18.6 C
București
joi, 4 iulie 2024
AcasăSpecialDupă 64 de ani - Mihai i, cel mai popular rege fără...

După 64 de ani – Mihai i, cel mai popular rege fără tron

Regele Mihai şi Prinţul Nicolae din Muntenegru conduc în clasamentul realizat de jurnaliştii postului de televiziune belgian. În plus, cei doi sunt cotaţi cu şanse egale, chiar dacă teoretice, de a reveni la tron.

Unul dintre cei mai populari regi neîncoronaţi ai Europei şi cu destul de mari şanse de a reveni la putere este Mihai I al României, consideră jurnaliştii de la postul belgian de televiziune RTL. Aceştia au realizat un clasament cu mai mulţi foşti suverani de pe bătrânul continent şi au cântărit şansele fiecăruia de a se reîntoarce pe tron. Pe primele locuri la capitolul popularitate s-au situat Regele Mihai şi Prinţul Nicolae din Muntenegru, care ar avea teoretic aceleaşi şanse să revină la putere. Jurnaliştii i-au luat în considerare pe regii aflaţi în exil şi care apar acum mai mult în paginile mondene ale diverselor publicaţii sau pe internet. Unii dintre ei s-au luptat pentru a ajunge din nou la putere şi pentru a-şi recupera averile.

Unul dintre cei mai populari regi aflaţi în această situaţie este Mihai I al României, care a ieşit recent dintr-un con de umbră la aniversarea a 90 de ani, ocazie cu care au fost organizate mai multe manifestări în România, mediatizate şi de presa străină. Popularitatea fostului suveran a fost vizibilă recent în Parlament, unde a rostit primul discurs după 65 de ani şi a fost aplaudat minute în şir şi la ieşirea de la concertul de la Ateneu. Aici, mai notează ziariştii belgieni, Regele Mihai a fost chiar aşteptat de o mulţime care l-a aclamat deschis.

Povestea vieţii Regelui Mihai este redată pe scurt de jurnaliştii belgieni: urcat pe tron la vârsta de 6 ani, apoi constrâns să abdice, în 1947, la venirea comuniştilor, el îşi continuă viaţa în exil şi devine inginer aeronaut. În 1948, se căsătoreşte cu prinţesa Ana de Bourbon Parma, cu care are cinci fete, iar după căderea comunismului revine în ţară şi-şi recuperează o parte din avere.

Fiica sa cea mare, Margareta, apare ca moştenitoare legitimă, chiar dacă legile succesiunii împiedicau până atunci femeile să pretindă tronul României. Nepotul său, Prinţul Nicolae, a primit titulatura de prinţ al României şi este numit alteţă regală, spune Patrick Weber, cronicarul pe probleme de regalitate de la RTL.

Suverani neîncoronaţi

Jurnaliştii continuă cu povestea lui Simeon al II-lea al Bulgariei, urcat pe tron tot în timp ce era doar un copil şi înlăturat de la conducere o dată cu venirea comuniştilor. La fel ca şi alţi monarhi care au fost respinşi la un moment dat, Simeon şi-a trăit viaţa în exil, în Spania, şi a revenit în patria natală după ce comuniştii au părăsit puterea. Nu este cotat cu prea multe şanse de a reveni pe tron, la fel ca şi Leka I al Albaniei sau urmaşul său, Prinţul Leka Anwar Reza Baudouin. Ceva mai multe şanse s-ar părea că are Alexandru al Serbiei, născut la Londra, după ce tatăl său, Regele Petru al Iugoslaviei, a fost alungat de pe tron de Tito. După căderea lui Slobodan Miloşevici, Alexandru şi-a recuperat o parte din avere şi se arată foarte activ pe teritoriul naţional.

Constantin al II-lea al Greciei, care a cucerit o medalie de aur pentru ţara sa la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960, şi-a pierdut tronul după ce a fost instaurată republica în 1963, iar probabilitatea de a reveni rămâne destul de mică.  Text Box:

Mihai I, criticat de Băsescu

Regele Mihai al României nu se bucură de popularitate în rândul tuturor politicienilor români. Recent, preşedintele Băsescu l-a acuzat de „trădarea interesului naţional”, pentru că ar fi lăsat România pe mâinile sovieticilor atunci când a fost forţat să abdice, în decem­brie 1947. Într-un interviu acordat ulterior postului britanic de radio, BBC, Regele Mihai a declarat că nu merită să reacţioneze la astfel de lucruri, pe care le-a calificat drept mărunte.

 

Din rege, prim-ministru

Simeon al II-lea al Bulgariei a reuşit să devină premier, între anii 2001-2005, după ce s-a reîntors în ţara sa. El a studiat dreptul şi administrarea afacerilor şi a fost un întreprinzător de succes în exil. Simeon aparţine marii familii de Saxa-Coburg, care a dat suverani în întreaga Europă. Moştenitorul său, Prinţul Kardam, a fost victima unui teribil accident de circulaţie în 2008.

Cele mai citite

Iohannis îi înțelege cel mai bine pe fotbaliștii Naționalei. Și el pierdut la scor de neprezentare în fața unui olandez

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis îi încurajează pe jucătorii echipei naționale de fotbal a României, după înfrângerea 0 – 3 în fața...

Iohannis îi înțelege cel mai bine pe fotbaliștii Naționalei. Și el pierdut la scor de neprezentare în fața unui olandez

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis îi încurajează pe jucătorii echipei naționale de fotbal a României, după înfrângerea 0 – 3 în fața...
Ultima oră
Pe aceeași temă