesta a ieşit la iveală încă din septembrie, când 17 tiruri cu produse horticole din Olanda au fost blocate la vamă, pe motiv că ar conţine plante infestate cu bacterii periculoase. În urma analizelor, s-a constatat că plantele erau sănătoase.  

Schengen

Aderarea treptată, posibilă

Un proiect de recomandare privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen la 25 martie 2012, iniţial doar cu frontierele aeriană şi maritimă, va fi discutat la Consiliul JAI (justiţie şi afaceri interne) din 14 decembrie. Frontierele terestre ale celor două state ar urma să fie incluse în spaţiul Schengen cel târziu pe 31 iulie 2012, relatează publicaţia bulgară Sofia Echo. Recent, ministrul Afacerilor Europene din Finlanda a anunţat că este de acord cu o soluţie de compromis care să permită aderarea etapizată a celor două ţări la spaţiul Schengen.

Cele mai citite

Ca să nu mai aibă ei emoții decât legate de meci, politicienii de pe Dâmbovița au pus mână de la mână să-i ia lui...

Ilustrație: Marian Avramescu Ca să nu mai existe emoții pentru figurile politice importante de pe Dâmbovița că pot pleca și cu un dosar ca...

După dezbaterea Trump – Trămpălău, democrații caută un candidat surpriză. Șansa PSD – PNL să-l reșapeze pe Cîrstoiu

Ilustrație: Marian Avramescu După disputa electorală televizată la CNN între Donald Trump și ceea ce s-a dovedit un trămpălău, democrații se gândesc să-și retragă...

EURO 2024: Portugalia-Slovenia(0-0) s-a decis la penalty-uri 3-0

Portugalia s-a calificat dramatic în sferturile de finală de la Euro 2024. A fost 0-0 cu Slovenia la finalul reprizelor de prelungire, 3-0 la...
Ultima oră
Pe aceeași temă